«Гра на виживання»: що говорять власники вінницьких закладів про запровадження локдауну

«Гра на виживання»: що говорять власники вінницьких закладів про запровадження локдауну
На фото зліва направо: Ярослав Мрочко, Олександр Конопелько, Геннадій Страхарський
  • Два тижні тому ресторатори Вінниці обурювалися та протестували проти карантину вихідного дня. А як зараз власники вінницьких закладів ставляться до ймовірного запровадження повного локдауну на період новорічно-різдвяних свят? 
  • Поговорили із представниками бізнесу про їхню підготовку до тотального карантину та наскільки серйозним ударом для них може стати ще одне припинення роботи.

Влада наразі обговорює із фахівцями питання щодо дати запровадження локдауну у грудні чи з 2 січня. Про це секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов сказав в ефірі телеканалу «Україна 24». 

«Те, що локдаун буде в нашій країні вводитися — так. Єдине питання часу, коли він буде вводитися. Чи він буде вводитися у грудні, чи він буде вводитися з 2 січня. Зараз якраз триває дискусія із фахівцями з цього приводу», — сказав Данілов.

Пандемія коронавірусу спричинила велику кризу в історії ресторанного бізнесу. Відновити докарантинні показники змогли лише окремі заклади, які адаптувалися до нових умов. Дехто ж змушений закривати свої двері для відвідувачів та надіятися, що не назавжди. Поговорили із власниками вінницьких закладів про їхнє ставлення до ймовірного локдауну. 

Відео дня

«Краще не псувати собі імідж і взагалі закритися»

Олена Легун, засновниця пабу-ресторану «Кінь в протигазі»:

Для цього вінницького закладу карантин вихідного дня та грядущий локдаун став останнім ударом, який він не зміг пережити. Заклад закрили, як кажуть засновники, на «творчу відпустку». 

— Наразі у нас загальна економічна ситуація дуже змінилася, і не в кращу сторону. Ми вимушені закритися. Коли ми тільки відкривалися, трохи більше року тому, то в нашому гастро-ринку був справжній ажіотаж. Ми запрошували людей на роботу із інших місць, пропонували більшу зарплату і кращі умови, адже була на це змога. Потім, коли запровадили перший локдаун, ми були не підготовлені до цього. 

До його запровадження у нас був великий колектив, який складався із 26-ти людей. Ми проводили екскурсії у нашому закладі, уважно ставилися до кожного гостя. Але карантин вніс всі корективи у нашу дружню роботу. Після весняного локдауну в нас залишилося лише 13 працівників, а сьогодні, перед закриттям, лише семеро. 

Через вимушене зменшення персоналу, ми почали втрачати в якості, адже одна людина не може досконало виконувати величезний об'єм роботи. Тому ми вирішили, що краще не псувати собі імідж і взагалі закритися. 

Весною ми пробували запустити свою доставку, але в тих умовах було складно. Після першого локдауну ми пристосувалися, і, думаю, зиму б пережили, якби не цей новий лоукдаун та карантин вихідного дня. У час карантину вихідного дня ми почали йти у «мінус», тому зимовий ймовірний локдаун було б важко пережити. У кращому випадку ми пробудемо закриті впродовж двох місяців, а лютому плануємо повернутися до роботи з новими ідеями. 

«Цю смуту ми зможемо пережити»

Олександр Конопелько, співзасновник бар-магазину «Пропаганда»: 

— Дуже важко зібратися з остаточним ставлення до впровадження другого локдауну за цей рік. З одного боку, ми чудово розуміємо необхідність таких дій. Це страшний вірус, і мусимо всі разом йому протидіяти. З іншого боку, тут ми вже говоримо, як підприємці, — держава абсолютно не допомагає бізнесу пережити цю зиму. Відповідно, нам буде надзвичайно складно. 

Мова йде не про зменшення доходів, їх і так в цьому році небагато, а про елементарне виживання бренду. Мовчимо вже про культуру відвідування закладів ресторанної сфери, яка «відкотилась» на роки назад. Про податки та робочі місця вже теж говорилось сотні разів. Словом, жорсткий карантин потрібний, але те, як він виконується в нашій країні, — це вбивство малого та середнього бізнесу. А це, у свою чергу, вб'є економіку України остаточно.

Але, як би не було скрутно, ми (як і будь-який інший бізнес Вінниці) будемо боротись й надалі. Весною вже зробили перші кроки в сторону доставки та самовивозу, тепер опрацьовуємо помилки і вдосконалюємось. Не дивлячись на розміри, у нас дуже вдячна та лояльна аудиторія, тому віримо, що цю смуту зможемо пережити.

