Зник валютний депозит в «Ідея Банку». Клієнта послали в поліцію, замість віддати гроші

Зник валютний депозит в «Ідея Банку». Клієнта послали в поліцію, замість віддати гроші
Ігор Козирєв: "Люди сиділи в банку, два роки безнаказанно себе відчували і крали чужі гроші"
  • Прийшов переукладати депозитний договір і дізнався — кошти з рахунку зникли разом з працівниками, яких раніше бачив у відділенні.
  • Ігор Козирєв не єдиний постраждалий в афері клерків. Поліція розслідує привласнення депозитів кількох вінничан.
  • Це банк заявив про злочин. Чому ж не повертає людині гроші, які не зберіг?

Разом з сестрою Ігор Козирєв майже 10 років тому поклав на депозит у вінницьке відділення «Ідея Банку» енну суму доларів. Цей вінницький підприємець вірив в надійність банківської установи з польським капіталом. У кризовий час зняв частину грошей, а на решту продовжував отримувати відсотки. Договір переукладав із року в рік, поки не з’ясувалося — депозит вкрали.

— Починаючи з 2017-го року, коли в нас на рахунку залишалося 5 тисяч 285 доларів, ми нічого не знімали. Просто пролонгували договір на новий термін. Я з генеральною довіреністю від сестри ходив розривати стару угоду і укладати нову на рік, — розказує Ігор Козирєв. — Обслуговував на протязі всіх цих років мене один співробітник банку. Він був єдиний мужчина-менеджер. До нього люди старалися потрапити, як до авторитетного. До нього співробітниці зверталися за порадою. Я навіть думав, що він у відділенні головний.

У липні минулого року Ігор Козирєв, як завжди, підписав черговий договір. Підприємець приніс в редакцію папери, завірені тим самим авторитетним менеджером. Каже, до каси банку не підходив, бо грошей не знімав. Взяв свій екземпляр договору, надрукований клерком на прізвище Олов’янніков, і пішов до наступного року.

Відео дня

Але вже тоді, як дізнався клієнт через рік, коштів на рахунку Козирєвих не було. Це значить, що в 2018-му договір йому вручили липовий. Його номер в банківській базі залишився, як нульовий — автоматично закритий системою через ненадходження коштів. Про це вінницький клієнт «Ідея Банку» дізнався від нового керівника відділення, коли знов прийшов, в липні цього року, подовжити строк депозиту.

У відділенні нові обличчя

— Я 9-го липня, як завжди, подзвонив в банк і мені сказали: «Приходьте, продовжуйте». 10-го числа прийшов у відділення і побачив абсолютно нові обличчя, — говорить підприємець. — Олов’яннікова, з яким я весь час працював, вже не було. Сиділи зовсім інші люди. Я потім дізнався, що звільнився також керівник відділення. Я пішов тоді до нового директора, який якраз був вільний.

Новий керівник відділення, за словами співрозмовника, став шукати його депозит на комп’ютері, а потім ошелешив звісткою: «Ваш вклад закритий, достроково розірваний».

— Я спочатку не повірив, думав, якась помилка, — каже Ігор Козирєв. — Мені видали виписки, по яких видно: через місяць після укладання договору в позаминулому році кошти були кимось зняті. Договір я укладав 10-го липня, а в серпні гроші зняли через касу…

Із рахунком Козирєвих провели кілька операцій: перекинули відсотки, які набігли за депозитом, на основний рахунок, достроково розірвали договір, списали штраф за це і зняли основну суму. Залишилося на поточному рахунку з 5-ти із лишком тисяч лишень 185 доларів.



— По реакції нового директора відділення я зрозумів, що мій випадок у нього не перший. Він сказав: «у мене ці проблеми почалися з травня». Тоді, видно, виявили такі ж крадіжки з рахунків інших клієнтів, — говорить Ігор Козирєв. — Я задавав масу питань. Намагався дізнатися хоч якусь інформацію, але директор, видно, вже отримав вказівку зверху нічого зайвого не говорити. «Я нова людина, я за це не можу бути відповідальний», — казав і просто запропонував мені написати звернення до голови правління банку.

Самі ініціювали розслідування

Лист на правління відправили з відділення, яке знаходиться на Соборній. Ігор Козирєв на емоціях його переписував двічі. Потім, доки чекав на відповідь, дзвонив на гарячу лінію банку, шукав телефони керівників і вийшов на працівника внутрішньої безпеки, що працює в Івано-Франківську, але вивчав вінницьку пропажу вкладів.  

Цей працівник після кількох телефонних розмов врешті розказав клієнту про результати свого розслідування: підтвердилися махінації того менеджера, що звільнився з роботи за власним бажанням незадовго до викриття. Висновки внутрішньої безпеки банку лягли на стіл керівництву. Далі банк ініціював кримінальне провадження для подальшого розслідування злочину своїх тепер вже колишніх співробітників.

— Мені сказали в банку, що самі затримати менеджера Олов’яннікова вони не можуть, бо він вже не їхній працівник. Телефонують, а він не бере трубку, — розповів обкрадений підприємець. — Також розказали, що він сам не міг гроші привласнити. Був у змові з іншими працівниками і не виключено, що і з попереднім керівником.    

