На Вінниччині, лише за останній тиждень, зареєстрували 21 випадок отруєння грибами:
- постраждали 28 людей (п'ять сімейних вогнищ), в тому числі дитина дев'яти років.
Летальних випадків немає.
За інформаційними даними Міністерства охорони здоров’я України відомо, що за поточний період 2020 року в Україні почастішали випадки отруєння грибами.
Аналіз випадків отруєнь свідчить, що люди плутають помилково печериці та сироїжки з отруйними маремухами та іншими грибами. Крім того, неправильне приготування грибів або збір їх біля узбіч дороги призводить до прояву клінічних симптомів отруєння.
Симптоми отруєння грибами:
- Нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла - з'являються протягом 30-60 хвилин після вживання неякісних страв з грибів. Такі отруєння можуть мати серйозні наслідки для системи травлення.
- Галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності - найнебезпечніші симптоми, які з'являються протягом двох години після вживання грибів, що вражають нервову систему. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя складно.
- Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів, сморжів - підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до трьох діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ та нігтів, похолодіння рук та ніг - все це виникає, коли отруйні речовини сягають мозку.
Категорично забороняють їсти гриби дітям, вагітним жінкам та людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту або печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.
Варто зазначити, що в Україні зустрічається близько 80 видів неїстівних шапинкових грибів. Приблизно 20 із них особливо небезпечні для життя людини.
Правила:
- Ніколи не кладіть у кошик невідомі вам гриби та остерігайтесь пластинчатих грибів.
- Під час посухи взагалі відмовтесь від збору грибів, у спеку змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду і накопичує токсини.
- Не збирайте гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки.
- Не збирайте гриби поблизу узбіч чи на радіаційно забруднених територіях.
- Уважно перевіряйте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
- Не вживайте гриби у сирому вигляді.
- Відібрані гриби спочатку промийте, а потім відваріть декілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин.
- Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять ветеринарно-санітарний контроль.
Краще взагалі відмовитись від споживання дикорослих грибів, як від продукту, а споживати штучно вирощені печериці або гливи, купуючи їх в магазинах!
Якщо після споживання грибів ви помітили нездорові ознаки (нудота, блювота, головний біль, галюцинації тощо):
- Негайно викликайте швидку допомогу, а до її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами розчину марганцівки або сольового розчину. Пийте багато рідини.
- При полегшені симптомів все одно зверніться до найближчої лікувальної установи.
- Якщо після отруєння залишились гриби - в жодному разі не викидайте їх, аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Бережіть себе і своїх близьких! Будьте обачними!
Читайте також:
В Україні продовжили режим надзвичайної ситуації до кінця року. Що це значить?
«Друзі дістали ліки, яких немає в Україні»: коронавірус убив сім'ю лікаря Колодька
Три смерті за добу від коронавірусу на Вінниччині: цифри по районах
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.