Шахрайство в «Ідея Банку»: менеджер вкрав з депозитів 1,5 мільйона, а його не шукають

Шахрайство в «Ідея Банку»: менеджер вкрав з депозитів 1,5 мільйона, а його не шукають
Потерпілий в справі шахрайства Ігор Козирєв: “Схоже, що на поліцію іде якийсь тиск, раз нічого не робиться. Так і в банку вважають”
  • Менеджер «кинув» банк і його клієнтів, привласнивши кілька депозитів.
  • Обкрадених вінничан зробили потерпілими в кримінальному провадженні проти клерка, що звільнився.
  • Місяці минають — поліцейське розслідування не рухається.
  • А виплатити вкрадене людям обіцяють тільки після ряду слідчих дій.

Тільки після того, як поліцейське слідство здобуде експертний висновок про зняття коштів менеджером із депозитів вінничан за підробленими документами, банк зможе повернути людям вкрадені вклади.

Так пояснили ситуацію в «Ідея Банку» одному з постраждалих, Ігорю Козирєву, чий валютний депозит зник. Чоловік про це дізнався в червні цього року, а гроші вкрали раніше. У відділенні від клієнта не приховували: його приватний рахунок у доларах обібрав колишній менеджер, який незадовго до викриття його махінацій звільнився.

Проти менеджера на прізвище Олов’янніков банк ініціював кримінальне провадження. В ньому й став потерпілим Ігор Козирєв. Коли він добивався повернення свого вкладу, то дізнався, що постраждали так само ще 8 вінничан. Люди писали в центральний офіс і до Нацбанку, аби їм повернули кошти. Відповіді отримували однакові: йде кримінальне розслідування, тому чекайте. Більше про це знайдете в статті за цим посиланням.

Відео дня

Масштаби злочину

Наявність цілого кола потерпілих підтвердили журналісту 20minut.ua і в керівництві банку. Сказали, що злочини екс-менеджера Олов’яннікова викрили внутрішнім розслідування служби безпеки банку, результати якого надіслали в поліцію, а там — відкрили кримінальне провадження. 

Після того, як редакція написала про проблему Ігоря Козирєва з повернення депозиту, який за іронією долі називався «Безпечний», автору статті зателефонувала вінничанка Наталя і розповіла, що в її батьків схожа ситуація — Олов’янніков теж їм вручав «липові» договори. Зустрічі призначав поза відділенням, але люди не підозрювали, що їх дурять.

Ще кілька потерпілих вийшли на зв’язок до самого героя нашої серпневої публікації «Зник валютний депозит в «Ідея Банку». Клієнта послали в поліцію, замість віддати гроші». Одна з таких — вінничанка Марина. Історія зникнення вкладу її матері-пенсіонерки ідентична з розказаною Ігорем Козирєвим. Тільки ідеться про гривневий, а не валютний депозит. Виявила родина зникнення грошей з банку в травні цього року. Кошти менеджер зняв через касу за три рази в 2017-му році. Усього 140 тисяч гривень.

— Коли нам телефонували з банку після нашої заяви в поліцію, то сказали, що ошукано цим Олов’янніковим разом з касиркою (тому що він не сам діяв) 8 людей на суму приблизно 1,5 мільйона гривень, — говорить дочка потерпілої пенсіонерки Марина.

Підробка на підробці

— Мама мала депозит на протязі багатьох років, — розказує тепер 20minut.ua Марина. — Вона не знімала відсотки, а приєднувала їх до вкладу і продовжувала угоду з банком. Навіть не помітила той момент, коли цей співробітник банку не давав їй квитанції, тільки новий договір і все. І от на початку травня цього року, коли підходив строк депозиту, він телефонує та пропонує принесли договір додому. Нам стало це підозрілим, і ми поїхали до банку. Там виявилося, що у нас на руках договір «липовий». Такого в банківський базі немає. А останні гроші були зняті з маминого рахунку через касу в грудні 2017-го року. Перед цим було зняття у серпні і в листопаді.

На копіях видаткових ордерів, як каже Марина, підписів матері вона не впізнала. Каже, навіть без експертизи видно, що вони несправжні.  

— Ми там і скандалили, і мама втрачала свідомість, лікаря викликали, — говорить жінка. — Словом, змогли ми піти в поліцію тільки наступного дня. Там простояли, але в нас заяву ніхто не захотів приймати, і ми надіслали її поштою. Досі відповіді немає.

