Знову скандал з оптимізацією шкіл. Батьки проти, а вчителі старшої школи - за

Знову скандал з оптимізацією шкіл. Батьки проти, а вчителі старшої школи - за
Голова батьківського комітету Наталя Бондаренко каже, що завтра вони будуть протестувати під міськрадою. У батьків учнів з школи №5 вже є 100% підписів проти об'єднання.

Сьогодні, 18 травня, пройшов ще один етап обговорення влади з громадою щодо об’єднання шкіл №5 та №31, що знаходяться біля Київської вулиці. І знову скандал: виривали мікрофон, щоб покричати; вчителя між собою сварилися, а батьки учнів - проти “реформи освіти”.

- Я заглянула на сайт Міносвіти, а там тільки проект реформи, - каже мати чотирьох дітей та голова батьківського комітету в школі №5. - Вона не пройшла першого читання, бо там багато розбіжностей. Тому я пропоную не летіти попереду всієї планети та залишити все як є. У нас дві повноцінні школи, де навчаються як старші, так і молодші класи.

- Зміни потрібні, подивіться як в 10 та 25 школах! - відповідає їй очільник департаменту освіти Володимир Буняк. - Діти не навантажені, вчаться в одну зміну, ладнають між собою.

Вчителя сварились між собою, батьки викрикували “ми проти”, Буняк намагався відповідати на питання. І так тривало більше двох годин.

Відео дня

Читайте також: Батьки учнів погрожували Майданом через оптимізацію у двох сусідніх школах

Навіщо оптимізувати школи?

Головний освітянин міста Володимир Буняк після зустрічі з батьками школи №5 підготувався та надав відповіді на деякі питання, які йому задавали обурені батькі учнів у понеділок.

Людей на збори прийшло не менше, ніж у школі №5

Він більш детально розповів про те, що собою являє реформа освіти. Коротко про аргументи, які він наводив на користь оптимізації:

  • Буде початкова школа (з першого по п’ятий), далі - середня (з п’ятого по десятий) та старша (десятий та одинадцятий класи).

  • Змінам бути, тому що зараз діти навчаються одинадцять років і не отримують життєвого досвіду, не мають профільних знань.

  • Старшокласники сидять в школі майже одинадцять годин. А це перенавантаження.

  • Діти зможуть обирати профільні предмети, які дозволять їм поглиблено знати ту чи іншу дисципліну.

Начальник департаменту освіти міськради Володимир Буняк

І ще раз повторив: вчителів звільняти не будуть, як і директорів; діти перейдуть в нову школу разом зі своїми вчителями та обладнанням з класів. Але це знову не переконало батьків з двох шкіл, які наполягали на своєму - ми проти оптимізації.

Колектив педагогів поділений навпіл

Через майбутню оптимізацію вчителі в школі №31 посварилися між собою. Тих, хто навчає старшокласників все влаштовує. Бо вони не йдуть зі своїх класів. А педагоги навчальної школи б’ють на сполох.

Проголосували "За" об'єднання шкіл лише вчителі старших класів. Їх мотивація зрозуміла: вони залишаться у рідних стінах

- Нас викидають з рідних стін! - каже вчитель Лілія Баришева. - А в п’ятій школі нас не приймуть, бо для нас там теж немає місця. І тим більше, в новій школі таких умов для початкової школи немає! Кабінети для старшокласників не пристосовані для молодшої школи.

Тоді як "проти" виступили вчителя початкової школи та батьки учнів з 5-ої та 31-ої шкіл

На її захист виступила заступник директора школи №31 Олена Сокольвак, яка привела безліч прикладів, чому об’єднанню між школами не бути.

Коротко про її аргументи:

  • У дітей навантаження не зменшиться, а тільки збільшиться

  • Потрібно буде обладнати додатково мінімум два класи музики, два класи інформатики та фізики. А це величезна сума, яку не потягнуть батьки.

  • початкових класів буде значно більше, ніж старшої школи. А школа №5 значно менша. Так може залишити дітей в школі №31?

  • не потрібно експериментувати на дітях!

Що пропонують батьки?

Кардинально, позиції батьків з 31 школи не відрізняються від батьків учнів школи №5. Ті ж самі “за чиї кошти будуть ремонти, ми обирали цю школу, діти будуть між собою битися”. І це зрозуміло, бо більшість з присутніх були представники школи №5, які знову висловили те, що говорили у понеділок.

Якщо відкинути всі сварки, які тривали протягом обговорень, то в цей раз батьки висунули кілька пропозицій, що робити з об’єднанням шкіл далі.

