Робітники, яких вигнали з Калинівського арсеналу без зарплати, перекривають дорогу

Робітники, яких вигнали з Калинівського арсеналу без зарплати, перекривають дорогу
  • Бригада будівельників сьогодні вранці, 5 червня, влаштувала акцію біля КПП військової частини А1119.
  • Вони вимагали виплатити їм 150 тисяч гривень за роботу, яку вони виконували на арсеналі.
  • Завтра в 9.00 акцію продовжать — перекриють рух на відрізку дороги «Калинівка-Вінниця».
  • Як сприйняли військові публічний протест і розказане працівниками про порушення на арсеналі?  

Восьма ранку. Зо два десятки чоловіків зібралася біля пішохідного переходу поблизу контрольно-пропускного пункту №1 військової частини А1119. Вони розписали загорожу Калинівського арсеналу своїми вимогами. Кажуть, працювали тут, на арсеналі. Хто 3 місяці, а хто менше. Заливали фундамент для сховища. Коли роботу виконали, їх вигнали з частини, анулювали перепустки, не виплативши гроші за зроблену роботу.

— Нам заборгувати 150 тисяч гривень і ми вимагаємо їх повернути, — каже бригадир будівельників, знайдених підрядною організацією «Укрбуд» для роботи на арсеналі. — Ми найнялися працювати на цю фірму, яка виграла тендер на будівництво складів в частині А1119, на техтериторії. Особисто я 3 місці там працював. Залили фундамент. Завезли 100 тон арматури і тисячу кубів бетону. Виконали роботу, а вони не розрахувались.

За словами працівників, підрядник заплатив їм 250 тисяч гривень, але ще 150 винен. Чоловіки показали перепустки, видані їм перед початком роботи на режимному об’єкті. Тепер за цими перепусками їх на КПП не пропускають. А там  залишилося їхнє особисте знаряддя для роботи.

Відео дня

— Зварювальнйи апарат, три болгарки, дві тачки, набори ключів, молотки, викрутки, — перераховують хлопці, мешканці Калинівки і Калінвського району. — Ми звернулися в частину, але інструменти нам не віддали.

На місце акції і робітники, і військові викликали поліцію. Як розповів з місця журналіст і активіст Віталій Павловський, між ними виникла невелика сутичка через спробу відібрати балончики з фарбою.

— Не знімайте нас, — наказували люди у формі Віталію Павловському, який транслював відео в Фейсбук. — Що сталося, що сталося… Розмалювали загорожу. Чекаємо поліцію. Приїде — дасть правову оцінку.

Викликали поліцію і мітингувальники зі свого боку. Приблизно через півгодини на місці був заступник начальника Калинівського райвідділу Олександр Підгерський. Він питав учасників акції, чи за трудовими угодами вони працювали. Виявилося — угод з людьми ніхто не укладав.

— В нас є сім’ї, діти, хай повернуть нам гроші, — говорили люди. — Якщо на наші вимоги не виконають, сьогодні, завтра будемо перекривати дорогу. Поки не віддадуть чесно зароблені нами гроші!

Бригадира запросили до поліцейської машини писати заяву, а робітники в той же час почали ходили по пішохідному переходу. Один співробітник поліції з автоматом через плече намагався регулювати рух, щоб машини не скупчувалися в затори.

— Хай машини проїдуть, а потім підете знову, — просив Олександр Підгерський.

Далі на місці з’явився командир військової частини, і люди пішли з дороги говорити з ним.

— Давайте зробимо так, я не роботодавець. Це по-перше. По-друге, — це військовий  об’єкт, і туди сунутися не треба, — сказав полковник Микола Батюк.

— Туди ніхто й не сунеться, — відповіли хлопці.

— Вимоги які? Розрахуватися з вами за проблему роботу?

— Так!

І командир частини пообіцяв зв’язатися зі своїм начальством, щоб те передало інформацію керівництву «Укрбуду» — роботодавцю цих людей, що працювали на території частини. Одні питали, коли буде відповідь. Другі казали: завтра тут о 9.00 зустрінемось, не вірячи в результат. 

— Це все добре, але хлопці можуть багато чого корисного розказати, як «кроївся» бетон і арматура, то, може, покличемо сюди військову прокуратуру? — втрутився чоловік з підтримки мітингувальників.

— Як коївся, хто кроїв? — здивувався командир?  

