Не трансформером єдиним. ТОП-10 елементів декору, якими прикрашали Вінницю останніми роками

Не трансформером єдиним. ТОП-10 елементів декору, якими прикрашали Вінницю останніми роками
  • Нещодавнє встановлення трансформеру Бамблбі, нехай і не дуже схожого на свій голівудський оригінал, досі жваво обговорюють у мережі. 
  • На цій хвилі запиту на мистецтво 20minut.ua згадує десяток інших об’єктів, які впродовж останнього п’ятиріччя «отримували прописку» на вулицях нашого міста.

Кілька днів тому у Вінниці з’явилась скульптура трансформера Бамблбі. Це один з головних персонажів американських науково-фантастичних фільмів «Трансформери». Ініціатива сподобалась не всім, чимало вінничан розкритикували її у соцмережах. 

Одні через розташування робота, адже його встановили на перехресті з круговим рухом, а відтак це буде відволікати водіїв. З’явилась навіть петиція, що в ній просять переселити трансформера в інше місце. 

Другі через слабку схожість з оригіналом: американський Бамблбі і вінницький справді мають небагато спільного. З цього приводу з’явилось кілька мемів на кшталт: Бамблбі здорової людини (із зображенням голлівудської версії) і Бамблбі курця (із виглядом вінницької). Інший популярний жарт був про те, що трансформуватися такий зможе, хіба що, в маршрутку «Богдан» з вартістю проїзду 10 гривень.

Відео дня

Треті називали вінницького трансформера «жовтим непорозумінням», а четверті цікавились, чи не за бюджетний кошт раптом його зроблено і встановлено. Останнім відповіли у департаменті комунального господарства та благоустрою, запевнивши, що все оплатили спонсори.

 
У цьому матеріалі ми хочемо пригадати кілька інших об’єктів, що ними наше місто намагалися прикрасити впродовж останніх років. Під кожним з них ви зможете залишити свою думку, взявши участь у голосуванні. 

Квітковий ретро-автомобіль

Авто встановили у 2015 році біля Західного автовокзалу. У «Вінницязеленбуд» тоді розповідали, що на такий крок їх надихнула раніше встановлена квіткова конструкція «Черепаха». Її, до речі, досі можна побачити біля озера на площі Гагаріна. 

Квіткове авто є копією німецького Opel Olimpia, який випускали у 1935–1970 роках. За словами чиновників, легковик дістався їм безкоштовно. Мовляв, він зберігався у збирачів металолому, які вирішили віддати його «за дякую». Після цього комунальники встановили каркас, оздобили його рослинами, а навколо висадили декоративні кущі. 

Опитування

Чи до вподоби вам квітковий ретро-автомобіль?

Помаранчеві хлопчики

У квітні 2017-го у місті з’явились перші «помаранчеві хлопчики» для привернення уваги водіїв. Їх розмістили на проспекті Космонавтів. Зараз таких у місті вже кілька десятків. 

Від самого початку пластикові фігурки часто називали «схожими на Януковича», а ще частіше — вони зазнавали руйнувань. Підлітки або дорослі напідпитку розмальовували їх, трощили голови і навіть повністю виривали з асфальту. 

Опитування

Чи до вподоби вам помаранчеві хлопчики?

Бронзові фігурки

«Сюрприз для вінничан до свят!» — так два з половиною роки тому нам усім повідомили, що на Київському мосту з’явились бронзові мешканці. Спочатку це були грайливі коти, пара голубів, наполохані горобці, а також сімейство гусей. Невдовзі до них приєднались троє курчат і півень з куркою. Останніми там розмістилися двійко єнотів. 

Не всім були до вподоби бронзові фігурки, тому камери неодноразово фіксували вандалів, які намагалися зламати або зашкодити тваринам. Якось у них навіть вийшло це зробити. Після цього одного з котів водолази витягували з дна Південного Бугу, а на Київському з’явився посилений відеонагляд.

Опитування

Чи до вподоби вам бронзові фігурки на мосту?

Автомобіль The Beatles

Коли у нашому місті реконструювали площу «Ліверпуль», разом із арт-композицією з фігурками учасників легендарного квартету, там з’явився і привезений з Англії «Ягуар XJ6». Автівка чудово доповнювала атмосферу скверу і користувалась популярністю серед бажаючих зробили біля неї світлину. 

Втім, декому було замало одних лиш фотографій біля експонату. Тому перші від початку намагалися викручувати замки, щоб опинитися всередині, другі відірвали двірник і антену, а треті залазили на дах, аби мати більш ефектні фото. Дах «Ягуару» не був на це розрахований, тому після чергової вилазки нелегкої моделі, прогнувся. 

