”Не треба боятися створювати ОСББ. Нас це врятувало”, - голова об’єднання

”Не треба боятися створювати ОСББ. Нас це врятувало”, - голова об’єднання
Голова ОСББ Ніна Гайдук каже, що до неї майже щодня звертаються мешканці будинку. Запитують, чим можна допомогти, що прикупити та як зробити дім ще кращим

Новація. З 1 липня 2015 року, коли почала діяти реформа житлового господарства, фактично з'явилася нова професія - управитель багатоквартирного будинку. Які його функцій та відмінності від звичайних комунальників?

- Щодня мені приходиться займатися багатьма справами, - розповідає голова ОСББ “Енгельса 85” Ніна Гайдук. - Це і господарство, і ділові папери, і скликання зборів. Але якщо ви ганяєтесь за грошима, то управитель в нашому будинку небагато отримує. Близько трьох тисяч в місяць на всю команду з трьох людей, які поєднують працю бухгалтера, слюсаря, електрика, двірника. І це або пенсіонери, або ті, хто підробляє в ОСББ та ще має роботу. Важливий момент - ми не головні в будинку, бо все вирішують самі мешканці, які і є владою.

Отримали будинок від ЖЕКів з боргом на 20 тисяч

Десятиповерховий будинок на вулиці Дубовецькій, 85 (колишня Енгельса) знаходиться навпроти фабрики “ROSHEN”. Колись, це була недобудова, яка не мала утеплення, труби протікали. І поряд були “погані сусіди” - будинки приватного сектору, які скидали своє сміття у подвір’я багатоквартирного дому. А ще безхатченки полюбляли тут ночувати. І були часті крадіжки.

Відео дня

Зараз так виглядає будинок на вулиці Дубовецькій, 85. В ньому чисті під'їзди, є приватне подвір'я і дитячий майданчик

- Наш будинок передавали кільком ЖЕКам, - каже управитель будинку 62-річна Ніна Гайдук. - І коли ми вирішили створити об’єднання співвласників, вже був борг за комунальні послуги на 20 тисяч гривень в домі на сто квартир. Не було такого дня, щоб тут щось не вкрали, Міліція дуже часто приїжджала на виклики. Але створення об’єднання співвласників поступово вирішило ці проблеми.

ОСББ стало “панацеєю” для будинку

Мешканці дому на Дубовецькій створили об’єднання ще в 2012 році: вибрали голову, комітет і створили юридичну особу з депозитним рахунком в банку. Зараз це - гарний будинок зеленого кольору на 100 квартир, який має приватне подвір’я з воротами і паркінгом. Тут є дитячий майданчик. У дворі немає сміття, яке б валялось просто на землі.

Через ці ворота не пройде "чужий". Власники квартир мають пульти, які включають автоматичну систему

- У нас на депозиті накопичилася деяка сума за минулий рік, - розповідає управитель будинку. - І щоб ці гроші не пропали, на зборах вирішили поставити ще одну камеру спостереження у дворі, плитку на сходи та відновити дитячий майданчик.

Мешканці будинку розповідають, що із створенням об’єднання співвласників, їхнє життя в будинку стало комфортним і кращим.

- Мені є з чим порівнювати, - розповідає мешканець будинку Сергій, який працює програмістом. - У батьків дім з ЖЕКом, і вони жаліються, що під’їзди ніколи не прибирають. А ремонтів взагалі ніколи немає.

Активні співвласники - рушійна сила в керуванні будинку

Під час розмови з пані Ніною до нас підходили жителі будинку. Одна з мешканок запитувала про те, як можна фінансово ще допомогти.

Мешканці будинку на Дубовецькій, 85 (колишня Енгельса). Кажуть, що при ОСББ відчувають справжній комфорт та безпеку

- Бачте, люди самі зацікавлені в управлінні будинком, - каже управитель дому. - Без них нічого не було б. Ось, наприклад, мешканець дому Валерій Камінський, який є лікарем за фахом, встановив систему розподілу сміття. Не таку як звичайну - на вологі та сухі відходи. А таку, де збирають скло, папір по окремих баках. І ще нам допомагають депутати з міськради. Встановили бар’єри на дорозі, щоб водії не “літали” та допомогли розібратися з несумлінними сусідами: їм були виписані штрафи та зроблені зауваження.

Окрім цього, в об’єднанні є бухгалтер, що живе в цьому будинку. І за словами Гайдук, повз цю людину ні одна копійка не пройде.

- Не треба боятися створювати ОСББ, - каже пані Ніна. - Якщо ви бажаєте керувати своїм майном, щоб життя в будинку було комфортним, і нічого не “протікало”, то створення об’єднання співвласників - це дуже гарна ідея. У нас це врятувало будинок.

Теоретично новий закон зруйнує монополію ЖЕКів

Володимир Хорошев (47), голова ГО “Кредо”

- При створенні об’єднання співвласників змінюються принципи керування будинком. При житлових конторах люди платять щомісячну плату, що ніяк з їх боку не регулюється, як і якість наданих послуг. Зараз управитель ОСББ повинен щорічно представляти план по фінансуванню будинку перед співвласниками, і звітувати в першому кварталі. Тобто управитель надає план керування будинком, де розписані усі витрати. І зміни в цей план обговорюються на зборах співвласників багатоповерхівки.

Голова об’єднання співвласників лише виконавець

Ельвіра Мрясова, голова Асоціації ОСББ Вінниччини

- Фактично голова правління об’єднання співвласників відповідає за весь будинок. Але приймати рішення щодо керування багатоповерхівкою можуть лише на зборах, де присутні співвласники дому. Управитель виконує все те, що приймає більшість людей. І найкраще тоді, коли мешканці активно допомагають голові ОСББ в керуванні. Тобто беруть на себе частину функцій, розробляють разом з цією людиною плани розвитку будинку та прибудинкової території. Правильного голову правління я б назвала добровільним камікадзе.

Previous Next

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Elvira Mryasova

    Але я насправді дякую Валерію Чудновському, що він попри свій молодий вік,підняв таку непросту тему, справді фактично "замучив" мене питаннями, хотів справді розібратись в усіх тонкостях. Але тут іноді сама не розумієш, що робити, коли три закони (накази, рішення... ) протирічять один одному.

    То ж, якщо Валерій захоче більш практично розібратись у питанні ОСББ, потрібно його буде на кілька місяців забрати до себе на практику до Асоціації
  • Elvira Mryasova

    Я не розумію, чому мої слова знову перекручені.  Напевно, все ж таки, потрібно кілька разів подумати, перед тим, як погодитись давати інтерв'ю

    Управитель не виконує все, що пориймують на зборах співвлаників. Управитель самостійно приймає рішення щодо управління будинком. До речі, будинком, а не домом.

    Мешканці не можуть узяти на себе план розвитку будинком та прибудинкової території і узяти на себе частину функцій щодо керування і таким чином допомагати голові.

    Це можуть зробити тільки співвсланики будинку і то шляхом прийняття рішення більшістю на загальних зборах співвлаників. (протокол) . Тим паче, вони фактично уже делегували повноваження щодо керування їхнім майном правлінню ОСББ на установчих зборах.

    Я мала на увазі, що співвласники, можуть допомогти голові, якщо не будуть стояти осторонь, і не будуть байдужити, а будуть хоча б приходити на збори, висувати якісь ідеї, голосувати і приймати рішення, які будуть кращими для будинку, а не спихувати усе на голову.

    А ось останнє речення - слово в слово.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up