Майже половиною всіх ОСББ, створених за 20 років у Вінниці, керують жінки

Майже половиною всіх ОСББ, створених за 20 років у Вінниці, керують жінки

З 1 липня вступила у дію реформа житлового комунального господарства, за якою управління будинками має перейти на плечі самих жильців цих будинків. Але тільки у п’ятій частині з двох тисяч вінницьких багатоповерхівок створили об’єднання співвласників. А скільки чоловіків та жінок керує ОСББ у Вінниці?

За інформацією від міського Департаменту ЖКГ, 229 голів ОСББ - чоловіки, тоді як 189 управителей - жінки. Та якщо більшість чоловіків керують лише одним, рідше двома будинками, на який і отримали статус об’єднання, то деякі жінки можуть одночасно керувати трьома, чотирма та навіть п’ятьма будинками!

64-річна Зінаїда Душко керує найбільшим ОСББ у Вінниці. Це десятиповерховий будинок на 240 квартир на вулиці Пирогова, 59А. За роки існування об’єднання у будинку замінили половину труб на гарячу воду, заасфальтували двір, створили новий дитячий майданчик та багато іншого.

- Об’єднання співвласників ми створили ще в 2007 році, - розповідає Зінаїда Леонідівна. - Та на баланс узяли лише в 2011 році. До мене тут була керівником інша жінка, Тетяна Опольська. Але вона потім здала свої повноваження та пригрозила, що якщо ніхто не буде керувати, то ОСББ припине існування. Тоді я думала, що керувати одним будинком, нехай і таким величезним, дуже легко. Але я в цьому помилялася. Розумієте, на цій роботі немає вихідних, відпусток. Мешканці можуть розбудити і о третій годині ночі, бо щось зламалося.

Відео дня

Читайте також:
Скільки грошей вінничанам зекономить утеплення багатоповерхівки?

Але здаватися Зінаїда Душко не збирається. Каже, що поки є сили - буде працювати.

- Головне, щоб допомогали мешканці будинку. В цілому, вони задоволені тим, що в нас створено об’єднання співвласників. Головні труднощі - це фінанси. Багатьом людям затримують зарплатню, є заборгованності та ще тарифи на комунальні послуги підняли. Тоді як наш тариф на квартплату залишається незмінним і одним з найменших у місті: трохи більше 1,5 гривні за метр. Та я впевнена, що ми впораємося.

Довідка. Що таке ОСББ?

Об’єднання співвласниківа багатоквартирних будинків (далі - ОСББ) - це (юридична особа, створена для представлення спільних інтересів об'єднань) це неприбуткова юридична особа, створена власниками житлових та нежитлових приміщень для спільного користування, утримання та управління своїм будинком та прибудинковою територією, а також для юридичного оформлення їхніх майнових прав на будинок та прибудинкову територію.

ОСББ створюється на основі права сумісної власності і представляє лише співвласників нерухомості, щоб самостійно вирішувати — хто обслуговуватиме будинок, які будуть внески на його утримання (квартплата), кому здавати в оренду нежитлові приміщення тощо, куди витрачати гроші. Ефективне використання коштів і контроль приводять до якіснішого та раціональнішого утримання будинку.

Станом на 1 липня у Вінниці створили 417 об’єднань. А це п’ята частина від всього житлового фонду Вінниці.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Аніта Буздиган

    Ще ні одного фінансового звіту  не надала шановна Зінаїда за всі роки ОСББ, двір заасфальтовано за рахунок міста, труби змінені за кошти власників квартир. А на тому майданчику де дві гойдалки, гірка і пісочниця на яку ходять усі тварини округи, ще в минулому році хтось облаштував грядки. та і який там ремонт? Сором, сором, так відверто брехати. Ніхто навіть не обирав Зінаїду Леонідівну, і куди і в якій кількості ідуть кошти будинку досі невідомо.

    Elvira Mryasova reply Аніта Буздиган

    Аніта, не знаю вашої ситуації будинку, суджу тільки із надрукованого, проте якщо не влаштовує правління чи голова правління, ніхто не заважає співвласникам обрати нове. Достатньо 3-х співвласників, щоб ініціювати збори та переобрати. Навіть кворуму на сьогоднішній день не потрібно, так як є іще після зборів  є 15 календарних дня по законодавству для обходу та письмового опитування по тому чи іншому питанні тих співвласників, що не були присутніми на зборах.

    крім того, у вас є ревізор чи ревізійна комісія, яка може зробити аудит та відзвітувати по діяльності вашої голови правління.

    А те, що більшості людям з Вашого будинку байдуже чи їх усе влаштовує - то інша розмова.

    Аніта Буздиган reply Elvira Mryasova

    якби ж все було так просто...

    Elvira Mryasova reply Аніта Буздиган

    Аніта, але якщо нічого не робити, то само не зробиться.
  • Анонім

    Напишіть ще скільки ОСББ створені злочинним чином на підставних людей без установчих зборів, без інформування мешканців, з підробками підписів мешканців під кришуванням ВМР.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up