Горілчаний бізнес «кришували» полковники? Вінничанин розповів, як зв’язався з людьми в погонах

Горілчаний бізнес «кришували» полковники? Вінничанин розповів, як зв’язався з людьми в погонах
Олександр Печенюк: «Я кожний місяць їм виплачував 8, 9, 10, 11 тисяч гривень до 2017 року!»
  • Підприємець Олександр Печенюк розповів, як свого часу переїхав з Ямполя до Вінниці займатися лікеро-горілчаним бізнесом. Тут його хтось «кинув» — і з’явилися «захисники з міліції».
  • Історія співпраці підприємця з людьми у погонах почалася в 2012 році. Тепер вона стала війною.
  • «Прийшов» на зустріч з журналістом Олександр на милицях. У ногах в нього металеві шпиці. Побиття чоловік пов’язує з тими, про кого його розповідь.

Товариш сім років тому познайомив Олександра, як він розповів, з діючим працівником міліції Володимиром Плотицею з «економічного» відділу, а той звів зі співробітником «бандитського» відділу Андрієм Морочинським. Ці люди, як каже підприємець, вмить вирішили його проблему.

— З моїм компаньйоном вирішили, — говорить Олександр. — На нього якраз була відкрита кримінальна справа, і вони під цю кримінальну справу, зловили його, забрали, тобто проблему вирішили…

Далі, зі слів Олександра Печенюка, названі міліціонери запропонували допомагати в його горілчаному бізнесі, але додали: «Ми з цього також хочемо получати». Підприємець погодився на це тоді. А тепер, через роки, вирішив розповісти журналістам та активістам, як це воно: мати «кришу» із людей в погонах.

Відео дня

Інтерв’ю записали на відео, під час якого співрозмовник сказав: «Я кожний місяць їм виплачував 8, 9, 10, 11 тисяч гривень до 2017 року!».

Чи працюють зараз в поліції люди, про яких мова? На журналістські запити до обласної поліції редакція отримала інформацію, що «на даний час Андрій Морочинський перебуває на посаді заступника начальника управління — начальника відділу протидії наркозлочинності ГУНП у Вінницькій області, а Володимир Плотиця на посаді заступника начальника управління — начальника відділу управління карного розшуку ГУНП у Вінницькій області».

Олександр Печенюк каже про спільний «лікеро-горілчаний» бізнес, що відбувався більше 6 років з постійно діючими працівниками міліції, а тепер «переатестованими» поліцейськими полковниками Марочинським та Плотицею.

З його слів, вони допомагали «вирішувати» проблеми з податковою, прибрати конкурентів. А в жовтні 2018 року обидва полісмени прийшли в один з магазинів вінничанина і сказали: «Будемо далі працювати, але вже без тебе». Посадили своїх бухгалтерів, комірника, а самого Олександра та його партнерів, на яких оформлені документи підприємця та сама оренда торгових приміщень, не допускали до магазину.



Одного ранку Олександр Печенюк застав змінені замки та дізнався, що бухгалтер поліцейських заявив про викрадення ним 400 тисяч гривень. Біля магазину, каже, були дружина Плотиці і бухгалтер, які давали пояснення по крадіжці. Факт, зі слів Олександра, не підтвердився. А вже ввечері того ж дня почався вивіз товару з другого магазина, на Шмідта.

Цього разу вже Олександр був заявником про крадіжку. Заяву писали 14 грудня 2018 року, але через п’ять годин його партнер-ФОП вимушений був відмовитися від заяви про злочин через погрози, які отримав. А в цьому випадку йшлося про збиток на суму 400–500 тисяч гривень. Так каже Олександр.

Після цих конфліктів, зі слів Печенюка, оренда цих торгових приміщень перейшла до дружини полковника Плотиці.

Ще кілька цитат з інтерв’ю Олександра Печенюка: «Морочинський заставив мене написати на 15000 доларів розписку…», «погрожував посадити», «підкинути мені 4 грама» наркотичної речовини. Також бізнесмен розповів про батька поліцейського, який погрожував його дружині: «Він буде в тебе на інвалідному візку просити милостиню, бо попереламають ноги…».

— Морочинський переоформив мою з партнером землю на свою дочку, — говорить Олександр й додає, що полковник «під’їжджає і вимагає кожного 12–16 числа гроші з магазину на Замостянскій 34а»…

Знімок надав Печенюк і сказав, що його під'їзд розмалювали "рейдери" 
І ноги йому переламали, каже підприємець, не випадкові люди

Крім того, Олександр розповів, що кілька років тому він дав тимчасову довіреність на свій автомобіль Honda CR-V Морочинському. Про викрадення цієї машини днями почали писати активісти у Фейсбуку, і з’явилося кримінальне провадження про її викрадення.

