У вінницьких магазинах можна придбати як традиційні фарфорові та скляні, так і чавунні та глиняні.
- Дуже смачний чай заварюється у чайниках з китайської глини, яку добувають у провінції Ісінь, - каже фахівець з чаю Ігор Брацлавець. - У них гарні теплопровідні характеристики, крім того вони мають високу пористість. У результаті стінки чайника просочуються ароматом чаю і якщо навіть у порожній чайник залити окріп, відчувається легкий чайний аромат.
Добрі також фарфорові та фаянсові зварники. Останнім часом у вінничан користуються попитом чавунні та скляні чайники.
- У скляному чайнику добре заварювати так звані в'язані чаї. Тобто ті, які у процесі заварювання розкриваються, - пояснює пан Ігор, - та є у таких чайниках і недоліки: скло погано тримає тепло, крім того, це крихкий матеріал і легко б'ється.
У подарунок часто купують так звані заварники "френч-прес". Чай у такому заварнику заливають водою, а потім притискають пресом. Таким чином заварка залишається внизу і не потрапляє до чашки. Ті, ж хто любить заварювати чай у чашці, можуть придбати кружку-заварник. Вона дуже зручна і майже не поступається якістю заварювання традиційному чайнику. Але у чайнику дуже важлива деталь - носик, він служить не тільки для зручності наливання напою, через нього виходять зайва водяна пара. До всього варто придбати і льняну серветку, якою слід накривати чайник під час заварювання напою. Вона пропустить зайву вологу та затримає ефірні масла чаю. Тоді напій буде ароматний та смачний.
Правила пиття чорного чаю:
1. Справжню насолоду від чаювання можна отримати тільки тоді, коли є з чого вибрати. Тому нехай на вашій полиці буде кілька сортів чаю.
2. Вода має бути якісною, бажано не водопровідною. Якщо ж не маєте змоги купити бутильовану воду, а до чистого джерела шлях не близький, використовуйте фільтри для води.
3. Вода не повинна перекіпати.
4. Заварник має бути глиняний, фарфоровий або скляний і не повинен мати сторонніх запахів.
5. Чай краще пити з широкої чашки з товстими стінками. Стакани для чаювання не підходять.
6. Якщо ви додаєте в чай цукор, молоко, лимон чи спиртні напої - краще зробити його міцнішим. Якщо ж вас цікавить саме смак чаю - не потрібно його робити занадто міцним.
7. Зачекайте, поки чай трохи остигне.
8. Не лінуйтесь заварювати свіжий чай для себе та гостей. Не використовуйте заварку повторно.
9. Коли п’єте чай, не зосереджуйтеся на ньому. Читайте, спілкуйтеся, слухайте музику - саме тоді чай буде особливо смачним.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 17 від 23 квітня 2025
Читати номер