«Це у нас куточок автомобіліста, а ось тут ми дивимося кіно». Наш ТОП-4 найцікавіших дворів Вінниці

«Це у нас куточок автомобіліста, а ось тут ми дивимося кіно». Наш ТОП-4 найцікавіших дворів Вінниці
  • У нашому місті чимало гарних та доглянутих дворів. Але жителі деяких багатоповерхівок пішли далі і наділили свої двори чимось таким, що робить їх справді унікальними та особливими. 
  • Це озерце з рибою, зона відпочинку, гуртожиток для безпритульних тварин і клумби з понад сотнею різновидів квітів.

 

Вулиця Князів Коріатовичів

«Цим місцем я займаюся вже десятий рік. Називається воно Сквером над скелею», — розповідає його ідейна натхненниця Любов Кошелєва. Жінку ми зустрічаємо у дворі будинку, що в ньому і облаштований сквер. У буремних дев’яностих тут були чагарники, висока трава і гори сміття. Гори — це не перебільшення. Любов говорить, що сміття вивозили машинами і тракторами два літа поспіль.

Позбувшись сміття, жителі взялися за старі дерева. Одні коронували, інші — спилювали. Отримані стовбури перетворювали на декоративні вироби, якими починали прикрашати двір

Відео дня

— У нас тут все аматорське, — розповідає Любов. — Колекцію свою ми постійно поповнюємо. Ось, наприклад, зробили новий паровоз для дитячого майданчику. Щоб він не гнив, ми встановили його на щебінь, тільки діти чомусь закидають цей щебінь всередину вагонів. А ось це вуйки. На різні свята я одягаю їх у різні вбрання. Гарно ж виглядає, правда? 

Вуйки

Сквер й справді виглядає колоритно. Крім дитячого майданчику з пісочницями та гойдалками, на ньому облаштували зону відпочинку, оглядовий майданчик, спортивний куток, лавочку для закоханих, постелили газони і навіть зробили невелике озерце з рибками та рожевими ліліями.

В озері вже чотири роки живе карась та плотва

Територія скверу обладнана освітленням та камерами відеоспостереження. Любов говорить, що це зменшує кількість неприємних випадків, які тут трапляються. Переважно люди нехтують забороною ходити по газонах, або залишають по собі сміття, — таким тут не раді. 

Панорама з оглядового майданчику скверу

— Прийти і відпочити сюди може будь-хто, нікому не забороняємо. Але є кілька простих правил, дотримання яких тут обов’язкове: нічого не ламати, не ходити по газонах, не палити і не вживати алкоголь, — пояснює Любов. — Кожного ранку я виходжу і працюю тут до 11-тої години. Навіщо мені це? Я живу тут з дитинства, мені подобається це місце, хочу, щоб у ньому було приємно знаходитися. 

Вулиця Келецька

В 2016 році Максим Кравченко став головою ОСББ. Будинок був зданий в експлуатацію за три роки до цього. Максим говорить, що від забудовника мешканці майже нічого не отримали: простенький дитячий майданчик та кілька лавочок у дворі. 

Зараз цей двір вже не впізнати. Для дітей тут облаштували сучасний і великий майданчик. Замість галявини, що проростала травою, у дворі з’явилася зона відпочинку: тут знаходиться комфортна бесідка і місце з мангалом. 

— У цьому місці ми можемо проводити свята. Наприклад, саме тут на Новий рік у нас стоїть ялинка. Іноді ставимо проектор і всі разом дивимося кіно. Ось два тижні тому дивилися «Любов та голуби», — розповідає Максим.

Максим показує мангальну зону

Покращення та удосконалення, — це принципи, що за ними працює Максим. Говорить, що завжди є до чого прагнути. Цьогоріч, наприклад, повністю замінили систему відеоспостереження. З цікавих новацій називає і куточок автомобіліста. Для цього придбав металеву шафу, остастив її різними інструментами, ліками, подовжувачем і запропонував всім бажаючим жителям ключі. Тепер, маючи якусь незначну проблему з авто, її можна швидко вирішити. Наприклад, зарядити електроавтомобіль. 

— Комусь подобається риболовля, хтось грає на гітарі, а я приходив з роботи і робив якісь конструкції або копався в клумбах. Бо для мене це було наче хобі. Тут я міг творити, — розповідає Максим. — Зараз я голова вже трьох багатоповерхівок. Я люблю цим займатися і радію, що це перетворюється в основну роботу. 

У підвалі Максим облаштував майстерню, актову залу для зборів мешканців і кімнату під серверну. По периметру двору встановив освітлення, яке з настанням ночі вмикається автоматично. Біля під'їздів висадив декоративні рослини і повісив шухлядки з одноразовими рукавичками і пакетиками для прибирання за собаками.   

— Якось я дивився передачу і там розповідали про собачі вбиральні. Я й подумав, що нам також не завадило б такі мати, — говорить Максим Кравченко. — Виявилося, що заводський такий виріб коштує дорого, тому пішов до «Епіцентру» і почав шукати щось схоже. Врешті придбав кілька серветниць, закріпив їх до стінок і маємо тепер ми собачі вбиральні вартістю 19 гривень кожна. Не скажу, що ними прямо-таки всі користуються, але на позитивний імідж будинку це однозначно впливає. 