Опитування

Чи до вподоби вам автомобіль The Beatles

Власника автівки це обурило і він змінив її місце розташування. Тепер машину з номерним знаком «The Beatles» можна побачити біля Музею моделей транспорту, що на Соборній. Там вона під цілодобовим наглядом. Коло неї, до речі, також можна побачити червоно-білий «Запорожець», який виглядає як пожежний автомобіль. 

Топіарі по всьому місту

Коні, слони, кролі, лось, пара закоханих, пара вельмож тощо — такі форми отримали зелені насадження, які кілька років тому з’явились у різних куточках нашого міста. Вони називаються топіарі. 

У Подільському інформаційно-туристичному центрі тоді розповідали, що всередину спеціально зроблених металевих конструкцій у формі тварин та людей висадили туї. Щодня їх мають поливати, а якщо якесь із дерев захворіє, то його буде досить легко замінити.

Опитування

Чи до вподоби вам топіарі?

Скульптури на Європейській площі

Кілька років тому біля Вінницького міського суду з’явилась ціла серія бронзових експонатів. Її створення ініціював один з вінницьких бізнесменів, який відкрив поряд із тим місцем свій заклад громадського харчування. 

Спочатку там з’явилась скульптура хлопчика та дівчинки, які тримають іграшки. А неподалік від них — фігурка собаки, що має прізвисько «Жулька». Невдовзі до них приєдналась бронзова жаба, яку посадили на листок водяної лілії разом із бабкою. Завершенням цього стала скульптура горили. Кількаметрова мавпа розляглася на траві, а на животі у неї відпочиває горила-малюк.

Опитування

Чи до вподоби вам скульптури на Європейській?

Японська рахівниця

Влітку 2019 року на набережній біля фонтану «Рошен» з’явилась японська рахівниця соробан. Відомо, що скульптуру подарувала японська громада, але за яких обставин це сталось, нам невідомо. 

Соробан має вигляд іграшкового пристрою для підрахунку (щоправда, сам пристрій вже викрали), яким японці зазвичай користуються в початковій освіті. Поряд із нею встановили скульптуру японця у кімано. Заввишки чоловічок має декілька сантиметрів. 

Опитування

Чи до вподоби вам японська рахівниця?

Янгол у респіраторі

Ця скульптура з’явилась, аби привернути увагу до проблем екології. Знаходилась вона на жвавому перехресті біля Староміського мосту. Через великий трафік, повітря там часто загазоване, тому присутність ангелика у респіраторі була справді доречною.

Майже одразу після встановлення, хтось замалював чорним маркером очі хлопчикові з крилами, а ще за рік — його викрали. На відео ситуаційного центру було видно, що це зробили особи чоловічої статі. Скульптуру досі не знайдено. 

Опитування

Чи до вподоби вам янгол у респіраторі?

Хромований куб

Таку незвичайну конструкцію встановили на перехресті вулиць Київської та Сергія Зулінського. Вдень куб виблискує під сонячними променями, а вночі світиться вмонтованими різнокольоровими вогниками. 

Чим обґрунтоване рішення встановити саме таку конструкцію достоту невідомо. Проте ми знаємо про її вартість, яка склала 1 мільйон 785 тисяч гривень.

Опитування

Чи до вподоби вам хромований куб?

Ейфелева вежа

Біля скандального довгобуду на Стрілецькій нещодавно з’явилась конструкція, яка сильно нагадує Ейфелеву вежу у Парижі. Якщо багатоповерхівка колись таки буде зданою в експлуатацію, то вежа може стати привабливою фотолокацією для містян і туристів. 

Її висота трохи перевищує 20 метрів. На рівні другого поверху вона з’єднується з чимось, що в майбутньому може перетворитися на терасу ресторану або кафе. Скільки коштує конструкція і чи буде вона доповнюватись якимись елементами декору — невідомо. 

Опитування

Чи до вподоби вам Ейфелева вежа?

Читайте також:

Вінницький «Бамблбі». У скільки обійшовся місту робот та як він виглядає зблизька

Повітряна куля, катер, автобус-кабріолет. ТОП-10 видів транспорту для дослідження Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Bogdan Cheranovskyi

    А де  голосування по трансформеру на Гніванському ?)
  • Как-то так

    Вежа та трансформер пробила дно несмаку.

    А на скульптуру хлопчика готовий скинутись.
    Або на розшук тих вандалів.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up