Вона і Вінниця: Після 65 років жінок у Вінниці стає вдвічі більше ніж чоловіків

Вона і Вінниця: Після 65 років жінок у Вінниці стає вдвічі більше ніж чоловіків
В усьому світі хлопчиків народжується більше, ніж дівчаток, але жінки живуть довше, ніж чоловіки. В Україні жінка може пережити чоловіка в середньому на 10 років. Середня тривалість життя чоловіків в Україні - 66 років. В той час як жінок - 76 років

У Вінницькій області на 1000 жінок припадає всього… 852 чоловіки. І хоча хлопчиків стабільно народжується більше, ніж дівчаток, вже у віковій групі 15-64 роки жіноче населення повільно, але впевнено починає переважати над чоловічим. А після 65 років чоловіків, взагалі, стає вдвічі менше, ніж жінок. Чому так? Причини того, що сильна стать “здає” швидше, генетичні чи все-таки соціальні? І чи правильно ми бережемо чоловіків?

Термін придатності

Всупереч розповсюдженому уявленню про те, що жінки - слабка стать і їх треба всіляко захищати, від самих жінок найчастіше і можна почути, що берегти потрібно саме чоловіка. І правильно його доглядати. Хоча уявлення про те, як це “правильно” робити, у чоловіків та жінок суттєво різняться.

Відео дня

З пакетом молока в магазині набагато простіше - пишуть і термін придатності, і умови зберігання … Чи є термін придатності у людей? Теоретично, є. І правильно він називається “середня очікувана тривалість життя”. Цей показник обчислюється за багатьма складними показниками, є досить умовним і залежить від багатьох факторів: починаючи від способу життя людини, її соціального статусу, спадковості, і закінчуючи рівнем розвитку країни, в якій ця людина живе.

Природа все “записала”

В одному жінки таки мають рацію - чоловіків і справді потрібно берегти. Якщо ви, звісно, плануєте постаріти разом. В загальному чоловіки живуть менше, ніж жінки - це визнаний в усьому світі факт, який щороку підтверджується статистикою. Причини цього - біологічні (генетичні) та соціальні.

Проти біологічних причин, як то кажуть, не попреш - тут все “записала” і визначила сама Природа. Хлопчиків народжується більше, тому що потрібен захисник і годувальник. Звісно, сьогодні нашим чоловікам не доводиться бігати з палицею майже голяка по лісі в пошуках здобичі. Зате їм доводиться зранку до ночі працювати - кому в постійному стресі в офісі, кому на шкідливому чи небезпечному виробництві, кому на будівництві з його ризиками травматизму… Стрес робить чоловіків вразливими перед хворобами, в тому числі, серцево-судинними захворюваннями та злоякісними утвореннями. Стрес нерідко “спокушає” чоловіків на алкоголь чи призводить до іншого виду наркотичної залежності. А в результаті травматизму чоловік може втратити не тільки працездатність, а й життя.   

Прихильники біологічної теорії, натомість, стверджують, що тривалість життя у жінок більша, ніж у чоловіків, тому що жінці потрібно народжувати, виховувати дітей і відповідати за продовження роду. Мовляв, чоловік своє зробив, а далі вже справа за жінкою. З огляду на це, жарт про те, що чоловікам живеться щасливіше, бо вони “одружуються пізніше і помирають раніше”, можливо, не такий вже й жарт…

До чого тут жіночі істерики?

Навіть у тонкій гормональній справі Природа виділила жінок. Чоловічий статевий гормон тестостерон нерідко спонукає чоловіків на агресію та необдумані вчинки - “в бой с головой”! Що і призводить часто до нещасних та навіть летальних випадків.

Головний жіночий гормон естроген зменшує кількість “поганого” холестерину в крові. Тому судини 40-річної жінки виглядають як у 30-річного чоловіка. А це суттєво зменшує ризик серцево-судинних захворювань у жінок.

Жіноча емоційність, часто гормонально обумовлена, рятує жінок від стресу та депресії. Жінки не накопичують негативні емоції, а можуть вибухнути ними в будь-який момент - не сила “носити в собі”. Чоловіки, натомість, з дитинства навчені, що плакати соромно. Стрес акумулюється і, не знаходячи виходу, може призвести до серйозних захворювань нервової, серцево-судинної системи, депресії та навіть самогубства.

Жінки, до того ж, не тільки обережніші, а й уважніші до здоров’я. Вони частіше проходять профілактичні огляди, намагаються вчасно лікуватися і не допускати загострення хвороби. Чоловіки ходити по лікарях, м’яко кажучи, не люблять - дозволять себе відвести хоча б тому, щоб жінка відчепилася.

В яких країнах найвища очікувана середня тривалість життя

Японія

- жінки: 87 років

- чоловіки: 79 років

Іспанія, Швейцарія

- жінки: 85 років

- чоловіки: 8о років

Ісландія

- жінки: 84 роки

- чоловіки: 81 рік

Австралія

- жінки: 84 роки

- чоловіки: 79 років

Що стосується України, то середня тривалість життя для чоловіків становить 66 років, для жінок - 76 років. За останніх 15 років тривалість життя українців зросла всього … на один рік (згідно даних Всесвітньої організації охорони здоров’я у 2014 році).

Нагадуємо, сайт 20minut.ua та газета RIA розпочали проект для жінок та про жінок "Вона і Вінниця".

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Андрей Черкашин

    При этой жидомассонской власти продолжительность жизни упадёт ещё лет на 10.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up