Вінницьку лікарню Пирогова включили до закладів, яким дозволена трансплантація

Вінницьку лікарню Пирогова включили 
до закладів, яким дозволена трансплантація
  • Маємо гарну новину. Вінницьку лікарню ім. М.Пирогова включили у вузьке коло закладів країни, яким дозволена трансплантація.

 

Вчора, 9 червня, на Вінниччині стартував науковий форум «Актуальні питання серцево-судинної хірургії та трансплантології в Україні». Захід відбувся у залі нового хірургічного корпусу Вінницької обласної клінічної лікарні ім. Миколи Пирогова за участю керівництва області та міста, провідних науковців та фахівців у галузі серцево-судинної хірургії.

Незважаючи на стрімкий розвиток кардіохірургії, щороку захворювання серця вбивають 17,5 млн людей, 80% з яких проживають у країнах з низьким рівнем доходів. Саме тому оперативне лікування хвороб серця має вкрай важливе значення для кожної людини, а особливо для тих, які перебувають у групах ризику.

Відео дня

Про розвиток кардіохірургії в Україні та в області розповів директор Національного інституту серцево-судинної хірургії імeні М. М. Амосова Василь Лазоришинець:

«Декілька років тому на базі центру ендоваскулярної хірургії відкрили кардіохірургічне відділення, яке працює і досі. 3 роки тому відкрито кардіохірургічне відділення в обласній лікарні. Сьогодні відкрили реперфузійний центр або відділення ендоваскулярної кардіохірургії на базі Могилів-Подільської лікарні».

За словами Василя Лазоришинця, подібні центри на базі районних лікарень також відкрили в інших населених пунктах України, зокрема, в Умані та в Хусті Закарпатської області.

«Безперечно, такі центри повинні бути. У 90-ті роки їх було всього 2 по Україні у Києві в інституті Амосова та у Львівській обласній лікарні. На сьогодні в Україні є 48 реперфузійних та кардіохірургічних центрів. Цієї кількості все ж мало, адже 1 центр діє на 1 млн населення. Для порівняння, у Європі і США один такий центр працює на 100 тис. населення. Тож нам є куди рухатись і за що боротись. —  зазначив Василь Лазоришинець. — Зауважу, що Програма, у рамках якої відкриваються подібні центри, дозволить за 5 років знизити кількість інфарктів більш ніж на 10 тис. і зменшити рівень летальності. На сьогодні по Україні летальність складає 7-13%. Це тисячі врятованих життів».

Василь Лазоришинець зазначив, що спілкувався із пацієнтом, якого прооперували вчора.

«Пацієнта вже можна виписувати, адже він почувається добре. Ще 5 років тому провести подібну операцію нарівні району було б неможливо і з великою вірогідністю пацієнт пережив би важкий інфаркт з подальшою інвалідизацією», — зауважив фахівець.

На Вінниччині за 2020 рік зафіксували 723 тисячі випадків серцево-судинних захворювань, понад 318 тисяч звернень пацієнтів з приводу гіпертонічної хвороби. З-поміж захворювань судин і серця чималий відсоток займає ішемічна хвороба серця. Протягом 2020 року до лікарень звернулося 272 тисячі вінничан.  Більше 1 тисячі мешканців області  потрапило з гострим інфарктом міокарда до медичних закладів.

Щодо перспективного, нового для області напрямку пересадки органів, Сергій Борзов зауважив:

«У вінницькій «пироговці» дозволили трансплантацію органів. Це стало можливим після того, як Вінницька обласна клінічна лікарня ім. Пирогова увійшла у пілотний проєкт та отримала ліцензію лікарню ім.Пирогова включили у вузьке коло лікарень країни, яким дозволена трансплантація. Так, сам процес запуску це дорого. Фактично це вкласти кошти, які би вкладалися з державного бюджету на інші зарубіжні клініки, які вже працюють у галузі трансплантології, коли ми відправляємо таких пацієнтів в інші країни світу Словаччину, Чехію, Ізраїль, Німеччину. Потрібно боротися за кожного пацієнта та розвивати цей напрямок тут, вдома – на Вінниччині. Сподіваюсь, до кінця року вже будуть проведені операції з трансплантації нирки».

Нагадаємо, що 8 червня у новоствореному реперфузійному центрі Могилів-Подільської лікарні провели перше оперативне втручання 68-річному чоловікові, якому зробили стентування ураженої коронарної артерії.

 

Читайте також:       

Україна перейшла в зелену зону карантину. Які обмеження ще діють?

В Україні змінили обмеження карантину. Зеленій зоні відповідає 15 областей

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up