Чотири мільйони не “закрили рота” батькам та вчителям зі шкіл №5 та №31

Чотири мільйони не “закрили рота” батькам та вчителям зі шкіл №5 та №31
Фото з першого обговорення щодо оптимізації шкіл. 16 травня 2016 рік, школа №5. На фото: директор департаменту освіти Володимир Буняк доказує позитивні моменти оптимізації. Мати школяра з 5-ої школи не вірить

Конфлікт в двох вінницьких школах №5 та №31, що знаходяться “по сусідству” на вулиці Богдана Ступки (колишня Павлика Морозова) не вщухає. Навіть після того, як в міськраді пообіцяли виділити більше чотирьох мільйонів гривень “на ремонти”, батьки та вчителі проти об’єднання шкіл, та просять допомогти донести їхню думку.

Протести через об’єднання двох шкіл почалися з середини травня. Як тоді розповідали вчителі зі школи №5, до них приїхав голова Департаменту освіти міськради Володимир Буняк, та розповів, що в “кінці червня усі старші класи мають переїхати у сусідню школу №31”. А щоб донести свою думку, 16 травня було проведено перше обговорення майбутньої оптимізації. Батьківський комітет та вчителі були проти та пообіцяли створити Майдан, якщо міськрада прийме рішення оптимізувати заклади.

Ще одне обговорення і початок акцій протесту

Через два дні, 18 травня, в школі №31 також відбулося обговорення чиновників із батьками. І тут та сама ситуація. Батьки учнів з обох шкіл ще раз підтвердили свої наміри - не допустити оптимізацію в закладах. На наступний день (19 травня) вийшли на мітинг під міськраду.

Відео дня

На жаль, вінницького голову вони так і не побачили, бо “Сергій Моргунов був у відрядженні”. І тому батьки учнів разом з вчителями з двох шкіл, які реформують, пообіцяли вийти ще раз на мітинг - 25 травня. В другий раз обуреній громаді вдалося напроситися на зустріч з мером. В результаті:

  • на школи пообіцяли виділити більше чотирьох мільйонів, щоб були ремонти;

  • оптимізацію проведуть, враховуючи думку батьків та вчителів.

  • школи детально дослідять, щоб побачити, що треба змінити.

І, ніби-то, конфлікт почав вщухати. Але, сьогодні, в редакцію “20хвилин” завітали вчителі та батьки зі школи №5, які розповіли інакше. Щоб донести свою позицію вони попросили опублікувати написаний ними текст. Публікуємо скорочену версію:

Чи скінчилась «Шкільна війна» ремонтами за 4 мільйони від влади?

Вболіваючи за рідну школу, щоденно цікавимось як «правдиво» висвітлюються події з оптимізації вінницьких шкіл № 5 та № 31 у пресі та на телебаченні. Привернула увагу стаття у виданні «33-й канал»: «Шкільна війна» скінчилась ремонтами за 4 мільйони?»

Спробуємо відповісти на поставлене журналістом запитання. У понеділок 30 травня у комунальний заклад № 5 вивчати ситуацію та знайти компромісне рішення завітали заступник мера Сергій Тимощук з представниками Департаменту освіти. До них приєдналась ініціативна група у складі батьків та учителів закладу. Тривале спілкування з чиновниками вже вкотре показало, що вони не налаштовані шукати ніяких оптимальних рішень, незважаючи на порушені права та невраховані інтереси громади, зневажаючи Закони.

Замість кабінету директора - навчальний клас

Вони вперто пішли поверхами школи з метою відшукати як мінімум 30 вільних навчальних кабінетів із 24 наявних у закладі:

  • Експерти із освіти швиденько перемістили шкільну бібліотеку у «зручний підвал»;

  • З методичного кабінету та частини гардеробу зробили гарний світлий клас;

  • З однієї майстерні спорудили маленький спортзал, а з другої майстерні похапцем вирвали станки, зрізали металеві колони і утворили аж два навчальних кабінети. Та от коли їх уява зрізала металеві стовпи, то вони не помітили, що разом із тими стовпами впала і стіна, яка на них трималась;

  • Не пожаліли службовці і шкільний медпункт. Розвалили стіну, з’єднали з підсобним приміщенням біологів – от і ще один клас, готовий до навчання.

Але найважче було усвідомити те, що реформатори в галузі освіти, змоделювали школу європейського зразка, але зовсім без приймальні та кабінету директора – з них вони, після того як розвалили дві стіни, теж зробили великий клас на всі три вікна. Не залишили вони школярам ні актового залу, ні музичного кабінету.

Мер сказав чесно: «в бюджеті міста вже передбачено 2,2 мільйони гривень на ремонт у 5-й школі. Це гроші на заміну 96 вікон, частини покрівлі, ремонт санвузлів та коридорів», а за чий тоді кошт старі стіни валити, а нові будувати, та ще й облаштувати новоутворені класи потрібно буде. І оновлення шкільної їдальні потягне чималу копійку, то може краще там ще два класи зробити? А харчуватись діти зможуть дружно у сусідній ЗШ № 31, заодно там можна буде погратись на дитячому майданчику.

