Що принесла перша оптимізація вінницьким школам? На прикладі школі №25

Що принесла перша оптимізація вінницьким школам? На прикладі школі №25

Конфлікт батьків школярів та влади щодо зміни статусів у школах № 5 та № 31 не є новим у Вінниці. Ще в 2013 році цей шлях пройшли три школи - гімназія №1, школа 10 та 25. Дві з них поділили на початкову і старшу, а десята школа прийняла додаткові старші класи. І як це було, і як спрацювало?

 

- Ми не хочемо переходити в іншу школу, про це не попередили заздалегідь, - казала мама учениці 25-ої школи Світлана на батьківських зборах три роки тому. - Ми здавали гроші на ремонт. Чому наші діти мають звикати заново до нової школи?

Фото з батьківських зборів щодо реформи в школі 25. серпень 2013 рік

Ті ж самі аргументи використовують зараз батьки учнів зі шкіл №5 та №31. Багато питань та мало відповідей від чиновників. Журналіст RIA вирішив завітати до однієї з шкіл, в якій пройшла реформа та дізнатися, що принесла закладу оптимізація.

Відео дня

Громадські обговорення щодо оптимізації 5 та 31 шкіл. Травень, 2016 рік

Школа №25 від зміни статусів “постраждала” найбільше: скоротили старші класи (більше 200 дітей звідти перевели в школу №10) та прийняли початкові з гімназії №1.

- До оптимізації я викладала в початкових класах першої гімназії, - розповідає директор школи №25 Олена Нечипорук. - Школа зі статусом, традиціями, тому до неї всі намагалися віддати своїх дітей. Через це заклад був переповнений, навчали в дві зміни, зранку до восьмої вечора. Ми хотіли розвантажити дітей, і оптимізація стала тим шансом. Було страшно. Та батьки школярів розуміли: це для дітей, і їх здоров’я - перш за все.

У 2013 році школа №25 була заповнена лише на половину з планової потужності у 1100 дітей. А зараз там - 805 вихованців, і це - учні з першого по четвертий класи.

- Те, що нас тут не полюблять, ми не боялися, - каже директор закладу. - У 25-ої школи залишилося тільки вісім початкових класів. Тоді як з гімназії №1 перевели 24 початкових класи разом з вчителями та керівниками. Діти швидко подружилися одне з одним, бо вони ще малі, в них не було причин для ворожнечі.

На вибір майже 20 гуртків. Школярів навчають друкувати газету, танцювати хіп-хоп та гопака

Зараз для школярів діє група подовженого дня, багато гуртків серед яких є хіп-хоп, школа бойового гопака та уроки китайської мови. Окрім цього, учні проводять шкільні фестивалі, друкують власну газету, проводять конкурси та змагання.

Допомогли грошима

Однією з найгостріших проблем для нової початкової школи був підвіз учнів. Якщо до гімназії № 1 (на вулиці Маліновського) було легко дістатися з інших районів міста, то школа № 25  цим похвалитися не може. Заклад знаходиться у кінці Вишеньки.

До реформи 25 школи в цьому класі була майстерня. Але кабінетів для 800 учнів потрібно було більше, тому майстерні прийшлося ліквідувати

- У першій рік адаптації від міськради всі учні отримали безкоштовні проїзні, - каже директор школи Олена Нечипорчук. - А ще були два додаткових автобуси, які забирали дітей від гімназії №1. Через рік батьки вже розробили власні маршрути та пристосувалися.

Батьки старшокласників, переїжджаючи до школи №10 на вулицю Первозванного (Стахурського), забрали з собою все, що можливо. Через це у кількох кабінетах взагалі були голі стіни. Тому до існуючих проблем додалися ще й екстрені ремонти.

- Влада допомогла, нас не кинули напризволяще, - каже Олена Миколаївна. - З майстерень створили повноцінні класи та облаштували їх. А згодом на кошти облради замінили більше сорока вікон у школі на пластикові.

Інші 383 вікна замінили за кошти гранту від ЄС в 2014-2015 роках. У рамках пілотного проекту “термореновації” з 2015 року в школі №25 утеплюють дах та стіни. Зараз закінчують оздоблення стін.