«Від держави підтримки досі не бачимо»

Геннадій Страхарський, співвласник Hungry Duck Pub та бару BÜRO:

— Локдаун потрібно було запровадити ще раніше, на нашу думку. До прикладу, місяць тому, і, якщо б це допомогло сповільнити розповсюдження вірусу, то на період новорічно-різдвяних свят бізнес якраз би зміг трішки відновитися. 

Якщо локдаун зможе зменшити кількість захворілих, то, звісно, його потрібно запроваджувати і зараз. У будь-якому разі, це краще, ніж карантин вихідного дня, який тільки шкодить бізнесу, але не допомагає сповільнити епідемію. Проте локдаун має йти у комплексі з іншими заходами. 

Ми, до слова, читали дослідження про те, скільки людей інфікується у закладах громадського харчування, і це зовсім невелика кількість. Потрібно запроваджувати більші заходи безпеки, як на мене, у громадському транспорті. Бо, наприклад, у закладі ви можете помити руки, обробити їх антисептиком, сісти за столик подалі від інших відвідувачів. І найголовніше — у заклади, коли людина захворіла, вона не піде. А у транспорті їздять усі. 

Щодо карантину вихідного дня, то він дав нам лише негативний досвід. Ми — бар, тому наш робочий день починається не вранці. А найбільша кількість клієнтів, що очевидно, приходить до нас ввечері. Проте нам потрібно було працювати лише до 22.00, що приблизно на 40% зменшувало прибутки. А ще відмінусуйте заробіток з вихідних, ще 50%, і залишається зовсім мало. Це просто гра на виживання. 

Проте нас дуже у ці важкі часи порадували наші постійні клієнти, які питалися, чим вони можуть підтримати наш заклад. Держава ж була погано підготовлена до весняного карантину, але наразі від держави підтримки ми теж не бачимо. Особливо готуватися до зимового локдауну ми не будемо. Переформатовувати заклад не збираємося, оскільки створювати власну доставку — затратний процес. Тому потрібно перечекати цих кілька тижнів максимально свідомо. 

«Нас мають завчасно попередити»

Ярослав Мрочко, директор ресторану «Трофей»: 

— Здоров'я і життя людей найголовніше, тому будь-які дії для запобігання збільшення кількості хворих я підтримую. Ніякий бізнес і ніякі гроші не можуть стати на заваді. Але наша влада має нас завчасно попередити про запровадження локдауну. Якщо зараз нам скажуть, що з 25 грудня нічого не буде працювати, то в принципі бізнес за цей місяць може підготуватися.

Якщо буде дозволена доставка їжі, то будемо покращувати її сервіс ще більше. Проте, звісно, на роботу доставки ми не можемо залучити усіх працівників. Також, якщо ми будемо завчасно знати про локдаун, то не будемо замовляти у постачальників напої, алкоголь, продукти. І таким чином ми і партнерів не підставимо, і в боргову яму не зайдемо. Крім того, зможемо перерозподілити кошти на інші витрати. 

Під час першого локдауну ніхто навіть приблизно не знав, наскільки це затягнеться. Найбільше всі тоді хвилювалися за власне здоров'я та самопочуття близьких, адже гроші ще колись заробляються, а здоров'я — ні. Зараз наша влада пробує різні методи протидії пандемії. Як бачимо, карантин вихідного дня нічим не допоміг, але нашкодив бізнесу. Як громадянин, я дуже переживаю за здоров’я, але, як підприємець, розумію, що локдаун призведе до погіршення мого бізнесу. 
 

Читайте також: 

«Уряд просто вбиває гастро-бізнес»: вінницькі ресторатори про карантин вихідного дня 

«Ні карантину вихідного дня»: що вимагали та чим закінчився мітинг під ОДА

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Борис Беспощадный

    Закрити заклади це хєрня повна
  • Артур Ткаченко

    А какая разница закрітіє оні или нет. Подумаєш, для прикола закрилісь !)
  • Daily

    кофе за полтос и и винишко коблево за 250 грн за  бутылку .да мы это да мы то
  • Жора

    Это мне напоминает 40  летних  проституток , а проще винничанок с сайта
    знакомств которые хотят миллионера и за встречу  хотят по деньгам как 18 летние  90-60-90. Сейчас кстати  только ленивая коза не хочет денег за секс  на мамбе)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera Від читача 13:38 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up