Кабмін затвердив новий український правопис. Що зміниться?

Кабмін затвердив новий український правопис. Що зміниться?
фото:Lойер

Кабінет міністрів затвердив нову редакцію українського правопису. Відповідну постанову ухвалили у середу, 22 травня, на засіданні уряду.

Рішення про оновлення редакції правопису було ухвалено «з метою забезпечення конституційних положень про державний статус української мови та уніфікації вживання правописних норм». Більшість змін стосується слів іноземного походження – змінюється варіативність їхнього відтворення українською. 

Таким чином втрачає чинність пункт 1 постанови Кабміну від 1992 року щодо українського правопису. Нова редакція українського правопису вступить у дію з моменту офіційної публікації.

Відео дня

Ознайомитися зі змістом проекту українського правопису можна ТУТ.

Доктор філологічних наук, професор Олександр Пономарів перелічив, що пропонує нова редакція:

  • Іменники третьої відміни, що закінчуються на -ть із попереднім приголосним, а також іменники кров, любов, осінь, сіль, Русь, Білорусь у родовому відмінку однини мають закінчення -і або -и: безкрайності і безкрайности, меншості і меншости, свіжості і свіжости тощо.
  • Слово пів у розумінні половина тепер писатимемо окремо: пів віку, пів дороги, пів яблука. Цим установлено одне правило написання замість трьох (разом, через дефіс і з апострофом).
  • В антропонімах літеру g передавати через ґ, а h через г. Тут маємо так само подвійне написання: Вергілій Гарсія, Гегель, Гете, Гуллівер, Ґарсія, Геґель, Ґете, Ґуллівер і под.
  • У словах грецького походження th у переважній більшості випадків передаємо літерою т: антологія, бібліотека, естетика, математика, ритм, тромб, Прометей, Текля, Тесей, Бористен, Термопіли й под. Там, де під впливом російської мови цей звук позначений літерою ф, можна писати: анафема і анатема, дифірамб і дитирамб, ефір і етер, кафедра і катедра, міф і міт, Афіни і Атени, Голгофа і Голгота тощо.
  • У запозиченнях із грецької та латинської мов - подвійне написання: аудиторія і авдиторія, аудієнція і авдієнція, лауреат і лавреат, пауза і павза, фауна і фавна.
  • Уникаючи подвійної йотації, пишемо фоє, Гоя, Мая замість фойє, Гойя, Майя й под.
  • Нарешті виправлено помилку в написанні слова проєкт (із похідними), як об'єкт, суб'єкт, траєкторія замість теперішнього невмотивованого проект.
  • Ім'я Ігор як іменник м'якої групи в кличному відмінку має закінчення -ю: Ігорю! (як кобзарю!, лікарю!), а не поширене досі неправильне Ігоре!
  • Слово священик тепер писатиметься з двома літерами н - священник.
  • Затверджено правила утворення фемінітивів - за допомогою суфіксів -к, -иц(я), -ин(я) та -ес. Наприклад, авторка, дизайнерка, директорка, редакторка.



 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (29)
  • Грицько Штахета

    Лол.

    >професор Пономарів

    Кого-кого він професор? Чи це шось таке саме як Антін Мухірській? А по темі - моментально згадується старезний прикол - "В авдиторії сидів прохвесор в жовтогарячому пальті і крутив в руках штрикавку."
  • Поpошок

    Ох, як русню в коментах плющить.   У всьому цивілізованому світі не Афіни, а Атени. Не Пекін, а Бейджин. Не Києв, а Київ. Тільки русня все життя перекручувала завжди назви із-за своєї неграмотності. Русня-це безпросвітнє дрімуче зборище

    Ярослав reply Поpошок

    У всьому цивілізованому світі офіційний правопис лише узаконює норми що скалися в реальній мові (і якщо державі важлива чистота чи відстутність впливу конкретної іноземної, це застосовуються міри цей вплив нейтралізувати), а не запроваджують нормативи наперекір вживаному на практиці. Запровадженій нормі, якщо вона не походить із практичного застосування народом потрібно років 15 щоб осісти (перевчити вчителів, виростити покоління школярів на нових правилах).

    Орест reply Поpошок

    А ще у всьому цивілізованому світі розвиток економіки на 50 років випереджає наш, вкладаються кошти в науки, дбають про екологію, але ми почнемо з самого основного, з мови, бо більше проблем не залишилось.

    Nazar Khysham reply Поpошок

    Ну шо ти мелиш дурне? я всю жизнь говорив Афіни, і міфи вивчав в школі від слова міф, і коли така .а як ти, каже шо, то шо мені ця нова тема про атини і мит не нравится, то е мать його канешно агент кремля і малорос, це ти. чи не розумний?

    Орест Лютий reply Поpошок

    Вони просяться на ( ісконную зємлю до рідної ізбушкі, там їх ждьот ватнік, балалайка і лапті ) чого б не відпустити, там і мову не потрібно буде опановувати.

    Вася reply Орест Лютий

    А куди ж ви побіжите, коли й від вас будуть звільняти Україну?
    Грамотних вже нема...

    Сепар Торонтуй reply Поpошок

    Уже скоро.

    Вінничанин reply Сепар Торонтуй

    Героический ватный драп. Аля Цусима.
  • боба

    вон у нас глава государства разговаривает на оф форуме айти  на языке страны агресора, а эти додики трясутся над тем как правилбно будетт ифины или атены!    ну разве это можно назвать европейской страной?

    Орест Лютий reply боба

    Такі як ви і подібні до вас поци, що мешкають тут на українській землі, їсте хліб і сало який виростили українці, а розмовляти з ними їх мовою гидуєтесь, чи ви дурні, чи не розумні...

    Nazar Khysham reply Орест Лютий

    Ну шо ти мелиш дурне? я всю жизнь говорив Афіни, і міфи вивчав в школі від слова міф, і коли така сука як ти, каже шо, то шо мені ця нова тема про атини і мит не нравится, то е мать його канешно агент кремля і малорос, це ти дурний чи не розумний?

    Вася reply Орест Лютий

    Дивлячись на деяких патриотів, бере сумнів щодо виращування сала.
    Істи сало - можуть , репетувати "Слава Україні!" - можуть.. Але не дерева не втростили, ни собачу халабуду не збудували...
    Але ж галичані!

    Вася reply боба

    Марина Порошнеко разговаривала на языке шерифа, которого проблему .не интересуют. И что? Давайте в школах запретим всякие языки  - английские, татарские, венгерские, джаву, Си++ - мы ж украинцы.
  • боба

    лучше приняли  бы какой то закон который улучшал бы финансовое положение пенсионеров...          конченые идиоты!!!!!    какая разница!?!?!?!   когда в кармане 1500 грн на месяц, важно ли как будут говорить миф или мит!*??

    Орест Лютий reply боба

    Кожен може покращити, але він не бажає і ви не виключення.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up