Суд поставив крапку у справі Малєца, який чотири роки тому в Академічному вбив свою родину

Суд поставив крапку у справі Малєца, який чотири роки тому в Академічному вбив свою родину
Анатолій Малєц у судовій залі
  • Два роки тому Вінницький міський суд виніс вирок у справі Малєца: його визнали винним та засудили до довічного ув'язнення.
  • З таким рішенням Малєц не погодився і подав апеляційну скаргу. Однак там залишили вирок без змін.
  • Тоді вінничанин подав касаційну скаргу. Що постановили в останній інстанції?

Верховний суд України залишив без змін вирок Вінницького апеляційного суду, яким вінничанина Анатолія Малєца визнали винним у вбивстві чотирьох людей, — про це нам повідомили у пресслужбі Вінницької обласної прокуратури. 

Нагадаємо, що подія сталася ще у грудні 2018 року. Та вирок у цій справі винесли аж через два з половиною роки судової тяганини. Підозрюваним у цій справі став 35-річний вінничанин Анатолій Малєц. Саме його звинуватили у жорстокій розправі над власною матір'ю, колишньою дружиною і двома неповнолітніми дітьми: 7-річним сином та 3-річною донькою. Усіх чотирьох, за версією слідства, Малєц забив молотком. 

У квітні 2021 року у міському суді оголосили вирок вінничанину. У ньому йшлося, що при призначенні покарання, суд не бачить можливості застосувати до Анатолія Малєца покарання у вигляді позбавлення волі на певний строк, оскільки обвинувачений є небезпечним для суспільства. У цій справі правильним, на думку суду, буде призначити покарання у вигляді довічного позбавлення волі, що в Україні є найвищою мірою. 

Відео дня

Як саме Малєц скоїв злочин?

Одна з частин вироку стосувалась деталей вбивства. Нижче ми розповімо, як саме, за даними слідства, розвивалась хронологія подій 31 грудня 2018 року

З’ясувалось, що усе сімейство Малєц у той день знаходилось за місцем проживання, себто у двоповерховій квартирі в мікрорайоні Академічний. Тим ранком обвинувачений, його мама та колишня дружина почали сваритися через те, що прийдешнє свято чоловік збирається зустрічати не з ними, а зі своєю новою дружиною та їх спільною донькою. 

Згодом мама Малєца зрозуміла, що переконати сина залишитися не вдасться, тому пішла відпочивати до дитячої кімнати на другий поверх. Колишня дружина Надія і донька залишились на кухні. Їх син був нагорі — дивився мультики. 

Сам Малєц вийшов до іншої кімнати, де взяв молоток. Згодом туди ж прийшла Надія. Вони продовжили з’ясовувати стосунки. Жінці не подобалося, що він залишає родину та хвору матір у важкий для них час. 

Слідство з’ясувало, що саме в той момент сварки Анатолій вирішив вбити колишню, дітей та свою матір. Він штовхнув Надію на диван, схопив за шию і почав душити. Після цього почав бити її молотком по голові. Жінка померла на місці. 

Обвинувачений вийшов на кухню, де в той час знаходилась його 3-річна донька. Тим самим молотком він почав бити по голові і її. Після цього Малєц піднявся на другий поверх, зайшов до дитячої, де відпочивала матір, і вчинив з нею те саме. Літня жінка померла на місці. 

Останнім залишився 7-річний син, який, нічого не підозрюючи, сидів за комп’ютером. Чоловік і його не пожалів. Від ударів хлопчик впав на підлогу, Малєц схопив сина за верх одягу і витяг в коридор. Там дитина померла. 

У вироку суду йдеться, що Малєц хотів приховати сліди злочину, тому почав вигадувати, як замести сліди. Він розкидав квартирою цінні речі, документи та одяг потерпілих. Думав, що це допоможе зімітувати напад невідомих осіб і відведе підозру від нього самого. 

Малєц змив сліди крові з рук, викликав таксі, потім одягнувся і, не замикаючи вхідних дверей, пішов на вулицю. З таксі він вийшов на 600-річчя, де в один зі смітників викинув молоток, загорнутий в спідню білизну та кілька пакетів. 

Водій таксі, який його тоді віз, виступав у справі свідком. Суду чоловік розповів, що Малєц поводився дивно і розповідав про себе багато особистої інформації. Також він сказав таксисту, що купив подарунки і хоче поїхати привітати матір. «Мати — це святе», — відповів на це водій. Малєц замовк, а потім сказав: «Усе складно».

За кілька годин він повернувся до квартири, де у кривавих калюжах лежали тіла його рідних. Чоловік побачив, що трюк з прочиненими дверима не спрацював і ніхто досі не знає, що насправді сталося всередині. 

Імітуючи розпач, він зателефонував до «швидкої» і повідомив, що виявив у квартирі рідних без ознак життя. Приїхавши на місце, лікарі констатували смерть матері, дружини і хлопчика. Донька була ще живою. Її терміново госпіталізували до дитячої обласної лікарні. Однак вже за кілька годин дівчинка померла. 

У той же день Анатолію Мальцю оголосили про підозру і взяли його під варту. Пізніше висновки експертів довели, що під час скоєння вбивств, чоловік не мав проблем з психікою, не був у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння. 

Під час розгляду справи у суді Малєц своєї провини не визнав. Не погодився він також і з вироком у вигляді довічного ув'язнення. Малєц подав спочатку апеляційну скаргу про пом'якшення вироку, а після того, як її не задовольнили, звернувся з аналогічним зверненням до касаційного суду. У цій інстанції вирок вінничанину також не змінили. 

В обласній прокуратурі нам повідомили, що суд касаційної інстанції підтримав позицію прокурора та констатував, що покарання у вигляді довічного позбавлення волі відповідає вимогам справедливості та відображає співмірність злочину та кари. 

Верховний Суд України ухвалив: ухвалу Вінницького апеляційного суду залишити без змін, а касаційну скаргу засудженого — без задоволення.
 

Читайте також:

Вінничанин обікрав сім’ю переселенців. Поцупив 10 тисяч доларів

Затримали жінку, яка скоригувала ворожий ракетний удар по школі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (38)
  • Татьяна Бучковская

    Довічне.
  • Руслана Баксанова

    Та його четвертувати мало, падлюка така🤬🤬🤬 вбило дітей, а вони ще думають як його наказати 🤬🤬🤬

    Наташа Пшеничко reply Руслана Баксанова

    Руслана Баксанова суд зразу вирок виніс,по життєво,а це він не згідний був. Просто затягував час, щоб довше в СІЗО посидіти.
  • Неонила Барская

    Для таких треба ввести смертну кару!
  • Qeti Qeti

    Довічне покарання замало !
    смертна кара то що треба !

    Qeti Qeti reply Qeti Qeti

    Молотком!

keyboard_arrow_up