Зроблено дівчатами для дівчат. Вінницькі активістки запустили інформаційний чат-бот

Зроблено дівчатами для дівчат. Вінницькі активістки запустили інформаційний чат-бот
  • Активістки громадської організації «Вісь» запустили у Телеграмі канал для дівчат «Sister’s straw».
  • Там є інформація про фінансову грамотність, шахрайство в інтернеті, насильство та сексуальність, життєві історії випускниць інтернатів, а також добірки різноманітної літератури та фільмів.
  • Окрім того, на каналі можна знайти контактні телефони соціальних служб,  дружніх до молоді клінік та інших гарячих ліній.

Випускниці феменкемпів від ГО «Вісь» створили онлайн-платформу з корисною інформацією для дівчат «Sister’s straw». Там є кейсти про те, як розпоряджатися грошима, як не потрапити у пастку до кібер-шахраїв, а також як правильно доглядати за власним тілом  і куди звертатися за допомогою у разі потреби.

Як розповідає голова ГО «Вісь» Світлана Дубина, з самого початку це мали бути тренінги, спрямовані на випускниць інтернатних закладів. Ця ідея не виникла на рівному місці, зазначає вона. Оскільки організація вже не перший рік опікуються жінками-безхатьками, активістки знають, що багато з тих, хто опиняються без даху над головою колись вчилися та виховувалися у дитбудинках чи інтернатах. 

— Знаєте, воно якось потягнуло одне за інше. Випускниці феменкемпу вирішили, що потрібно допомагати і цим дівчатам. Контакти таких дівчат нам дали наші партнери. Спілкуватися з ними було непросто, дуже багато дівчат відмовляються говорити про свій досвід. Але знайшлися ті, хто погодився розповісти свої історії, — зазначає Світлана Дубина.

Відео дня

Готуючись до цього конкурсу активістки «перелопатили» багато інформації. Виявилося, що вихованки інтернатних закладів зазвичай несоціалізовані, каже Світлана Дубина. Не вміють розпоряджатися грошима, прагнуть любові і разом з тим не мають моделі сім’ї, а відтак, стаючи матерями поповнюють сиротинці.

— Тому ми придумали цей проект і назвали його «сестринська соломинка». Звісно, уберегти кожну від падінь чи помилок ми не можемо, але символічно «підстелити соломки» — так. Ідея була провести тренінги про фінансову грамотність, сексуальну просвіту, ставлення до здоров’я, комунікація з поліцією. Це дуже прості і важливі теми, які стосуються нас всіх. Приміром, випускникам інтернатних закладів дають якусь грошову допомогу, а вони не вміють ними користатися — три дні й нема. До того ж, багато дівчат народжують і поповнюють списки інтернатів. Вони не вміють, не знають, як поводитися з дітьми. Бо й моделі сім’ї не було, — говорить Світлана Дубина.

Активістки сподівалися, що от-от почнуть проводити ці тренінги для дівчат. Однак карантинні обмеження вносили свої корективи у ці плани. Маючи на руках багато корисної інформації у вінничанок виникла ідея створити такий онлайн-сервіс, який стане не лише у нагоді, а й буде доступним для всіх охочих.    

— Майже в усіх є смартфони і всі користуються інтернетом й такими додатками. Ми дуже швидко змогли адаптувати інформацію і наповнили нею чат-бот. Коли запустили його в тестовому режимі, отримали хороші відгуки і запитання, чому акцент саме на випускницях інтернатів, якщо ця штука корисна для всіх, — говорить Світлана Дубина.

В самому чат-боті користувачів вітають віртуальні подружки: Даша, Маша, Саша, Катя, Соня і «криска» Чіта — відповідальна за хороший настрій. Кожна з умовних дівчат — фахівчиня у тій чи іншій галузі. Даша, наприклад, експертка з сексу та репродуктивного здоров’я, Саша розповість про права людина та допоможе правильно написати заяву до поліції, Катя поділиться корисними контактами, а Соня навчить раціонально поводитися з грошима.

Наразі онлайн-платформу постійно вдосконалюють та доповнюють новою інформацією. Зокрема з’явилася можливість дізнатися більше і про кібер-шахрайство. В чат-боті можна прочитати кілька історій з власного досвіду про те, як дурять людей в інтернеті, а також куди звертатися по допомогу.

— Одна з героїнь наших історій потрапила в скрутну ситуацію, її надурили в інтернеті. Тому ми додали кнопку «Обережно, шахраї», де зібрали багато кейсів, — каже Світлана Дубина. — Нам дуже хотілося б працювати наживо, але доводиться підлаштовуватися до теперішніх реалій. Ще ми плануємо розповсюджувати інформацію про чат-бот за допомогою футболок з  QR-кодами. Він хороший тим, що на нього може зайти будь-хто і абсолютно анонімно дізнатися актуальну інформацію.

Читайте також:

За емоціями та інтонацією: провідні ІТ-компанії світу оцінили додаток, який розробили вінничани
 «Монетки», брязкальця та свищики. Як вінницький кераміст модернізує гончарне мистецтво
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up