«Жінка — не пусте місце в армії», — розповідає єдина дівчина-штурман у Вінниці Тетяна Іванова

«Жінка — не пусте місце в армії», — розповідає єдина дівчина-штурман у Вінниці Тетяна Іванова
В матеріалі використані фото BBC News Україна
  • У бригаді транспортної авіації, що дислокується у Гавришівці, поблизу Вінниці служить єдина жінка-штурман.
  • Тетяні Івановій 23 роки, вона з золотою медаллю закінчила Харківський національний університету Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба і в 2020 році підписала десятирічний контракт зі Збройними силами України.
  • Подати документи на льотний факультет дівчині порадив батько.

Її зріст 156 сантиметрів і вона носить найменші берци 36-го розміру. У дівчині не відразу вдається розгледіти лейтенанта авіації. Але мужності у неї стільки, що можуть позаздрити чоловіки.

Тетяна Іванова — одна з п'яти жінок-штурманів в Збройних силах України. Дівчина служить у військовій частині А12/31 у бригаді транспортної авіації імені Героя України Дмитра Майбороди, яка дислокується в Гавришівці, біля Вінниці. Тут вона єдина жінка-штурман. У свої 23 роки авіаторка підкорює небо на військових літаках АН-26.

По батькових слідах

Мати у дівчини померла давно, обрати спеціальність її переконав батько, — розповіла Тетяна Іванова ВВС News Україна.

Відео дня

— У випускному класі ми з ним поговорили і вирішили, що подаватиму документи на штурмана. Того року саме було три місця для жінок-військовослужбовців, і я пройшла. 

До Вінниці Івнові переїхали зі Старокостянтинова, що на Хмельниччині. Батько дівчини також військовий. Раніше служив офіцером з бойового управління, а згодом начальником командного пункту в Повітряних силах ЗСУ. Свого часу чоловік також навчався на штурмана.

— Батько для мене авторитет і я поважаю його думку, — ділиться штурман Тетяна. — Він розповідав про небо, що це романтична та престижна професія. Зваживши всі «за» та «проти», вирішила — чому б ні?

Навчання на штурмана

Харківський університет повітряних сил імені Івана Кожедуба дівчина закінчила в 2020 році. Зі 120 випускників факультету лише четверо отримали золоту медаль. Відзнаку з рук командувача Повітряних Сил Сергія Дроздова прийняла і Тетяна.

— На штурмана зі мною навчалося ще двоє дівчат. Викладачі ставилися по-різному, але я завжди намагалася довести, що заслуговую здобувати цю спеціальність, — розповідає вона.

Сьогодні в штурмана Іванової позаду 220 годин нальоту на військових літаках та сім стрибків з парашутом. Серед службових обов'язків — прокладання маршруту під час польоту, відслідковування метеоумов на радарах, а також рекомендації командиру літака під час заходу на посадку, перевезення вантажів, особового складу, поранених, навчальні польоти.

— Мені пощастило з ескадрильєю. Всі ставляться досить лояльно та приязно. Можна навіть підійти до командира та звернутися за потреби,  — розповідає Тетяна Іванова. — За штурвал штурманів не пускають, але під час польотів можливість керувати кораблем у них таки випадає.

Прикмети і трагедія в Чугуєві

— Перед польотом штурман і командир екіпажу мусить виконати огляд літака. Коли закінчую, то завжди проводжу рукою по носі машини «на щастя», — зізнається Тетяна.Також є правило: фотографуватися перед польотом не можна. На другому курсі університету Тетяна не втрималася та зробила знімок під час льотної практики, так в той день нам довелося виконувати аварійну посадку, тому що відмовив один з двигунів. Після цього, каже, правило запам'ятала на все життя.

Випускний рік навчання в університеті в Тетяни Іванової збігся з трагедією у Чугуєві, коли розбився навчальний АН-26Ш. Загинули 19 курсантів та 7 членів екіпажу, в тому числі і наші хлопці- земляки.

Це сталось 25 вересня, а її випуск всього через місяць — 30 жовтня.

Тетяна також навчалася на цьому літаку та згадує, що авіамашина мала не найкращий стан.

— Я знала майже всіх хлопців, які летіли в той день. До 5-го курсу ми разом проходили льотну практику в Чугуєві, жили, ходили в столову, — ділиться вона спогадами з ВВС News Україна.

Але ця трагедія не змінила її плани. Вже у листопаді 2020 року вона почала службу у війську.

— Як військовослужбовець я хочу досягти конкретних результатів, — каже штурман Іванова. — Хочу показати, що жінки в армії не лише для того, щоб каву носити, тому що існує такий неприємний стереотип. Дивлячись в майбутнє, бачу цей прогрес в країнах НАТО. Жінка — це не пусте місце в армії.

Жінки в авіації

Сьогодні дівчина готується до весілля. Наречений також служить у Вінниці, але в центрі аеронавігаційної інформації.

— Наречений дещо не задоволений, що я в бригаді одна серед чоловіків, але на це повторюю йому: «Очі бачили, що брали», — посміхаючись каже військова.

Разом з Тетяною Івановою в Гавришівці служить і її тезка. Тетяна Конорєва-Шиляєва — єдина військова льотчиця в Україні. Вона прийшла в цю військову частину 21 рік тому. Жінка — начальник служби безпеки польотів ВЧ А-1234, керує гвинтокрилами. 

— За всю історію частини — ці дві Тетяни поки єдині жінки на таких посадах, — каже заступник командира бригади Олег Бомбело.

Згідно офіційної статистики Міністерства оборони, станом на 1 січня 2021 року в Україні служить 56,7 тисяч жінок. З них 4,8 тисяч — мають офіцерські звання.

 

Читайте також:

Проект «Жінка Вінниччини» відзначив переможців і зібрав кошти дітям на інсулінові помпи

«Міс Вінниця 2021» Вікторія Гелитюк: про титул, плани на майбутнє і девіз «бути переможцем по життю»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Якісне взуття від виробника

    👍
  • Nina Mezhybovska

    В жінці треба виховувати жіночність а не мужність...
  • Oksana Gargaj

    Що тут сказати,наші Україночки найкраші, і борщ,варити, і пироги ліпити,танцювати і співати, ілюбити,і ворогів нищити і бити.Божого благословення, кохання, здійснення мрій і задумів!!!
  • Александр Петлинский

    Замёрзла бедолашка в корыте украинской авиации!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up