— Все вам хлопці пояснять…

І тут мітингувальники почали озвучувати претензії до командира. З розмови стало ясно: він їх вигнав з роботи в кінці робочого дня, бо в автобусі, який їх віз з арсеналу, знайшли цигарки і пакунок з коноплею.

— Чия пачка сигарет, я спитав. Всі: не моя. Чиї сірники? Не мої. Чия жменя коноплі? Теж не ваша, — розказував командир. 

Не це один з робітників видав: на території арсеналу курили, платили за це військовим по 50 гривень, від них і отримували цигарки. Коноплі, як сказали люди, в них не було. Вони й не впевнені, що вона була в тому пакунку з газети, який їм показав командир, виганяючи бригаду з арсеналу.      

За словами Миколи Батюка, за фактом вилучення в робітників заборонених речовин відкрили кримінальне провадження. 

— Одна людини взяла на себе відповідальність, щоб ми не постраждали і далі працювали, — пояснив потім робочий. — А вигнали всіх...

— Ми закінчили роботу, тоді нас звільнили красиво. Чого не звільняли, коли ми заливали бетон? Можна тоді вже й не розраховуватися, получається? Може, ви теж замішані? – спитав в офіцера робочий.  

— Де я замішаний? Побійтеся Бога, — сперечався комнадир.

— Ось ваш Бог, — показав інший працівник командиру гроші.

— Ми вашим військовим платили гроші, щоб там курити, розумієте? І ви зараз оце розказуєте «побійтеся Бога»?

— Кому платити? - запитав Микола Батюк.

— Ми всі знаємо, хто нам проносив сигарети. Всі знали, що ми там куримо, а ви не знали?

— Давайте не буде розказувати, хто там замішаний і де замішаний. Я вам ще раз говорю: доведу своєму вищому начальству про ваші вимоги…

— Ви ручаєтеся вирішити питання, щоб ми тут більше не стояли?

Командир не поручився. Ще раз повторив, що не він, а командування буде говорити з «Укрбудом», а він потім передасть результат переговорів бригадирові. Останній якраз повернувся від поліцейської машини. Розповів, що написав в заяві, яку роботу його люди виконували і скільки їм не доплатили.

— Домовилися так: якщо на протягом сьогоднішнього дня не сплатять гроші, ми приведемо сюди завтра пів Калинівки, — сказав бригадир.  

Напередодні Віталій Павловський записав розмову з цими ж самим робітниками і виклав відео в Ютуб. Дивіться, що розказали наймані підрядником люди про роботу на військовій частині:


Читайте також: 

Дуби на продаж. Дерева під Калинівським арсеналом ріжуть робочі, знайдені в інтернеті

«The New York Times» написав про нашу землячку Валерію Сікал і домагання в армії

За захват консервного заводу платили по тисячі. Чому поліція тягнула зі штурмом?

Шукають фінансові махінації в поліції. Відсторонили від роботи заступника генерала

Скандально відомого полковника знайшли в госпіталі. Що він сказав про домагання підлеглої?

«Нам і так тяжко, а тут журналісти...» Жінку полковника Астахова обурив розголос його справи

Заступник командувача Повітряних Сил під слідством. На ощадкнижці має 2 млн рублів
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Володимир

    Грицько Штахета reply Володимир

    Свічку в церкві вже поставив? ))) А то я бачу там які працівники, такий і роботодавець. В 21 столітті клеїти папірці з бахромою телефонів на стінку... Не дивно що набрати у нього вийшло тільки дурбецелів, які додумалися курити в арсеналі.

    борис з пилорами reply Грицько Штахета

    пишеш всіляку нісенітницю,а потім біжиш в церкву свічку ставити-боїшся чогось?
  • Грицько Штахета

    Щоб скиглити в газетах мозгів не треба. Мозги (хоч шматочок, хоч як у горобчика) треба щоб не палити у місці яке може розвіяти в пилюку не тільки тебе, а ще й пару десятків квадратних кілометрів навколо. Я думаю правильніше за все буде видати їм тих 150 тисяч а потім конфіскувати у цих курців все майно і посадити їх на 15 років, а прораба - довічно.
  • Андрій

    Надо было лучше охранять. Попрошайки. Меня выгонят с работы, найду другую. Советую это и им сделать.
  • Volodymir Dyshkantiuk

    Якщо горілку тоже не платити.?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up