Ремонти все одно на батьках

В середині заклад просторий - світлі та широкі коридори. Видно, що будівля не нова, але за нею доглядають та намагаються оновлювати те, що не забезпечили за бюджетні кошти. Майже в кожному класі є телевізор або проектор. Директор відкриває двері до класу, а там діти дивляться “Фіксиків”.

Випадкове фото. Діти не звертають уваги на "дядю з камерою" і ведуть себе природньо

- Нам дуже комфортно працюється, - каже вчитель перших класів Ольга Дмитрівна. - Діти у своєму середовищі, їм добре серед однолітків. З учителями, які працювали до оптимізації, у нас повне порозуміння.

Ольга Дмитрівна показує ще одну “родзинку” початкової школи: у класі є окрема гральна кімната з килимком, іграшками. Місця вистачить на всіх діток.

Школа із поглибленим вивченням англійської мови, тому багато назв саме іноземною мовою. У кабінетах гарні ремонти, є стільці, парти.

- Так, основне навантаження на ремонти в класах лягли на плечі батьків, - каже директор. - Але якщо б вони залишилися в гімназії, то там би робили те ж саме.

Треба попереджати

Незважаючи на те, що в школі все гаразд, і, за словами директора Олени Нечипорчук, до них “вже черга є на вступ”, не всім до вподоби освітня реформа.

- У 2013 році нас не попередили про оптимізацію, - каже мати учня, яка побажала залишитися невідомою. - Можливо, якщо б департамент освіти повідомляв заздалегідь та добре роз’ясняв, що це за реформа, то не було б зараз обурення в 5 та 31 школі? Тим більше, в міської влади було три роки на підготовку, могли б створити якусь програму.

- Та з Буняком (директор департаменту освіти міськради - авт.) сперечатися марна справа, - доповнює дідусь, який прийшов за своїм онукою в школу №25. - Зараз взагалі важко відстояти справедливість та правду, тому катаємося сюди з Сабарова. Аякже, є позитивні зміни в школі, але й “дьогтю” вистачає.

Нагадаємо, в кінці червня 2016 року, за планом міськради, дві школи, що знаходяться на одній вулиці (Богдана Ступки, колишня Павлика Морозова), мають оптимізувати. Так усі старші класи з вчителями повинні "переїхати" у школу №31. А в п’ятій школі мають навчатися лише початкові класи (goo.gl/p76Lds).

Перша оптимізація. Як це було?

Міський департамент освіти провів пілотний проект з оптимізації шкіл у 2013 році. У гімназії №1 було 1800 школярів (замість 1100), а в школі № 25 трохи більше 400 учнів, хоча місць було на 1100 вихованців. За планом, 25-та школа ставала початковою, а гімназія №1 - старшою. Школа №10 виступала як “посередник”: сюди перевели старшокласників з 25-ої (goo.gl/cZeEjV), і вона залишилася з початковими і старшими класами. Про це батьки у 2013 році дізналися за два тижні до початку навчання - 15 серпня. Через це на батьківських зборах і кричали, і плакали, і протестували під стінами мерії. Як зараз роблять батьки учнів зі шкіл №5 та №31.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    В этой реформе есть свои плюсы и минусы. Мы шли в 25 школу и за 2 недели до начала учебного года узнали о реформе. Перевести ребенка в другую школу - не проблема в течении года: рядом 18, 10 и др. Но решили попробовать, тем более, что шли к конкретному учителю. Кто не хотел, те перешли в другие школы. Да, я понимаю, что например, после 4 класса мы должны покинуть младшую школу и нас автоматически переведут в 10, или другую - на мое усмотрение. Но это будет потом, и в других школах в пятом классе классы реформируют, так что и там привыкать к новому коллективу. Мне нравится, что в школе нет старших классов, спокойнее за малышей. Чисто, окна поменяли, отремонтировали у нас туалет на этаже - пропал запах... Так что для родителей, у которых детки пойдут в первый класс - это совсем даже не плохо.
  • Анонім

    Аргумент дідка про катання з Сабарова щонайменше смішний. А на Малиновського він з Сабарова пішки ходив?

    Анонім reply Анонім

    может он капитан Ляли Ратушной))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up