1. Проводити все поступово. Батько двох дітей з п’ятої школи Борис Максимчук запропонував проводити оптимізацію з 1 класу. І щоб батьків учнів попереджували заздалегідь. Так, на його думку, і діти, і їх мами з татами будуть готові, що після п’ятого класу дитина піде навчатися у нову школу.

2. Збудувати ще один навчальний заклад. Цю ідею запропонував батько дитини з 1 класу. На його думку, краще збудувати нову школу, замість того, щоб міняти стіни.

3. Нічого не робити, школи і так наповнені. Таку задумку запропонувала мати чотирьох дітей, які навчаються як в 5, так і в 31 школах. Вона казала, що доцільності в оптимізації немає.

Але були й радикальні пропозиції: піти під міськраду мирною ходою, щоб батьків учнів з двох шкіл почули, що запропонувала Наталя Бондаренко, мати дитини з 10 класу п’ятої школи. І це вони збираються зробити завтра, о 9 годині ранку.

Нагадаємо, 16 травня, пройшли громадські слухання в школі №5 щодо майбутнього об’єднання навчальних закладів на вулиці Богдана Ступки. Але зі сварками та скандалом. Батьки учнів кричали голові Департаменту освіти Буняку. А головний освітянин не зміг переконати їх у доцільності реформи.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Гринчук Ксюша

    Вчителі ЗОШ № 5 кажуть, що вона розрахована на 960 дітей, а навчається лише 812..Чому ж тоді першокласникам не має кабінету для ГПД, її відвідують тільки четверта частина першокласників....Де загубили 148 місць!????????
  • Курвеева Евгения

    БАТЬКИ, ПІДПИСУЙТЕ ПЕТИЦІЮ, ЩОДО РОЗГЛЯДАННЯ ЦЬОГО ПИТАННЯ!



    http://e-dem.in.ua/vinnytsia/Petition/View/363

  • Анонім

    Шановний Валерій Чудновський,мати чотирьох дітей та голова батьківського комітету - 31 школи, а не 5!!!!!!! І з 5-ї школи було 10чол. - представників батьків,яких запросили МИ ,батьки 31 школи!!! Тому на далі будь-ласка пишіть точніші та правдивіші факти!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Надежда Йохна ЗАГОРУЙКО

    ЗАУВАЖЕННЯ ДО РЕДАКЦІЇ ГАЗЕТИ.                             У ваших публікаціях постійні помилки. Знайдіть грамотних співробітників. І ось тут : НЕ ВЧИТЕЛЯ , а  ВЧИТЕЛІ .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:04 На Донеччині загинув Юрій Іванина з Іллінців 20:18 Вінничан запрошують на відкриття фотовиставки Максима Кривцова на псевдо «Далі» 19:35 У першому кварталі понад 320 переселенців знайшли роботу на Вінниччині. На яких підприємствах? 19:12 До Міжнародного дня сім'ї у Вінниці проведуть захід «Сильні, вільні та спортивні» Від читача 13:38 На Вінниччині відкрили набір на безоплатний курс із вивчення правил дорожнього руху — як долучитися? 18:44 Після десятків років занепаду легендарний «Шоколадний будинок» відреставрували. Ми побували всередині play_circle_filled 18:23 До п'яти років за ґратами засудили бухгалтерку за привласнення бюджетних коштів 18:05 У Вінниці складно врятувати безпритульну тварину? Історія загибелі кота оголила великі проблеми photo_camera 17:19 Нічний дебош у Вінниці: п'яні хулігани розбили вікно та шуміли у під'їзді photo_camera 17:08 Кому належить недобудова на Соборній? І ще про історію її «вічного ремонту» photo_camera 16:19 Минулої доби у двох ДТП травмувалися троє дітей та троє дорослих photo_camera 15:25 На війні загинув легендарний боєць «Азова» 21-річний вінничанин Назарій «Грінка» Гринцевич play_circle_filled photo_camera 14:22 Захисник з Вінниччини Василь Грабійчук отримав нагороду від Головкома ЗСУ photo_camera 14:20 Від шпаклівки до декору: Як «ВінЄвроБуд» вчить дітей креативності та майстерності (новини компаній) 13:21 У восьми криницях Вінниці виявили неякісну воду. Адреси 12:23 З початку травня на навчальних автівках змінилося маркування 11:51 Запустили масштабний волонтерський проєкт «Подільські дрони». Мета — збирати по тисячі FPV щомісяця photo_camera 11:25 Де смачно пообідати у Центрі Вінниці: огляд бізнес-ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:21 Небайдужі вінничани повідомили патрульним про п'яного водія photo_camera 10:23 Без води та світла. Де у Вінниці 7 травня відключатимуть послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up