А що будемо робити, коли у наступному році, маючи поряд «Набережний квартал», де живуть молоді сім’ї, наберемо більше хоча б на один клас – і знову проблема – друга зміна? А що коли навпаки – діти не підуть у п’яту, а ходитимуть до школи № 6 чи № 29 і навчатись будуть там з 1 класу до закінчення школи? Але якщо вже так трапиться, що звільниться кабінет, то тоді й директор зможе повернутись працювати до школи.

Реформу освіти - не схвалили, а Вінниця впроваджує

Велика кількість батьків на кінець навчального року категорично заявили, що навчати у школу № 31 дітей своїх не поведуть, натомість шукають другі школи у місті. А як боротиметься влада з ІІ зміною у інших вінницьких закладах – теж буде оптимізація. Бо побудувати нову школу, як приміром це робили у Польщі, не під силу чиновникам – затрати великі.

А перетягти дітей з кабінетами – це легко, самі перейдуть. І оскільки на першій своїй зустрічі з колективом школи № 5 директор Департаменту освіти, навіть, словом не обмовився про заплановані капіталовкладення у матеріально-навчальну базу школи № 5, то перехід цей планувався вочевидь без зайвих грошових затрат.

Тим часом коли на рівні Міністерства освіти йдуть дискусії, коли тільки Концепція розвитку освіти на 2015-2025 роки та проект Закону про освіту на стадії обговорення, експерти у Вінниці вирішили і постановили відокремити та посадити дітей початкової ланки у закладі № 5, а 5-11 класи у закладі № 31. Не стали витрачати час на зайві обговорення, та і думка громадян, для яких власне і проводять реформи, не важлива.

Та коли ще там ті проекти будуть схвалені та прийняті, а от реформатори із Вінниці вже заздалегідь зможуть похвалитись «чудовою роботою». Хоча і всі діючі Закони про освіту дозволяють функціонування шкіл різного ступеня разом і не наполягають на їх організаційному розділенні.

Про “не найкращі” досягнення школи №5

Дуже неприємно те, що хтось чи навмисне, чи по необізнаності, поінформував недостовірно мера міста та його заступника, якому доручено вивчити питання двох шкіл про те, далі цитуємо «що навчальні досягнення в цих двох школах не найкращі у порівнянні з іншими».

Про досягнення наші говорять результати ЗНО наших учнів та і не тільки. Виявляється, що у звичайній школі № 5, може бути у 2014-2015 н.р. стипендіат Президента, переможці обласних та республіканських олімпіад, переможці різноманітних міських, обласних, Всеукраїнських конкурсів, вже два роки поспіль наші претенденти на медалі підтверджують їх результатами ЗНО, за рейтингом ЗНО з української мови серед шкіл України - 944 місце серед 7264 навчальнихзакладів, 2 місце серед шкіл міста – думаю цього достатньо, щоб в мера склалось загальне враження про рівень знань які надає заклад.

Провівши «змістовну» роботу, чиновники покинули ЗШ № 5 і пішли напевне, шукати способи, як втілити у життя свої наміри. Та тільки вони забувають, що реформу можна здійснити лише тоді, коли люди зрозуміють чіткі відповіді на кілька простих запитань:

  • Чим те, що пропонується, краще за те, що є?

  • Чим конкретно буде краще нашим дітям, нам, батькам, і суспільству в цілому?

Але щоб це донести до людей, потрібен час, потрібне обговорення, дискусії і дуже важливим для людей є розуміння того, що тебе бачать, чують і хочуть допомогти...

Повна версія тексту: Чи скінчилась «Шкільна війна» ремонтами за 4 мільйони від влади?
Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    А всі ці перетрубації зі школами від того, що раніше квадратні метри совок будував синхронно з дитсадками та школами, поліклініками, а зараз, головна фішка натулити житлових комплексів, і пощільніше, так, щоб парковки, школи, садки там не стали. А будуати школу??? Що ви, її ж не можна продати потім з 400% вигодою! Он на Поділлі, де аж ~60000 буде жити, будують 1 (ОДНУ!) школу з барського плеча, і то невеличку. Це перші дзвіночки. Рівєра, наприклад, куди дітей водитиме? В яку школу? Правильно, в першу, яку розгрузили за рахунок совкової 25 школи. Раджу підняти тему для 20 хвилин, як в інших містах з цим, і чи можна тільки м2 без обєктів інфраструктури будувати.
  • Анонім

    Что конкретно предлагают родители? Объеденению школ быть, ибо это общеевропейская практика, а мы, как известно цэевроппа. А то получается "незнаем как но не так".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up