Вкрасти квартиру в «Набережному кварталі». Місію не виконали, але змова розкрита

Вкрасти квартиру в «Набережному кварталі». Місію не виконали, але змова розкрита
  • Шахрайську схему з привласнення квартир вартістю у майже 5 мільйонів гривень розслідує поліція.
  • Підозрюють злочинну змову групи людей, серед яких — державний реєстратор.
  • Він поки що єдиний, хто опинився під слідством. На інших ще формують доказову базу.
  • Хто організатор афери і на що він сподівався, коли підробляв документи на своїх близьких?

Під нічним домашнім арештом зараз знаходиться державний реєстратор комунального підприємства «Гарант+» Павло Васюра, який отримав документи на реєстрацію прав власності 5-ти квартир в «Набережному кварталі». За даними слідства, документи — липові. Це значить, що реєстратор був в злочинній змові з групою шахраїв? Йому оголосили підозру саме в такому злочині, але він стверджує — все робив за Законом.

Днями, 13 серпня, за скаргою захисника Павла Васюри апеляційний суд переглядав запобіжний захід, продовжений Вінницьким міським судом. В судовому засіданні прозвучало дещо з кримінального провадження, відкритого за заявою керівництва «Набережного кварталу» на початку цього року. Тоді адміністрація компанії-забудовника виявила реєстрацію однієї зі щойно проданих квартир. Аферистам не пощастило, що їх дії співпали із днем оформлення на справжнього покупця.

Підозрюють екс-менеджера

Як розповіли журналісту 20minut.ua в «Набережному кварталі», подали заяву до правоохоронних органів про злочинні дії з їхніми квартирами після звернення до них жінки-покупця. Вона почала оформляти право власності, і виявилося — куплена нею квадратні метри якраз оформляється на іншу людину іншим реєстратором.

Відео дня

— Жінка одразу зв’язалася з менеджерами відділу продажу, з якими працювала, ми почали розбиратися і виявили реєстрацію ще кількох квартир, які в нашій базі даних були «нульовими» (ще не придбаними, — авт.), — розказує 20minut.ua співробітниця фірми-забудовника.

За її словами, знати про вільні від продажу квартири і розумітися, як їх оформити, могла тільки людина, що працює в компанії. Підозри впали на працівника, який незадовго до цього звільнився. На своїй посаді він і виконував функції, пов’язані з реалізацією квартир.

— Ми почали піднімати документи і побачили, на кого оформлені квартири, — продовжує працівниця «Набережного кварталу». — Квартири були оформлені на знайомих нашого колишнього працівника. Один із них, наприклад, працював колись на офісі охоронцем, і це його товариш. Тому ми надали всю необхідну інформацію до органів досудового розслідування. Зараз проводяться слідчі дії. Правоохоронці роблять виїмки документів у реєстратора, який працював з документами за нашими квартирами.

Реєстратор був в змові?

Про те, що в його дія немає складу злочину, говорить тепер реєстратор Павло Васюра. На судовому засіданні, де переглядали його арешт, захисниця розповіла: її клієнт отримав пакет документів на 5 квартир, оформив 4 з них, а на останній виявив, що реєстраційні дії вже відбулися, тому він одразу ж скасував попередні реєстрації. На доказ тому адвокатка просила долучити до матерілалів витяги.  

В такий спосіб вона переконувала суд, що підозра в шахрайстві не обґрунтована, тому обраний на час слідства запобіжний захід має бути скасований. Говорила, що і мови про участь реєстратора у змові бути не може. Він же отримав пакет документів і заяви від власників.

Натомість прокурор відстоював рішення Вінницького міського суду про арешт, ухвалене за його клопотанням, і Валентин Майданюк казав:

— Якщо реєстратор робив ні в чому невинні дії, то чого він, виявивши паралельну реєстрацію 5-го об’єкта нерухомості, скасував 4 попередні реєстрації? Ця ж реєстрація здійснювалася іншими особами.

В засіданні також прозвучало, що раніше за зверненням захисниці Павла Васюри суд скасував його відсторонення від роботи. Тож реєстратор продовжує виконувати свої обов’язки, поки слідство розбирається в нюансах інкримінованому йому злочину та працює над доказами про інших фігурантів цієї справи.

Таємниця про співучасників

Сьогодні решта учасників провадження, кваліфікованого як шахрайство в особливо великих розмірах, скоєне за попередньою змовою групою осіб, фігурують в рішеннях слідчих судів як невстановлені слідством особи. Насправді, як дізналася редакції 20minut.ua, прямо чи опосередковано задіяних людей знають. І, за інсайдерською інформацією, один з таємних «покупців» квартир фігурує в іншому гучному криміналі. Йдеться про підозрюваного в рейдерстві на велику суму грошей.

А скільки могли заробити спільники на «Набережному кварталі»? В ухвалі про арешт реєстратора знаходимо загальну вартість квартир, які оформлялися: 4 мільйони 860 тисяч гривень.

Зараз в провадженні проводяться експертизи. Зі слів захисниці реєстратора, він сам просив слідство вилучили в нього все надане для реєстрації. Співпрацює зі слідством? Після засідання журналіст поговорила з Павлом Васюрою, й він сказав, що йому заборонено розголошувати деталі, а в цій справі — вся суть якраз в деталях.