Після публікації історії з депозитом Ігоря Козирєва Марина зв’язалася з ним, й тепер смикають слідчого разом. Все тому, що в банку їм пояснили: виплатять гроші тільки тоді, коли буде офіційне підтвердження зняття депозитів за підробленими документами. Тобто експертний висновок.

Але висновків експертизи, яку мав би призначити слідчий, немає. Більше того, від травня місяця, коли відкрили провадження, ця експертиза навіть не призначена.  

Затягування слідства?

Ігор Козирєв підтримує зв’язок з начальником Служби безпеки «Ідея Банку» і від нього дізнався: слідчий мав би викликали львівських банківських працівників, які проводили внутрішнє розслідування, на допит до Вінниці, але не зробив цього. Також клієнту пояснили, які слідчі дії мали провести правоохоронці, щоб призначили експертизу. Тепер він думає, що в поліції затягують слідство. Так вважають, зі слів Ігоря Козирєва, і в центральному офісі банку.

— Час у мене проходить в погоні за слідчим зі спробами з’ясувати, що відбувається, — сказав минулої п'ятниці потерпілий чоловік. — Протягом двох місяців він нічого не робить й вже перестав брати слухавку. Від Служби безпеки банку, як вони кажуть, він теж трубку не бере. У них там все готове, щоб їхати сюди у відрядження. Так і сказали: «на блюдечке с голубой каемочкой» приготували все для вінницьких слідчих, але їх не викликають. Схоже, в поліції не все чисто. Я вже зв’язався з начальником слідчого, але єдине, чого добився: обіцянки, що слідчий більше не буде ігнорувати нас, потерпілих.

І сьогодні, 1 жовтня, Марина та Ігор нарешті зустрілися зі слідчим. Він дав їм виписки з Єдиного реєстру досудових розслідувань по провадженню. Сказав, що працює, а якщо потерпілі хочуть виплати, то це не до нього, а в банк. Мовляв, позивайтеся в цивільному порядку.

Що не зробила поліція?

— Щоб виплатити нам гроші, банку треба підтвердження, — пояснює Ігор Козирєв. — По розмовах з їхньою Службою безпеки відчуваю, що в них є зацікавленість. Мені докладно пояснили процесуальні речі. Що їх має спочатку слідчий викликати, потім усіх потерпілих допитати, потім знайти цього Олов’яннікова і теж допитати, а далі через суд подати на процедуру експертизи. Тобто така рутинна робота, але абсолютно виконувана. Схоже, що на поліцію іде якийсь тиск, раз нічого цього не робиться. Так і в банку вважають. Сказали, що батько цього їхнього колишнього працівника, має відношення до системи МВС.

Редакція запитала в обласній поліції, чому слідчий ще не призначив експертизи, якої вже кілька місяців чекають потерпілі і банк для виплат. Й начальник відділу комунікацій поліцейського главку Анна Олійник сказала, що зараз на розгляді у суді клопотання про тимчасовий доступ до оригіналів документів. Після задоволення цього клопотання і вилучення оригіналів буде інше — про призначення експертизи.

На питання про затягування слідства, речниця нагадала про надмірну завантаженість слідчих, але разом з тим запевнила, що справа по шахрайство в «Ідея Банку» «буде найближчим часом розслідувана і направлена до суду».

Тим часом потерпілі планують звертатися в прокуратуру зі скаргою на бездіяльність слідства. Також деякі розповідають, що Олов’янніков виходив до них зв’язок зі спробами тягнути час: телефонував або писав у месенджерах прохання про зустріч й запевняв — гроші є в банку, просто… там не знають, де вони лежать. А от в редакцію, щоб пояснити свою невинуватість, екс-менеджер не дзвонить. 


Читайте також:

Горілчаний бізнес «кришували» полковники? Вінничанин розповів, як зв’язався з людьми в погонах

Вкрали електровелосипед за 30 тисяч. Власник має свідків та претензії до поліції

За мільйон виставили на продаж квартиру, яку шахраї відібрали у двірника Валерія

То експертам треба дати хабар, то слідчому. У Вінниці судитимуть нечесного адвоката

Зник валютний депозит в «Ідея Банку». Клієнта послали в поліцію, замість віддати гроші

Озброєного пістолетом Макарова курця марихуани оштрафували, а мали б посадити на 7 років

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Ник

    Это каким дебилов надо быть чтобы депозит нести в идеабанк,  один из дерьмовых банков
  • Fedir Terestsenko

    Розібратись..
  • Дональд_К

    идея банк потеряет намного больше после этой статьи и других, банк балбесов.
  • Долой выдуманные запреты

    Как был беспредел , так и остался.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up