За дверима депо — де «живуть» трамваї (ФОТОРЕПОРТАЖ)

За дверима депо — де «живуть» трамваї (ФОТОРЕПОРТАЖ)
  • Щодня громадський транспорт перевозить понад 400 тисяч пасажирів.
  • Роботу всіх машин забезпечують майже дві тисячі працівників.
  • А трамвайне депо складається з лабіринтів приміщень, де працівники «перевзувають» і фарбують вагони, збирають нові VinWay та перебирають механізми гвинтик за гвинтиком.

Про працівників, ремонт трамваїв та як влаштовано депо розповідав журналісту директор транспортної компанії Михайло Луценко. Він на цій посаді менше року, до того працював головним інженером та технічним директором підприємства.

Луценко зустрічає журналіста на прохідній. Територію охороняють і без посвідчення не пропустять. Директор розповідає, що кожного дня на маршрути виходить понад 200 машин — це автобуси, трамваї та тролейбуси. Більше половини з громадського транспорту— трамваї. Тому в компанії прискіпливо ставляться до їх стану.

Корисне посилання

Найбільша база пропозицій продати чи купити ВИС в Україні. Аutomoto.ua - пошуковик на 100 автосайтах.

Депо гуде

Відео дня

Заглядаємо до цеху планових ремонтів. Тут стоять кілька швейцарських трамваїв та два 16-метрових VinWay. У одного зі швейцарських — немає вікон.

— Це якраз роблять середній ремонт. Щодня, після зміни, трамваї ретельно оглядають. Техогляд, де перевіряємо гальмівну систему, світло, проводимо раз на тиждень. Більш ретельний техогляд, де перевіряємо двигун та інші системи, робимо через 20 тисяч пробігу. Середній ремонт — через 100 тисяч, а капітальний — через 300 тисяч кілометрів пробігу, — сказав Луценко та повів далі по майстерням.

Читайте також: 

Про нові маршрути та ціни на проїзд. Інтерв’ю з головним транспортником Михайлом Луценком

Як стверджує директор, просто так нічого не викидають — старі запчастини, які в задовільному стані, змащують і ставлять на місце. Те, що не можна відремонтувати — зберігають, щоб переплавити на щось інше. Для таких цілей мають кузню.

У ній стоїть ковадло, по якому б’є величезний електро-молот. Зі слів Луценко, молот створював настільки великі вібрації, що у сусідніх будинках тріскалися стіни. Тому вирішили поставити ковадло на пневмоподушку.

— Коваль вже було розрахувався, але нам вдалося його залишити. Можете познайомитися, — представив чоловіка Луценко.

Лабіринт приміщень

Цех поділений на ряд маленьких відсіків. Очільник підприємства заводить майже в кожен з них. Біля верстатів стоять робітники, які майже не помічають присутність гостей. Жінок, що тримають важкі ключі, на підприємстві біля механізмів немає.

Молодих працівників можна на пальцях перерахувати. Під час екскурсії електрослюсар Олександр збирав механізм для керування новим VinWay.

— Вже кілька років працюю не підприємстві і мені тут подобається. Раніше працював зі швейцарськими вагонами, а тепер з нашими, вінницькими. До того ж, тут працював мій батько. У нас наче робітнича династія, — сказав Олександр, на хвилину відірвавшись від роботи.

Журналіст побував на дільниці, де ремонтують трамвайні візки та оброблюють колеса — замінюють старі бандажі на нові. Інакше кажучи, тут буквально перевзувають трамваї.

— Старі бандажі ми ріжемо на шматки, які потім в кузні переплавляють на кругляші. Після цього надаємо необхідну форму на станку та «вдягаємо» на колеса,  — сказав Луценко.

Як народжуються трамваї

Коли ми прийшли на місце, де збирають VinWay, то побачили шостий за рахунком вагон. До кінця 2017 року, як говорять у транспортній компанії, випустять на лінію ще два вагони.

Як розповів директор підприємства, на збірку одного вагону VinWay треба два-три місяці.

— Кондиціонер буде лише у водія. А у салоні їх немає сенсу ставити, бо на кожній зупинці прохолодне повітря буде виходити з трамваю, — так Луценко прокоментував головне зауваження вінничан стосовно комфорту поїздок у ВінВеях влітку.

Читайте також:

VinWay-6 зберуть до кінця червня. Чи потрібні ці трамваї взагалі?

Біля цеху зборки працює мийка для трамваїв, яку зробили в жовтні 2013 року. Якраз мили екскурсійний «Везунчик». Дві щітки висотою понад два метри сантиметр за сантиметром проходили по поверхні трамваю. А в середині миють по-старому — ганчіркою. За добу в цьому комплексі можуть «помитися» до 60 трамваїв.

Ще на території депо є музей трамваю. Це — як вишенька на торті — обов’язковий пункт екскурсії. Екскурсовод музею Олег Матюхов може годинами розповідати, як з’явилися вагоновожаті, де була перша лінія трамваю та якими були вагони. Багата історія винагороджується похвалою в книгі відгуків та пропозицій від гостів музею, які приїжджали з Хмельницького, Києва, Луцька, Львова та інших міст України.

Середня зарплата транспортників — 5100 гривень

Як розповіла директор Правобережного центру зайнятості Світлана Кривенко, для комунального підприємства «Вінницька транспортна компанія» треба понад 300 працівників. При цьому середній заробіток у місяць — більше п’яти тисяч гривень.

— Ми вже давно співпрацюємо з транспортною компанією. І завжди є потреба в кадрах. Зараз це більше 300 вакансій: кондуктори, водії, зварювальники, слюсарі, електрики тощо. На таку роботу важко знайти людей, бо на обліку зараз перебувають багато людей з вищою освітою. І така ситуація непокоїть. Наш Центр зайнятості не може в повному обсязі задовольнити роботадавців людьми робітничих професії, — розповідає пані Світлана.

При цьому, як сказав директор, середній вік працівників транспортної компанії — більше 40 років. Загалом, у підприємстві працюють майже 2000 співробітників — більшість з них кондуктори та водії транспорту. Чергову групу водіїв та кондукторів зараз готують у вінницькому Центрі зайнятості.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Підтримка "МОСТ"

    "Середня зарплата транспортників — 5100 гривень"

    і ні в чому собі не відмовляйте.
  • Олексій

    Вінвейчики
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up