— Наше слідство не орієнтується в законодавстві. Конкретно по цій справі і взагалі по Закону України «Про державну реєстрацію нерухомого майна». Вони собі вивчають свої питання, знаходять проблеми і на це б’ють. Обгрунтованості взагалі ніякої, — сказав Павло Васюра в цілому.  

Він категорично заперечує наявність злочину в своїх діях. А на питання про людей, з якими, за даними слідства, він працював у змові, не дає відповіді.

— «Невстановлені слідством особи» — це ті люди, які до вас зверталися з заявами про реєстрацію? Це їх, як спільників, слідство вивчає? — питаю в реєстратора.  

— Це вже є от якраз та таємниця слідства, про яку я не можу говорити, — відповів він. 

Що знає слідство

Ось як звучить фабула інкримінованого реєстратору злочину в судовій ухвалі про арешт:  

«Державний реєстратор Комунального підприємства «Гарант+» та невстановлені слідством особи приблизно в лютому 2019 року вступили у злочинну змову з метою заволодіння квартирами, побудованими ЖБК «Набережний квартал», право власності на які на той час не було зареєстроване. На виконання єдиного злочинного плану невстановлені особи виготовили недостовірні документи, що незаконно надавали майнові права на квартири особам, які в дійсності жодних прав на ці квартири не мали (…). Після цього, державний реєстратор на виконання відведеної йому ролі згідно відомого усім учасникам групи плану, (…) вніс до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно відомості про реєстрацію права власності на квартири (…). Таким чином, довівши свій злочинний умисел до кінця реєстратор та невстановлені слідством особи заволоділи чужим майном, а саме квартирами, вартість яких становить 4 860 000 гривень…».

Слідство розцінює вище описані дії, як доведений до кінця злочин. А санкція статті відповідальності, за якою ведуть провадження, — від 5-ти до 12-ти років з конфіскацією майна (частина 4 статті 190 Кримінального кодексу України).

Схема довга й непроста

— Навіть якщо відмінили реєстрацію квартир, злочин є закінченим, оскільки самі шахрайські дії відбулися, — пояснюють в компанії «Набережний квартал». — Підроблені печатки стояли на документах, наданих на реєстрацію. Тобто з нашої печатки була виготовлена копія і цією копією людина скористалася в потрібний момент. Довідки зробила про оплату квартир, але бартером, нібито за придбані матеріали для забудови йшли квадратні метри… Не коротким шляхом вони йшли до мети, а таким от довгим, шахрайським-шахрайським. І це нам просто дуже пощастило, що в той же день, коли вони оформлювали квартири, людина до нас прийшла купувати, і ми дізнатися про їхню реєстрацію. Якби так не співпало, ми б могли ще довго не знати, й тоді постраждали б ті люди, які придбали ці квартири згодом.   

На що розраховував організатор схеми привласнення квартир? Вона ж не могла залишитися зовсім ніким не поміченою? Про це питаємо в ініціаторів кримінального провадження й нам пояснюють:

— На другий день ці квартири переписали б на інші прізвища. А треті особи — це вже добросовісні набувачі. В такому випадку, коли починається судове розбирання, то воно тягнеться роками. Ті, на кого оформили квартири одразу, звісно, будуть казати те ж, що й організатор (вони ж з ним за одно), і забудовника ставити в незручне становище: «Ми купили за готівку». А готівкові операції в нас заборонені. На квартири врешті накладають арешт, але поки до цього дійде, то їх вже перепродають. Така схема.  

Редакція слідкуватиме за розслідуванням цього провадження. А поки що свіжі дані такі: домашній арешт реєстратору в апеляції не скасували. Колегія відхилила скаргу захисника та залишила ухвалу міського суду в силі. Прочитати рішення можна за цим посиланням.


Читайте також: 

З різних банкоматів водночас знімали одну дозволену суму. Більшає учасників мільйонної афери

Мотоциклісту, який збив 10-річну дівчинку на велосипеді і втік, змінили вирок

Поштарка приховала 450 гривень? Як вінничанин без окулярів отримав підвищену пенсію

Військовий нагляд. Чому гвардійців послали на вулиці та на які дії вповноважили?
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Андрій

    Мда.. хорошо что хоть заметили это А так кинули бы людей
  • Анатолий Заболотный

    Очередная попытка сделать крайним регистратора. О том, что регистратор не знает и знать не может, что документы поддельные даже не заикаются. Так же как и о том, что отвественность за подданные документы несет заявитель
  • Віктор

    Мені подобаються статті де ще іде слідство зате заголовок "Змову розкрито"...
    Знайшли крайноього реєстратора який просто пєшка в цьому всьому. А як виявиться що організатори цієї двіжухи зовсім другі люди  і він не при чому то що "Змову розкрито версія 2.0 ми ПомИлялісь" ?
    Не перша стаття де ідуть суди і слідство але 20 хв вже знайють хто бандіт а хто нєвінная овєчка ))
  • Олександр Рибак

    Якесь однобоке висвітлення. Завжди і всюди всю відповідальність за надані (подані) документи несе саме Заявник. А реєстратор, чи нотаріус, чи адвокат не являються експертами, щоб зрозуміти чи це не підробка. На замовну тему схоже. Тим більше, не часто на цьому сайті зустрінеш статті із прізвищами, назвами і т.д. Спалились короче ))))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:14 На фронті вчора відбулося 61 бойове зіткнення. «Найгарячіше» на Новопавлівському напрямку photo_camera 11:06 Без води та світла. Де у Вінниці 19 березня відключають послуги photo_camera 10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up