Як скасувати виконавчий напис нотаріуса?

Ви знайшли себе в реєстрі боржників? На вашу зарплату накладено арешт? Стосовно вас безпідставно відкрито виконавче провадження за виконавчим написом нотаріуса?

Такі випадки непоодинокі останнім часом, тому пояснюю, коли виконавчий напис є незаконним та як його оскаржити в суді самому або скористатися юридичною допомогою, яку надає адвокат у Вінниці.

Що таке виконавчий напис нотаріуса

Виконавчий напис – це розпорядження нотаріуса, яке здійснюється на документах, що встановлюють заборгованість, і дозволяє стягнути з боржника грошові суми або витребувати його майно.  

Перелік документів, на яких може бути вчинено виконавчий напис, визначено постановою Кабінету Міністрів України від 29.06.1999 № 1172.

На підставі такого напису відкривається виконавче провадження, і це дозволяє кредиторам стягнути кошти, не звертаючись до суду. Такий спосіб вигідний для банків, кредитних спілок, фінансових установ, що надають мікропозики тощо, адже значно пришвидшує процедуру повернення коштів.

Коли виконавчий напис є законним

Закон дозволяє нотаріусам вчиняти виконавчі написи за наявності двох умов:

  • безспірність заборгованості (коли особа визнає свій борг чи іншу відповідальність перед стягувачем);
  • з дня виникнення права вимоги минуло не більше 3 років.

Які підстави для визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню

Ви маєте право оскаржити виконавчий напис, якщо нотаріус порушив процедуру його вчинення, наприклад:

  • не дотримався вимог щодо його змісту, визначених ст. 89 Закону України «Про нотаріат»;
  • не перевірив відсутність спору між сторонами;
  • виконавчий напис вчинено на копії документа, а не на його оригіналі;
  • виконавчий напис вчинено на документі, який не входить до переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку, тощо.

Також ви можете оскаржити виконавчий напис, якщо вимоги стягувача є неправомірними, наприклад:

  • вимоги прострочені;
  • неправильно нараховано відсотки тощо.

Тобто навіть якщо нотаріус дотримався всіх формальних вимог, але у вас є аргументовані заперечення щодо суми боргу, це теж є підставою для того, щоб визнати виконавчий напис таким, що не підлягає виконанню.

Що робити, якщо з вас стягують борг за виконавчим написом       

Передусім не нервувати і якомога швидше звернутися до адвоката за юридичною консультацією, наприклад до нас, та надати всі документи, що підтверджують наявність чи відсутність заборгованості перед стягувачем.

Слід детально вивчити інформацію, ознайомитися з матеріалами виконавчого провадження та зібрати пакет документів, необхідних для підготовки позовної заяви.

За потреби ваші представники -  адвокати можуть надіслати нотаріусові, який вчинив виконавчий напис, адвокатський запит про витребування документів.

Наступний крок – подання позову до суду про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню.

Які правові наслідки скасування виконавчого напису

У більшості випадків довести, що сума боргу завищена або відсотки нараховано неправомірно, реально. Судова практика свідчить про те, що суд захищає інтереси боржника, а отже, шанси на успіх є.

Задоволення позову означає, що виконавче провадження буде закрито, а всі накладені на ваше майно арешти буде знято. Для детального аналізу вашої ситуації слід звернутися до юриста або адвоката.

Що робити, якщо телефонують колектори

Що робити, якщо телефонують колектори Слово колектор викликає неприємні асоціації, адже часто діяльність колекторів виходить...

Як скасувати виконавчий напис нотаріуса?

Ви знайшли себе в реєстрі боржників? На вашу зарплату накладено арешт? Стосовно вас безпідставно відкрито виконавче провадження...

Звільнення майна з-під арешту

Нерідко виникають випадки коли при здійсненні операцій пов’язаних з майном (приватизація, продаж рухомого чи нерухомого...

Право розлученої жінки на додаткову соціальну відпустку

Досить часто жінки, які є розлученими звертаються з проханням до роботодавця щодо надання їм додаткової соціальної відпустки.    В...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up