Що йдеться про зникнення не тільки вкладу Ігоря Козирєва, журналісту 20minut.ua підтвердили і в банку, і в обласній поліції.

Через відділ комунікації поліцейського главку дізналися: в рамках провадження про привласнення коштів співробітниками банківського відділення ще встановлюють точну кількість потерпілих та коло учасників злочину, визначеного статтею 191 Кримінального кодексу України. Слідчі перевіряють ряд працівників банку на причетність до махінацій з чужими грішми. Підозри ще нікому не оголосили, тому подробиці — таємниця слідства.

Шукає потерпілих вкладників

Ігор Козирєв ходив в поліцію, коли в офіційній відповіді банк йому написав про кримінальне провадження. Вкладник просив слідчого дати йому контакти інших потерпілих людей, йому не дали. Підприємець хоче згуртуватися з товаришами по нещастю, щоб повернути свої кошти.

Також Ігор Козирєв каже: чув, одній потерпілій жінці виплатили гроші. Його ж питання про повернення депозиту чомусь проігнорували. В офіційній відповіді з «Ідея Банку» вінничанину написали так:

«Приносимо свої вибачення за причинені незручності. Запевняємо в тому, що Банк завжди вчасно і у повному обсязі виконує взяті на себе в рамках чинного законодавства зобов’язання щодо повернення банківських вкладів та є надійним партнером на ринку банківських послуг для своїх клієнтів вже на протязі 30 років. Для вирішення питання рекомендуємо звернутися до правоохоронних органів».

Чому замість повернути вклад, клієнта переправили в поліцію? На це питання регіональний директор «Ідея Банку» Юрій Синиця відповісти не зміг.

— Я розумію. Клієнт завжди правий. Не влаштовує його відповідь, яку дали, — повинен звертатися ще раз до голови правління банку чи куди він буде вважати за потрібне, — сказав Юрій Синиця. — Я не можу давати відповіді чи приймати рішення про виплати. В мене інший напрямок роботи — продажі.

Регіональний директор розповів, що звільнений працівник з деякими вкладниками вирішував справи поза межами відділення. Хто ще, крім відомого вінницькому підприємцю менеджера, причетний зникнення грошей — не дав такої інформації.

— Мені більше нічого Козирєву порадити, тільки щоб звернувся повторно до керівництва банку, — сказав регіональний директор. — Думаю, йому кошти мають виплатити, враховуючи обставини, що склалися. І я вам скажу, що таке може бути в кожному банку…

Вклад називався «Безпечний»

Клієнт написав повторне звернення банк і розіслав листи в інші інстанції — написав скарги в Нацбанк, прокуратуру, польський офіс банківської установи. Він впевнений, що в такому випадку переадресовувати вкладника на поліцію — це знущання. Яке його діло до нечистих на руку співробітників? Банк має повернути депозит, раз махінації вели його клерки.

— Люди сиділи в банку, два роки безнаказанно себе відчували і крали чужі гроші, — каже Ігор Козирєв. — Я маю телефон регіонального директора. Він зі мною деякий час спілкувався, а зараз просто перестав брати слухавку. Не відповідає на моїй дзвінки. Касирка, до речі, місяць тому ще була на роботі, вона не звільнилась. Я з нею розмовляв. Похилого віку жінка, яка мене не знає і не пам’ятає, як давала гроші без паспорту. Вона на грані інфаркту знаходиться. Перелякана. Це ж серозний службовий злочин, я вважаю, видати гроші не тим людям…   

А вклад Козирєвих називався «Безпечний». Сьогодні на рахунку разом з відсотками мало би бути 5390 доларів. Підприємець вже проконсультувався зі знайомими банкірами, і ті йому сказали — банк мусить повернути гроші. Чому не зробив цього досі? Дивуються.


Читайте також:   

Вкрасти квартиру в «Набережному кварталі». Місію не виконали, але змова розкрита

З різних банкоматів водночас знімали одну дозволену суму. Більшає учасників мільйонної афери

Поштарка приховала 450 гривень? Як вінничанин без окулярів отримав підвищену пенсію

Дармові кросівки від Аdidas. Навіщо вінничан засипають посиланнями на неіснуючу акцію?
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (24)
  • Щирий росіянин

    Шановні ! Ви вкрай погано засвоїли повчальну історію зі стрічки польских кінематографістів ( співвітчизників "Ідея  Банк") ""Ва Банк" .Дуже  шкода !
    Перегляньте її ще раз!
  • Щирий росіянин

    Шановні ! Ви вкрай погано засвоїли повчальну історію зі стрічки польских кінематографістів ( співвітчизників "Ідея  Банк") ""Ва Банк" .Дуже  шкода !
    Перегляньте її ще раз!
  • Nom

    Вот ничему не учит история .Еще со времён СБЕРБАНКа СССРовского.И человек вроде не молодой а тудаже за халявными процентами!
  • Name

    Ідеї банк - шахраї !!!!

    Поверніть вкрадені кошти
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up