Батьки зі шкіл №5 та №31: “Яка оптимізація? Немає ж ще такого закону!”

Батьки зі шкіл №5 та №31: “Яка оптимізація? Немає ж ще такого закону!”
  • Конфлікт через оптимізацію шкіл №5 та №31 набирає нових обертів
  • Батьки кажуть, що “міськрада продовжує вирішувати долю без них”
  • Якщо не відмінять рішення про оптимізацію, батьки учнів влаштують “перший дзвоник” у міськраді

- Учора були збори робочої групи, яка займається підготовкою пропозицій щодо зміни статусів цих двох шкіл. Про це нам повідомили за дві години, а мені взагалі за 15 хвилин до початку зустрічі. Там заступник мера Сергій Тимощук зачитав рішення про створення робочої групи, в якій майже зовсім немає батьків та вчителів зі школи №31! А попередній план оптимізації нам взагалі намалювали на папірцях! - обурюється представниця батьківського комітету школи №31 Зореслава Дорош.

Батьки гніваються: Оптимізацію ще не відмінили

- Нас не чують та прямо ігнорують у міськраді та ЗМІ, - каже представниця батьків з 5-ої школи Людмила Славінська. - Нагадаю, що у тих школах (№1, №10, №25), в яких вперше провели оптимізацію у 2013 році потреба була: в одній вчиться трохи більше 400 дітей, а в іншій майже дві тисячі! Але наші заклади цілком укомплектовані учнями, тому ця оптимізація зараз виглядає як реанімація здорової людини!

Відео дня

Тим паче, як стверджують батьки, немає законного підгрунття для проведення зміни статусів та інших реформ у шкільній освіті.

- Освітню реформу підготують лише в 2018 році. А зараз немає законів, проектів, які б її регламентували. Тому навіщо проводити її у Вінниці, якщо досі нічого не прийняли в Києві? - запитує заступник голови батьківського комітету школи №5 Наталя Бондаренко.

А щодо тих чотирьох мільйонів, які обіцяв міський голова Сергій Моргунов, то батьки кажуть що на дві школи - це “капля в морі”. Комітет з двох шкіл стверджує, що капітальні ремонти в класах та інших приміщеннях будуть на “плечах” батьків.

Не може бути компромісів

Під час прес-конференції, батьки учнів висловили думку, що компромісу з міською владою зараз не може й бути. Їм досі не представили план, як буде проходити зміна статусів у школах та адекватну причину, навіщо її проводити саме в школах №5 та №31.

- Тому поки не прийнято законів про реформу освіти, ніяких компромісів, - каже Бондаренко. - Але зрозумійте, ми не проти реформ. Тільки давайте їх робити поступово, а не так поспіхом, як зараз. Представте нам план, як буде проходити оптимізація з чіткими поясненнями всіх запитань, які ми задавали.

Чого вимагають батьки?

Якщо до їх думки не дослухаються, батьки обіцяють звертатися до Міносвіти в Києв та європейських судів.

- Якщо влада не змінить рішення про примусовий переїзд в іншу школу, ми обіціямо почати новий навчальний рік в приміщенні міської ради, - каже представниця 5-ої школи Людмила Славінська.

Нагадаємо, Протести через об’єднання двох шкіл почалися з середини травня. Як тоді розповідали вчителі зі школи №5, до них приїхав голова Департаменту освіти міськради Володимир Буняк, та розповів, що в “кінці червня усі старші класи мають переїхати у сусідню школу №31”. А щоб донести свою думку, 16 травня було проведено перше обговорення майбутньої оптимізації. Батьківський комітет та вчителі були проти та пообіцяли створити Майдан, якщо міськрада прийме рішення оптимізувати заклади. Потім було кілька акцій протесту та 25 травня розгнівані батьки нарешті зустрілись з мером Вінниці. В результаті зустрічі:

  • на школи пообіцяли виділити більше чотирьох мільйонів, щоб були ремонти;

  • оптимізацію проведуть, враховуючи думку батьків та вчителів;

  • школи детально дослідять, щоб побачити, що треба змінити.

Але конфлікт влади зі школами досі не вшухає. Батьки усе одно проти оптимізації.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Анонім

    Дивно, чому проблеми ЗОМ 5 та 31, окрім самих батьків не турбують більш нікого, адже далі , думаю, буде.... Наприклад, ЗОШ 12 та 13 - розташовані близенько одна від одної. Лікарень у Вінниці теж потрібно дише дві: одну для Моргунова та Ко, іншу для решти, в тому числі з Вінницького району. Це ж яка економія коштів.

    Навіщо ж економити на самих собі, преміюючи щомісяця за надважливі досягнення та звигяту, на "своїх" громадських організаціях та збиткових комунальних підприємствах, заборах та інших "потрібних" будівництвах. А школи та лікарні навіщо ремонтувати, їх батьки та паціенти відремонтують. Де ж депутати, що обіцяли всі золоті гори, напевно знову обман "Євр...ї стратегії" та солідарної з нею "Солідарності". Тримайтесь, здоровя всім та успіхів
  • Борис Максимчук

    Все правильно написано, ось тільки Борис Максимчук не погодився!
  • Anonymous

    Батьки кажуть, що “міськрада продовжує вирішувати долю без них”- не розумію що в демократію погратись вирішили?  На виборах були? пана Моргунова (команда Гройсмана) вибирали? Вам не подобаються межі демократії по вінницькі? Сказано паркану бути і все це громадське слухання, нам дозволят вибрати колір проволоки зверху, та вплинути на висоту в рамках 2,9м-3м. Не подобається оптимізація шкіл, меру подобається , і Вам повино подобатись. Бюджет потрібно освоювати. Обіцянки любим друзям вже дали, а тут комусь щось не подобається. Максимчуку теж щось не подобалось, але на те у нас є міліція. Декілька пояснень у міліції і Борис згодився на оптимізацію.  Не допомогла б міліція на те у нас є прокуратура і суди ( для прикладу правозахисник Гройсман). Шановні батьки вибір по вінницьки це можливість висловити свою думку на зборах.( по сутті збирати на ремонт по 150 чи по 200 грн). А міський бюджет пробачте , Вам і так дали можливість його наповнювати. Витрачати це привілегія мера та депутатів.

    Депутати і так пообіцяли зайві 4 ляма, я розумію що це їх обовьязок, але мер сказав що це подвиг. Оптимізація по вінницьки це процес використовування бюджетних коштів своїми замовниками і цифри з учнями на цей процесс не можуть вплинути по сутті.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up