Як реагують на загрозу вірусу в найбільш людних місцях? Хроніки карантину

Як реагують на загрозу вірусу в найбільш людних місцях? Хроніки карантину
  • Карантин по всій країні, влада просить по можливості працювати дистанційно.

  • А як убезпечують своїх працівників місця і структури з найбільшим скупченням людей?

  • Про дезінфекції, маски та заборони запитали у транспортників, в супермаркетах, поліції, податковій, мерії.

Карантин. Чимало працюючих вінничан почали більше ходити пішки. Але не всі уникають громадського транспорту. Сьогодні, на п'ятий день карантину, на зупинках вранці було людно. Містяни по дорозі на роботу традиційно п’ють каву зранку. І в обідній час збиралися з колегами розмовляти, йдучи у пункт призначення. Хтось у масці або респіраторі. Таких одиниці. Більшість — з відкритим обличчям. 

Журналісти 20minut.ua вирішили перевірити заклади і структури з великим скупчення людей — слідкують там за дотриманням карантину, нехтують застереженнями чи дотримуються обмежень?

Громадський транспорт

Маршрутники не одягнули медичні маски. Кондукторів наші журналісти теж не бачили сьогодні в засобах захисту. Вирішили розпитати знайомих, чи спостерігали вони. Відповідь одна й та сама у всіх: не носять масок працівники транспортної компанії.  

Відео дня

— Як на мене, кондуктор в най першу чергу має бути забезпечений антисептиком та десятком масок, — каже вінничанка Марина. — У них постійний контакт з грошима та тисячами людей. І жоден з них не носить маску, це жах!

Що каже керівництво «Вінницької транспортної компанії»?.

— Оскільки запровадили карантин по усій країні, ми також були вимушені долучитися — видали кондукторам маски, — каже гендиректор «Вінницької транспортної компанії» Михайло Луценко. — Вже сьогодні з другої половини дня усі в масках. Водії — ні, вони у своїх кабінах сидять наодинці, без масок. Ретельні дезінфекції проводяться чотири рази на добу у кожному з видів транспорту — трамваях, тролейбусах, автобусах.

Поліцейські та прокурори 

Патрульні, яких можна зустріти у місті на вулицях, також без захисних медичних масок. Але сьогодні в соцмережах з’явилося повідомлення, про обмежений прийом громадян у відділеннях поліції. Людей просять звертатися в поліцію за телефоном та з допомогою електронної пошти.

— Ми повідомили громадян, що задля запобігання поширення коронавірусу, прийом громадян в управлінні патрульної поліції — обмежений, — каже речниця поліцейського главку Анна Олійник. — Всі наші працівники на роботі, карантину немає. У місцях скупчення людей усі надягають маски, в обов’язковому порядку проводяться дезінфекції приміщень, закуплені антисептичні засоби. На вулицях патрульні знаходяться без масок, адже не перебувають у натовпах та закритих приміщеннях.

Прокуратура Вінницької області сьогодні офіційно зачинила свої двері через карантин — громадяни можуть звернутися письмово за допомогою пошти, також на електронну адресу та гарячу лінію. Особистий прийом та вільний допуск до адміністративних будівель призупинено.

Супермаркети і крамниці

Саме продуктові крамниці та мережі супермаркетів наразі є найвідвідуванішими місцями. Чи дотримуються вони правил карантину та дезінфекції? Де-не-де можна натрапити на дезінфектор з табличкою «для відвідувачів». А що в магазинах роблять для захисту працівників?

У одному з філіалів АТБ ми бачили продавців в марлевих пов'язках, але в Сільпо та Фуршеті — нічого на вигляд не змінилося.

— Усі працівники нашої мережі зобов’язані ходити в масках, — повідомляє оператор на гарячій лінії АТБ. — Дезінфекції проводяться у кожному магазині двічі на день. Якщо раптом ви помітили, що у якійсь з крамниць нашої мережі не дотримуються встановлених норм гігієни — прошу зателефонувати нам і повідомити.

Що ми і зробили, назвавши місто і адресу магазину, де консультантів бачили без марлевих пов’язок.

Податкова й нові правила

Чи не найбільш відвідуваною сьогодні виявилась податкова інспекція. Сьогодні тут спостерігали черги, в яких люди стояли більше години. Але інспектори працюють у медичних масках та рукавичках.

— Керівникам підприємств, установ та організацій рекомендуємо запровадити щоденний температурний скринінг персоналу, негайно відправляти додому на самоізоляцію усіх працівників, які мають ознаки гострих респіраторних захворювань, — говорить начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій, мобілізаційної і оборонної роботи та режиму секретності Олег Парфілов.

Він закликає перейти усім на віддалений доступ до роботи, передбачити режим регулярного провітрювання службових приміщень, здійснювати дезінфекційні заходи за допомогою кварцування. 

— Керівники ринків, великих торгових закладів мають посилити дезінфекційні та протиепідемічні заходи, проводити санобробку місць скупчення людей не менше трьох разів на день, — каже Парфілов. 

«Всі у підвішеному стані»

— Ми завтра з цього питання будемо зустрічатися з рестораторами і вирішувати, складати план дій, — каже голова спілки підприємців Олександр Печалін. — Вже зараз — на 50% менше відвідувань закладів. Щодо інших видів підприємств — всі у підвішеному стані, спостерігаємо за ситуацією у країні та реакцією людей. Але, звісно, необхідні пом’якшувальні міри для бізнесу.

Олександр Печалін наголошує, що у деяких країнах Європи на кілька місяців звільняють від податків.

— Як на мене, необхідно ввести вето на проведення перевірок, адже це некорректно і ненормально у теперішній час, — вважає голова спілки підприємців. — Ми повинні думати про населення, про наших людей, які повернуться в країну і яким потрібно буде десь працювати. На нас суне світова криза. Треба думати про стабілізаційні міри.

А ви помітили, як змінилася Вінниця з запровадженням карантину? Діліться спостереженням у коментарях.

 

Читайте також:

Засідання комісії з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій (ПРЯМА ТРАНСЛЯЦІЯ)

Закрити не можна працювати. Чому у Вінниці до цих пір працюють кафе та ресторани


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Игорь Проданюк

    Маски здоровим людям не поможуть! Маски зобов'язані носити хворі, щоб не розповсюджувати хворобу!
  • Вадим Горшков

    Про маски все и сразу, хватит выносить мозш
  • Tanya Mikhalina-Krasnitskaya

  • Валентин Павловский

    Канцерт Ірини Білик, що буде в домі офіцерів 17.03 о 19.00, відмінили чи карантин, то для лохів?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up