Вулиця Станіславського

«Почалося це років з десять тому», — говорить Тетяна про своє з чоловіком хобі облаштовувати клумби біля багатоповерхівки, що в ній вони живуть. Колись ці клумби були захаращеними, а тепер на них цвітуть понад сто різновидів рослин, які Тетяна власноруч висадила. Її чоловік Олександр часу також не гаяв і займався створенням різноманітних фігурок з колод, фанери і пластику. Зараз у дворі можна побачити бджіл з пляшок від йогуртів, качок з каністр, клоуна вирізаного з фанери, коника з колод та багато всього іншого. 

Тетяна та Олександр

— Ще на початку ми висаджували тут дорогі квіти, але їх моментально крали. Почали висаджувати дешевші, але й ті можуть запросто увести. Минулого року сто кущів айстри вкрали, — розповідає Тетяна. — Але ми все одно продовжуємо цим займатися, бо нам це подобається, всю весну провели на клумбах зранку і до вечора, лишень на обід забігали перепочити. 

— Дружина у мене генератор ідей, а я більше по їх втіленню. Наприклад, коли щось зварити потрібно чи вирізати, — підхоплює Олександр. — Може бачили під аличею з березових колод дві людини зроблені? Це я їх робив. Назвав Опанасом та Одаркою.

— Дуже прикро з ними вийшло. Ми цим людинкам ставили стіл і самовар, ніби вони чай п’ють. Але на наступний день і самовар, і стіл вкрали. Я так рознервувалася тоді, що ми навіть поліцію викликали, — продовжує Тетяна.

Подружжя облаштовує клумби за власні кошти. Кажуть, що ходили до ЖЕКу, просили матеріалами допомогти чи бодай сухі дерева спиляти, але ніхто нічого. 

— Чутки про наші клумби розносяться швидко. До нас чи не з усієї Київської приходять фотографуватися, відео знімати. Нам приємно від цього, — говорить Олександр. — Чийогось визнання чи зайвої уваги ми не прагнемо, просто хочеться, щоб навколо було трішки красивіше, тому і займаємося цим. 

Район Київської

Не всі двори, що ми їх включили до нашої добірки мають естетичний вигляд. У цьому дворі, що в районі Київської (адресу нас попросили не вказувати), мало що може привернути увагу перехожих — тут все типово. Та якщо заглибитися в нього і бути трішки уважнішим, можна побачити дещо цікаве, — гуртожиток для безхатніх чотирилапих. 

Це двоярусна споруда з деревини з’явилася тут завдяки Олександрі Романенко. Жінка говорить, що ідея створити будку для вуличних тварин виникла у неї після вибухів на Калинівських складах. Тієї ночі у підвалі її будинку з переляку розродилася собака. Сусіди винесли цуценят на вулицю. Дізнавшись про це, Олександра заховала їх за плитами в дальньому куті двора, де вони потім і зростали. Тоді ж у навколишніх будинках почали закривати підвали. Тепер на вулиці опинилися ще й коти. 

Олександра біля будки

— Спочатку я зробила для тварин халабуду з картонної коробки. Вони до неї звикли і звикли до місця, де вона знаходилася. Потім я поставила їм дерев’яну будку, яку впродовж двох років покращувала і вдосконалювала. Тепер ви бачите її кінцевий результат, — говорить Олександра.

Зараз ця будова скоріше нагадує готель для чотирилапих, ніж просту будку. Тут два поверхи: перший для собак, яких тут троє, а другий у володінні котів — їх вісім. Щодня перед роботою Олександра проводить тут прибирання, у тварин дворазове харчування, усі вони стерилізовані, а собаки мають ветеринарні паспорти з відмітками про щеплення. 

— В оновленому вигляді будка існує лише місяць, але нас вже встигли обікрасти. Вкрали корм, миючий засіб, совок, ковдри та миски. Але то нічого, головне, що з тваринами все добре, — розповідає Олександра. — Вони добре між собою ладнають. Собаки, то взагалі справжня сім’я, нікуди одна без одної, так Боля? — звертається волонтерка до собаки, яка щойно до нас підійшла. Боля розлягається на асфальті і починає позувати моїй камері. — Це найдобріша собака в цілому світі. Вона може прийти до дітей в пісочницю, лягти поруч, діти будуть пасочки на ній робити, а їй хоч би що. Аби увагу звертали та гладили. 

Боля позує

Олександра дістає з сумки пакет з кормом і насипає його на підніс. Першими до імпровізованого столу збігаються коти. За ними з даху злітаються три-чотири десятки голубів. Зоозахисниця береться їх відганяти.

— Постійно воюю з цими птеродактилями. Бачите, зараз їдять коти. Вони завжди перші. Лише потім приходять собаки, — говорить Олександра Романенко. — Я прошу не вказувати адресу, адже тут можуть з’явитися живодери, або почнуть підкидати сюди цуценят і кошенят. Ці тварини їх не приймать.

Опитування

Який з дворів вам сподобався найбільше?

Читайте також:

«Стати мамою — це як злітати в космос — незабутньо»: репортаж з пологового відділення

«Південний Буг» хочуть переробити у багатофункціональний центр. Що в ньому буде?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Max Fannko

    Моя балерина)))
  • Лилия Сущик

    Просто молодцы!!!!!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up