«Я пару букетів продам, хоч хліба додому куплю». Вінничан штрафують за первоцвіти

«Я пару букетів продам, хоч хліба додому куплю».  Вінничан штрафують за первоцвіти
  • Щовесни на території Вінниччини великих обсягів набуває торгівля пролісками, черемшею та іншими  червонокнижними квітами
  • В рамках операції «Первоцвіт-2021» вже піймали перших порушників, що займаються стихійною торгівлею весняними рослинами.
     

Для торговців квітами 8 Березня — ще одна можливість підзаробити на святковій красі. Продають запашний крам в магазинах, на ринках, стихійно на вулиці. У вуличних продавчинь роздрібним квітом можна придбати тюльпани, квітучу вербу та перші підсніжники. За маленький пучок первоцвіту в кольоровій обгортці просять 30-50 гривень. Торгують в основному жінки пенсійного віку. Коли ми запитали, чи не бояться покарань, адже в березні за первоцвіти штрафують, бабусі відповідають: 

— Дитино, а вони знають, які в нас пенсії, що за квіточку штрафувати будуть? Я пару букетів продам, хоч хліба і макаронів додому куплю, — говорить бабуся-продавчиня. — Нехай краще штрафують тих, хто ліс гектарами рубає і продає, а не стару бабу за підсніжники.

Відео дня

У представників правоохоронних органів з цього приводу ніяких сентиментів немає. Спеціальні групи у складі представників поліції, державної екологічної інспекції та муніципальної варти проводять рейди,на яких вилучають весняні рослини і штрафують продавців, не залежно від віку і соціального стану. Операція «Первоцвіт» проводиться щорічно, і триває вона з 1-го по 22 березня.

— Групи будуть працювати як по вулицях міста, так і на ринках  Вінниці, — коментує начальник муніципальної варти Віталій Чигур. — В разі виявлення торгівлі первоцвітом будуть складатися протоколи про адмінправопорушення, сумма штрафу сягатиме від 340 до 1360 гривень. Працівники екологічної інспекції штрафують в залежності від кількості стебел.

В Державній екологічній інспекції у Вінницькій області попереджають:  за порушення порядку придбання чи збуту рослин, занесених до Червоної Книги України, тягне за собою накладення штрафу від 1700 до 3 655 гривень з конфіскацією.

 Масовий збір та продаж рідкісних рослин призводить до послаблення, а у невеликих місцях зростання до повного пригнічення насіннєвого поновлення, — говорять фахівці екоінспекції. Крім цього, дуже часто первоцвіти знищуються з кореневою частиною, що призводить до фізичного знищення популяцій. Тому за масове знищення ранньоквітучих весняних рослин вінничани відповідатимуть за законом.

За один екземпляр незаконної зірваної червонокнижної квітки  передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад: підсніжники, цибуля ведмежа — від 31 до 62 грн за одиницю в залежності від виду, сон-трава — від 37 до 62 грн в залежності від виду.

Днями на території Вороновицької об'єднаної територіальної громади було виявлено двох селян, які здійснювали збут занесеного до Червоної книги України підсніжника білосніжного. На порушників було складено протоколи за ч. 2 статті 88-1 КУпАП, матеріали яких направлено на розгляд до судових органів. 

У 2020 році мобільні групи провели дев’ять рейдів. Під час заходів на підприємливих вінничан склали п’ять адмінпротоколів.

 

Читайте також:

Гамарджоба, генацвале! Грузія відкрилася з новими правилами в’їзду для українців

Фіорди, північне сяйво, вулкани... Які ще ексклюзивні тури мають у вінницьких турагенціях?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (244)
  • Олександр Бахтін

    Вірно бабок штрафують. За такою логікою і пограбування легко "виправдати" маленькою пенсією, і вбивство. У 90-ті роки моя бабуся за 70 років на моїй старій колясці (яку батько переобладнав на візка) возила кріп, петрушку, зелену цибулю з городу на базар (у містечку Старобільськ на Луганщині) і  продавала. Я малий тоді з нею ходив, допомагав. Проте це була її праця і її заробіток. Тоді пенсії тривалий час взагалі не отримували. Грошей і на їжу не вистачало, зарплати тазами чи рибою отримували. А тут нема жодної доданої вартості, крім факту торгівлі. Це навіть не вишню у дворі обірвати.
  • Наталия Балтак

    Придурки, хай спочатку докажуть, що ті підсніжники з лісу, в нас у кожному дворі ростуть! Краще б дійсно звернули увагу на вирубування лісів, хоча навіщо звідти ж відкати нормальні йдуть!
  • Семен Сосницкий

    Привильно, что штрафуют. Можно всегда придумать оправдание, но в Украине и так от природы почти не осталось, с такими темпами превратимся в пустыню.
  • Ihor Ivanovich

    Закон або є або його немає. Бо так можна сказати, що "я пару грамів наркоти продам, хоч хліба додому принесу"

    Vik Vet reply Ihor Ivanovich

    какие законы в колонии

    Ihor Ivanovich reply Vik Vet

    тут не про вашу колонію, іди валєжнік збирай
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up