— Ми вирішили поспостерігати за цією ситуацією, щодо озвучених Олександром неправомірних дій працівників поліції, — говорить голова громадської організації «Комітет безпеки руху» Володимир Черкас. — І частково вона підтвердилась. Ми побачили, що Андрій Морочинський, діючий заступник начальника управління по боротьбі з незаконним обігом наркотиків обласної поліції, у цивільному одязі вийшов з будинку, де проживає, сів у автомобіль HONDA CR-V, який дійсно зареєстрований на ім’я Олександра Печенюка, та помчав по місту. Кінцева точка Морочинського була на Папаніна, де він увійшов у один з магазинів-офісів і довго не виходив. Потім поїхав додому…

Після того, як активісти зафіксували, хто користується автомобілем Печенюка, він викликав евакуатор та забрав свій автомобіль. Сусіди телефонували Морочинському і повідомляли, що відбувається у дворі, але він не вийшов.

— Наступного дня до водія евакуатора прибули працівники Вишенського відділення поліції і повідомили, що він незаконно заволодів чужим транспортним засобом, — каже Володимир Черкас. — Про візит поліції стало відомо власнику, який пояснив поліцейським ситуацію: що особисто забрав своє авто та жодних претензій ні до кого не має.

— А в нас є, — сказали поліцейські. — У нас угон і ми розкриваєм цей злочин по гарячих слідах.

Активісти попросили копів показати заяву про незаконне заволодіння. Натомість почули: «Ніхто ще заяву не писав. Був виклик по 102, що угнали машину». На питання, хто дзвонив на спецлінію, поліцейські показали на дівчину поруч: «Ось заявник, вона повідомила на 102, що в неї вкрали машину».

 

— Дівчина підтвердила, що викликала поліцію, оскільки цю машину дав їй батько, вони користуються нею спільно. Заявницею виявилась дочка Андрія Морочинського, — говорить Віталій Павловський з «Ревізії влади».

Цікавіше стало на ранок наступного дня. Автомобіль HONDA CR-V поцупили з приватного паркінгу, де його залишив власник — Олександр. Далі вже він змушений був написати заяву про крадіжку авто.

В поліції редакції підтвердили: відкрили кримінальне провадження і вже знайшли автомобіль. Він якийсь час стояв на території Лівобережної поліції. За даними активістів, туди на ньому приїхав батько Морочинського. Тепер спірна машина на штрафмайданчику. Слідство триває.

 

Що кажуть полковники?

Ми взяли коментарі у названих співрозмовником офіцерів поліції. Андрій Морочинський сказав таке:

— Я ніколи не займався бізнесом і не кришував ніякий бізнес. Ці звинувачення — нісенітниця. Але він (Печенюк — авт.) винен моєму батькові 18000 доларів і за автомобіль 12000 доларів.

Про яку машину мова, полковник не уточнив. Натомість сказав, що Олександр «багатьом винен», і про це нібито є кримінальні провадження.

Володимир Плотиця розповів більше. Сказав, що знає Олександра Печенюка років 10, спілкувався з ним, як з кумом товариша, але ніяких спільних справ не мав. Цей полковник теж категорично заперечує звинувачення підприємця, при цьому називає його так: «шахрай великої гільдії», «людина без совісті, честі», «наркоман».

— Якщо людина з’їхала з глузду, то коментувати немає чого. Я його викреслив зі свого життя і не хочу знати. Те, що він робить, ні в які рамки не влазить, — сказав Володимир Плотиця. — Думаю, що слідство надасть правильний висновок. А я потім буду позиватися до суду по закінченню всіх відповідних розслідувань!

P.S.

Всю інформацію, яку ми почули під час інтерв’ю від Олександра Печенюка, він виклав у заяві до обласного главку Нацполіції та в Департамент внутрішньої безпеки. І, як сказали 20minut.uа у відділі комунікацій поліцейського главку, вже провели службове розслідування з цього приводу та його результати передали в Державне бюро розслідувань для наданя правової оцінки.

Знімав відео та збирав коментарі
Віталій ПАВЛОВСЬКИЙ


Читайте також:

Вкрали електровелосипед за 30 тисяч. Власник має свідків та претензії до поліції

За мільйон виставили на продаж квартиру, яку шахраї відібрали у двірника Валерія

Озброєного пістолетом Макарова курця марихуани оштрафували, а мали б посадити на 7 років

Підозрювані у вбивстві подружжя Тарасових планували втечу. На суді прозвучали докази

То експертам треба дати хабар, то слідчому. У Вінниці судитимуть нечесного адвоката

Їхав у Крим на заробітки, а потрапив у рабство. Як двірника Валеру зробили безхатьком
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Вячеслав

    Объясните людям, почему они не могут прочитать Ваши статьи анонимно, без авторизации? Хотя слово "анонимно " тоже не подходит. Наверняка снимаете и IP  и т.п.
  • Вася

    Честно в Украине вести бизнес сложно.но то что бизнес отжали у человека мусора это знает весь рынок на Папанина.
  • Юрий Бондарук

    То кому тут верить? "Честному" водочному бизнесмену или "честным" мусорам?
  • Жора

    А вообще 20 мин спасибо за идею )))

    Сейчас также запущу пару сайтов с оплатой за новости. Все как обычно половина новостей идет бесплатно , а хочешь до конца плати. И можно сделать новости  на  англйском, с оплатой через  посредников на карту.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up