Чи можна не сплачувати аліменти під час війни?

Питання належного утримання дітей є пріоритетним для нашої країни не лише у мирний час, а й під час воєнного стану.
Обов’язок зі сплати аліментів передбачений Сімейним кодексом України (глава XV).
Разом з тим, тимчасово на період дії воєнного стану в Україні припиняється звернення щодо стягнення на заробітну плату та інший дохід боржника. Тобто стягувати кошти з доходу боржника на час дії воєнного стану не можна. Однак дане положення не поширюється на стягнення аліментів, а тому стягуватися аліменти під час воєнного стану будуть.
Але ж чому тоді на початку дії воєнного стану майже неможливо було отримати аліменти?
Це було пов’язано з тим, що з метою несанкціонованого втручання були тимчасово заблоковані державні реєстри (зокрема, Єдиний реєстр боржників аліментів, Єдиний державний реєстр виконавчих проваджень), що мало своїм наслідком фактичне призупинення виконання рішень судів. Проте не призупинило обов’язок зі сплати аліментів як такий.
Наразі доступ до вказаних реєстрів відновлено, а виконавчі провадження щодо стягнення аліментів виконуються.
Важливим є й те, що як у мирний час, так і під час воєнного стану боржник несе відповідальність за прострочення сплати аліментів. Так, у разі виникнення заборгованості з вини особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості (ч. 1 ст. 196 Сімейного кодексу України).
Заборгованість за аліментами платника аліментів, який не працював на час виникнення заборгованості або є фізичною особою - підприємцем і перебуває на спрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який одержує заробіток (дохід) у державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, визначається виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості (ч. 2 ст. 195 Сімейного кодексу України).
Принагідно зауважу, що у зв’язку з підвищенням з 01.07.2022 року прожиткового мінімуму в Україні зростають і залежні від цього показника соціальні допомоги та виплати, зокрема й аліменти на дітей. Згідно з Сімейним кодексом України мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим за 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (ч. 8 ст. 181). Таким чином, з 01.07.2022 року мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину становить: для дітей віком до 6 років – 1 100 грн. 50 коп. (2 201 грн. 00 коп. х 50%) та для дітей віком від 6 до 18 років – 1 372 грн. 00 коп. (2 744 грн. 00 коп. х 50%).
Причому процес зміни грошових надходжень відбувається автоматично, без звернення до органів державної виконавчої служби.
Коментарі (0)
Як розлучитися під час війни?

Воєнний стан жодним чином не вплинув на можливість розлучитися, адже інститут шлюбу базується на добровільності волевиявлення....

Чи можна відмовитись від отримання повістки?

ТАК! Разом з тим, потрібно розуміти, що відмовитись від повістки просто так, бо не хочеться приходити до військкомату,...

Чи можна не сплачувати аліменти під час війни?

Питання належного утримання дітей є пріоритетним для нашої країни не лише у мирний час, а й під час воєнного стану. Обов’язок...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover коштувала «каскадерам» лише штрафу й протоколу photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up