Скільки грошей вінничанам зекономить утеплення багатоповерхівки?

Скільки грошей вінничанам зекономить утеплення багатоповерхівки?

Багатоквартирний дім у Вінниці можна утеплити за рахунок держави. У Вінниці діє дві програми утеплення для багатоквартирок. Які будинки ними скористалися, та що необхідно зробити, аби не мерзнути взимку 2017 року?

 

У будинку на Литвиненка, 44 ще нема ОСББ, але є старший по будинку - Іван Капля. Його обрали на загальних зборах мешканці багатоквартирки. Налаштовувати на утеплення дому він почав ще у 2015 році. Каже, шукали різні способи, але зупинилися на програмі від міськради, де 30% коштів за утеплення сплачують мешканці, а інші 70% беруться з міського бюджету. Перед цим хотіли утеплитися за рахунок держпрограми “Тепла оселя”, але та програма - для ОСББ. Яке тільки мають створити.- Рішення утеплюватись прийняли у квітні 2015 року. Перші збори провели в травні. Написали заяву до міськради. Департамент житлового господарства взяв на себе оформлення дозвільних документів, - каже Іван Капля.

Далі міськрада визначила ціну, обмірявши площу фасаду та квартир, а старший по будинку розподілив кошти між мешканцями дев’ятиповерхівки. Після того, як кошти були зібрані, підписали тристоронній договір між міськрадою, підрядниками та представником мешканців. Далі перерахували зібрані з людей 30 % коштів  (або 500 тисяч грн) авансом на рахунок підрядника, і робота зрушила з місця.

Відео дня

Як починали?

Основні тепловтрати йдуть через фасади, покрівлі, техповерхи, підвали. Спеціалісти рекомендували мешканцям почати капітальний ремонт зсередини будинку: замінити вікна, водопровідні труби і т. д. Але мешканці вирішили братися за найважче і найдорожче - фасад, який почали ремонтувати минулого літа. - Роботи добігають кінця. Зараз ми маємо зробити склопакети і до жовтня зробимо повну заміну внутрішньобудинкових мереж - передусім опалення. До слова, водопостачання й каналізаційна система в нас уже на 35-40 % зроблені, - каже Іван.  Кожен платив різну суму за свою частину фасаду. В середньому по будинку вийшло близько 4,5 тисячі з квартири.​ - Однокімнатні квартири платили менше, двокімнатні - більше. Основне навантаження добровільно взяли на себе “кутові” квартири - їм дісталася найбільша площа для утеплення - близько 9,4 тисячі довелося заплатити. Але потім їх витрати все одно окупляться, - розповідає старший по будинку.

Звичайно, мешканці не одразу погодилися викласти таку кругленьку суму. Переговори велися із кожною квартирою окремо - а їх у багатоквартирці 180. Когось шукали у Києві, когось в Італії, і в результаті будинок вже утеплений на 90%.

Держпрограма -  тільки для ОСББ

За даними аналітиків Інформаційної кампанії “Сильніші разом!”, у 2015 році за державною програмою в Україні було видано 1,300 млн гривень “теплих кредитів”. Доступні вони для кожного мешканця багатоквартирки окремо або для ОСББ. У середньому на утеплення окремої квартири у 2015 виділялись 20 тис. грн кредиту, для ОСББ - 110 тис. грн.

Іван Капля каже  - коли хотіли теплоізолювати фасад, спершу мали надію на державу.  

 - Коли я пішов до банку консультуватися із приводу кредиту, мені сказали: оскільки ми - багатоквартирний будинок, а не ОСББ, кредит можуть дати лише кожному мешканцю будинку окремо. Але аж ніяк не будинку. Тому вирішили співпрацювати із містом, - сказав старший.

Олега Побірського, голову ОСББ “ЮМ і Р” (Учительська, 10), журналіст перехопила, коли він йшов подавати документи у банк для кредиту. Гроші його ОСББ потрібні, аби узяти кредит для вікон у другому під’їзді багатоповерхівки і для техповерху. - Треба 100 тисяч, щоб ми поставили енергозберігаючі вікна. Бо через старі взимку у під’їзді вивітрюється усе тепло. У першому під’їзді міняли вікна за кошти міськвиконкому. То після заміни у нас люди там взимку вже вазони із квітами тримають.

Олег візьме кредит у розмірі 100 тисяч гривень на вікна, 40% за матеріали “ЮМ і Р” відшкодує держава (тим, хто на субсидії, відшкодують 70% замість 40). Місто погасить 30%  від вартості матеріалів і роботи, і таким чином людям залишиться сплатити 30% від ста тисяч - тобто 80 квартир скинуться по 375 гривень.  

А от фасад багатоквартирки Олег Побірський утеплятиме за міською програмою. Чому так? Каже, є два аргументи:

  1. - Ми збирали протоколи із підписами наших жителів за одним зразком, зараз банк вимагає іншого зразка. Відповідно, довелося збирати підписи повторно.  У новому протоколі у рядку “Утеплення” люди пишуть: “За утеплення, але проти кредиту”.

  2. - Взагалі вартість робіт треба розраховувати. Для когось дешевшою виходить державна програма утеплення, для когось - міська. Для “ЮМ і Р”, наприклад, за моїми розрахунками, дешевшою буде міська програма.

Роман Фурман, виконуючий обов’язки директора Департаменту житлового господарства, зазначає, що порівнювати державну та міську програми утеплення складно.

 - Є багато нюансів, які можуть впливати на вартість програми. У кожному випадку суми економії різні, тож однозначно сказати, яка із програм дешевша для людей, не вийде. Єдине, що можна сказати напевне, у цьому питанні найголовніший фактор - бажання та ініціатива зі сторони мешканців, - каже чиновник.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    у Вінниці Громадська Оорганізація-прокладка "Ресурсний центр" дурить людей з ОСББ.  Створюють їх без відома мешканців із кришуванням міськради. Будьте обачні.
  • Анонім

    Лучше напишите про убытки от повышения тарифов...
  • Сергиенко Андрей

    блин дурят людей пипец с 30 процентами)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up