За тиждень 28 вінничан отруїлися грибами. Поради, які вбережуть життя

За тиждень 28 вінничан отруїлися грибами. Поради, які вбережуть життя

На Вінниччині, лише за останній тиждень, зареєстрували 21 випадок отруєння грибами: 

  • постраждали 28 людей (п'ять сімейних вогнищ), в тому числі дитина дев'яти років.

Летальних випадків немає.

За інформаційними даними Міністерства охорони здоров’я України відомо, що за поточний період 2020 року в Україні почастішали випадки отруєння грибами.

Аналіз випадків отруєнь свідчить, що люди плутають помилково печериці та сироїжки з отруйними маремухами та іншими грибами. Крім того, неправильне приготування грибів або збір їх біля узбіч дороги призводить до прояву клінічних симптомів отруєння.

Симптоми отруєння грибами:

Відео дня
  • Нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла - з'являються протягом 30-60 хвилин після вживання неякісних страв з грибів. Такі отруєння можуть мати серйозні наслідки для системи травлення.
  • Галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності - найнебезпечніші симптоми, які з'являються протягом двох години після вживання грибів, що вражають нервову систему. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя складно.
  • Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів, сморжів - підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до трьох діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ та нігтів, похолодіння рук та ніг - все це виникає, коли отруйні речовини сягають мозку.

Категорично забороняють їсти гриби дітям, вагітним жінкам та людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту або печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.

Варто зазначити, що в Україні зустрічається близько 80 видів неїстівних шапинкових грибів. Приблизно 20 із них особливо небезпечні для життя людини.

Правила:

  • Ніколи не кладіть у кошик невідомі вам гриби та остерігайтесь пластинчатих грибів.
  • Під час посухи взагалі відмовтесь від збору грибів, у спеку змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду і накопичує токсини.
  • Не збирайте гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки.
  • Не збирайте гриби поблизу узбіч чи на радіаційно забруднених територіях.
  • Уважно перевіряйте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
  • Не вживайте гриби у сирому вигляді.
  • Відібрані гриби спочатку промийте, а потім відваріть декілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин.
  • Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять ветеринарно-санітарний контроль.

Краще взагалі відмовитись від споживання дикорослих грибів, як від продукту, а споживати штучно вирощені печериці або гливи, купуючи їх в магазинах!

Якщо після споживання грибів ви помітили нездорові ознаки (нудота, блювота, головний біль, галюцинації тощо):

  • Негайно викликайте швидку допомогу, а до її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами розчину марганцівки або сольового розчину. Пийте багато рідини.
  • При полегшені симптомів все одно зверніться до найближчої лікувальної установи.
  • Якщо після отруєння залишились гриби - в жодному разі не викидайте їх, аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Бережіть себе і своїх близьких! Будьте обачними!

 

Читайте також:

В Україні продовжили режим надзвичайної ситуації до кінця року. Що це значить?

«Друзі дістали ліки, яких немає в Україні»: коронавірус убив сім'ю лікаря Колодька

Три смерті за добу від коронавірусу на Вінниччині: цифри по районах

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up