Весняний призов 2018: вже стартував. Що потрібно знати та кого стосується?

Весняний призов 2018: вже стартував. Що потрібно знати та кого стосується?

Учора, 2 квітня 2018 року, в Україні розпочався весняний призов. Кого стосується цей призов, скільки людей призиватимуть і чого варто очікувати особам призовного віку?

Весняний призов триватиме до кінця травня 2018 року. Відповідний указ «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби та проведення чергових призовів» президент Петро Порошенко підписав ще в лютому.

 Скільки людей призовуть?

Цьогоріч навесні на військову службу планують призвати 15 190 людей. Із них до Збройних сил — 8990 осіб, Нацгвардії — 4000 осіб, Держприкордонслужби — 1200 осіб, Державної спеціальної служби транспорту — 1000 осіб, зазначено у розпорядженні уряду від 21 березня.

Відео дня

Показники по Вінницькій області:

  • Планують призвати — 830 осіб,
  • Із них до Збройних сил — 481 осіб,
  • Нацгвардії — 234 осіб,
  • Держприкордонслужби — 65 осіб,
  • Державної спеціальної служби транспорту — 50 осіб

Військовий комісар Вінницького обласного військкомату полковник Олег Вінницький наголосив, що завдання по призову на військову службу покладається не на військкомати, а на органи державної влади. Фактично, військові комісаріати є, в даному випадку, виконавцями.

Відправляти майбутніх військовослужбовців будуть із обласного збірного пункту в Козятині з 10 квітня по 24 травня в два етапи.

Нагадаємо, вінницький військкомат розшукує 62 військових, що самовільно покинули військові частини чи місця служби.

Наступний призов відбуватиметься від жовтня до листопада 2018 року. Кількість призовників Кабінет міністрів визначить додатково.

На призовну кампанію 2018 року мають перерахувати з державного бюджету майже три мільйони гривень (вартість перевезення й харчування призовників).  

Хто підпадає під призов?

Призовний вік у 2018 році — 20 — 27 років, тобто чоловіки цього віку, які не мають підстав для відстрочки чи звільнення від армії і зобов'язані пройти службу в Збройних силах, можуть отримати повістку. Власне, почали їх отримувати ще в січні 2018 року. Молодші — 18 —19 років — можуть пройти службу добровільно, підписавши контракт.

Загальна кількість тих, хто не має права на звільнення або відстрочку від призову на строкову службу – 17 989 чоловік. З них 1749 юнаків, яким до дня відправлення у військові частини виповниться 20 років. І тільки 4,6% призовників від загальної кількості у нашій області стануть військовослужбовцями цієї весни.

Читайте також: Повістки зустрічали з вилами і «липовим» штампами про шлюб. Результати призову
 

Чи поїдуть призовники в зону бойових дій?

Як пояснюють у Генеральному штабі Збройних сил, отримання повістки не означає, що служити доведеться в зоні бойових дій. Відповідно до законодавства, чоловіки, призвані в армію у 2018 році, не допускатимуться на лінію фронту. Хіба що самі цього захочуть.

Кого не призиватимуть?

Не прийти до військкомату можна з «поважної причини» — хвороба, смерть близького родича чи стихійне лихо.

Право на відстрочку мають студенти денної форми навчання професійно-технічних і вищих навчальних закладів, педагоги, лікарі, священослужителі, поліцейські та призовники, що є єдиними годувальниками в сім'ї, йдеться в законі «Про військовий обов'язок та військову службу». Крім того, відстрочку можуть отримати ті,  хто мають двох і більше дітей або вагітну дружину.

Що загрожує за ухилення від служби?

За ухилення від військової служби в Україні передбачається як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. За неявку до військкомату — штраф 51 гривня.

Кримінальна відповідальність передбачає обмеження волі на термін до 3 років. Таке рішення може ухвалити суд. Якщо призовник підписав повістку, але не з'явився, його можуть оголосити в розшук, а відтак передати справу до суду.

 

 

Коментарі (13)
  • dmishe

    Штраф прикольный
  • Антинацист

    Музика Григорія Верьовки, Вірш Миколи Бажана:

    Ніколи, Ніколи не буде Вкраїна

    Рабою фашистських катів!

    З.А.Глядач reply Антинацист

    Ти ідіот?

    Сепар Торонтуй reply З.А.Глядач

    Действительно. Как "Ніколи не буде"  если уже.
  • Сергій Бігун

    Її
  • З.А.Глядач

    Поліцаї мають "право на відстрочку"? А що,тепер для "служби" у поліції не обов'язково спочатку відслужити в армії?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up