«Оперувати пацієнта потрібно було терміново». Першу операцію на серці виконали у Могилеві-Подільському

«Оперувати пацієнта потрібно було терміново». Першу операцію на серці виконали у Могилеві-Подільському
Кардіохірурги Олег Дідур з Могилева-Подільского і його колега з Києва Станіслав Фанта виконали першу опеацію на серці у новому кардіоцентрі
  • Центр кардіохірургії відкрили сьогодні у Могилеві-Подільському.
  • Першим пацієнтом став 68-річний чоловік, судини якого були уражені на 90%.
  • Скільки місцевих чекають на операцію на серці?
  • У місті відкрили також лабораторію для ПЛР-тестів.

Обладнання для кардіоцентру закупили ще у 2018 році. Кошти виділила держава за програмою Європейського банку реконструкції і розвитку. Про це розповів директор комунального підприємства «Могилів-Подільська окружна лікарня інтенсивного лікування»  Василь Чепелюк. Однак запрацювало воно тільки 8 червня нинішнього року, коли провели першу операцію на серці.

Обладнання лежало  «мертво» понад три роки

За його словами, обладнання дороговартісне. Заплатили майже 17 мільйонів гривень. Кошти на створення приміщення для центру збирали у складчину. Витратили понад п’ять мільйонів гривень. Розмістили Центр на першому поверсі в одному крилі головного корпусу 5-поверхової будівлі лікарні.

Нині в районі операції на серці потребують 320 пацієнтів. Співрозмовник уточнив, що йдеться про тих, хто проживає на території колишніх сусідніх районів, які нині входять до складу Могилів-Подільського  району. Це — Чернівецький, Мурованокуриловецький та Ямпільський із загальною кількістю населення майже 200 тисяч осіб.

Відео дня

Стент встановили безкоштовно

Першим пацієнтом нового кардіоцентру став 68-річний мешканець з села Яришів. Стентування ураженої коронарної артерії виконували два хірурги.  Один з них, Дідур Олег Миколайович, лікар кардіохірург відділення інтервенційної кардіохірургії Могилів-Подільської лікарні. У нього сім років стажу роботи у хірургії. . Він пройшов спеціалізацію з інтервенційної кардіології в інституті серцево-судинної хірургії імені Амосова і може самостійно проводити як коронарографію, тобто обстеження судин, так і стентування.

Ще два лікарі з Могилева нині стажуються у Києві. Після завершення навчання наприкінці літа стануть до роботи у новому Центрі.

Разом з Олегом Дідурем  оперував першого пацієнта його наставник  Станіслав Фанта, лікар-кардіохірург відділення рентгенхірургічних методів діагностики та лікування захворювань серця та судин Національного інституту серцево-судинної хірургії  імeні Амосова.

Операція тривала недовго і пройшла успішно. Так пояснив директор закладу.

Оперували пацієнта за кошти державної програми. Для пацієнта операція була безкоштовна.

Пацієнт потребував обов’язкового оперативного втручання, адже його судини були уражені на 90%. Таку інформацію надав кардіохірург Олег Дідур. Чоловік скаржився на болі в серці. Лікарі називають таких смп томними. Наголошують, що процес звуження судин необхідно було зупиняти терміново.

«Можна не тільки на рибалку, а й на танці»

Сьогодні, 9 червня, у Центрі кардіохірургії побував Василь Лазоришинець, директор Національного інституту серцево-судинної хірургії імeні Амосова, академік НАМН України, доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України.

Він спілкувався з пацієнтом. На запитання про с самопочуття, той відповів, що почувається добре. Дякував лікарям.

«Раніше пацієнтам з районів треба було їхати до нас у Київ на операції, тепер ми їдемо до вас, — сказав Лазоришинець. — Тепер у райцентрі є можливість і обстежувати пацієнта, і оперувати на серці».

Чоловік, якого прооперували, запитав, коли йому можна буде додому. Відповідь медичного світила втішила його: «Та можна вже», — сказав Лазоришинець. Пацієнт, схоже, любитель риболовлі. Бо одразу поцікавився, чи дозволять йому рибалити.

«Не тільки рибалити, а навіть танцювати можна буде», — додав академік.

Після повернення з Могилева-Подільського до Вінниці Василь Лазоришинець взяв участь у форумі «Актуальні питання серцево-судинної хірургії», що відбувся на базі Національного медичного університету імені Пирогова.

Було два, стало 49 

«Відкриття Центру для регіону —  це величезна подія загальноукраїнського значення, — сказав Василь Лазоришинець. — Якщо на початку 90-х років в Україні було всього два таких кардіоцентри — це інститут Амосова і Львівський обласний кардіологічний центр, то зараз є 48. Ваш центр буде 49-им кардіохірургічним і реперфузійним центром в Україні. Що це означає? Діяльність спеціалістів Центру покликана запобігти інфаркту, а якщо такий відбувся,  протягом 90-120 хвилин відкрити коронарну артерію та відновити кровотік по артерії . Ми робимо важливу справу — запобігаємо інфарктам міокарда, які зачасту призводять до інвалідизації».

Василь Лазоришинець наголосив, що відкриття таких центрів — це наближення доступу пацієнтів до медичної допомоги.

За словами Лазоришинця, у структурі летальності серцево-судинні і нейроваскулярні захворювання на першому місці в Україні. Вони складають приблизно 70%. Для порівняння, в світі ця смертність в структурі летальності складає 32 %, а в Франції, Японії та США – це 29 %.

«Якщо раніше, в загальному по Україні, на рік було приблизно 50 000 інфарктів і смертність в різних регіонах сягала від 14 до 27% , то нині інфарктів менше на десять тисяч, а смертність складає від 10 до 21%.

Загалом у всіх  кардіоцентрах держави торік виконали 18 тисяч операцій,  попри пандемію ковід, а в 2019 році – 25 тисяч операцій», – сказав Василь Лазоришинець.

Як пройти обстеження і лікування?

Василь Чепелюк пояснив, що протягом року у Могилеві виконуватимуть 450 операцій на серці. До речі, у день оперування першого пацієнта було обстежено на ангіографі вісім пацієнтів.

«Пацієнтів, які потраплятимуть під державну програму, оперуватимуть безкоштовно, — пояснив Василь Чепелюк. — Інші розраховуватимуться за власні кошти.  Їх сума залежатиме від складності оперативного втручання, точніше, від тоо, наскільки уражені судини, а також від вартості розхідних матеріалів. Вони суттєво відрізняються у ціні, від однієї до 20-ти тисяч гривень».

Як пояснив співрозмовник, для медичного закладу вартість одного оперативного втручання обходиться у чотири тисячі гривень.  

Результати тесту - наступного дня

Сьогодні у Могилеві ще одна важлива подія у місцевій лікарні. Тут відкрито ПЛР-лабораторію.

Перші зразки проб разом з уже визначеними результатами направили до Києва на перевірку. У столиці проведуть повторні результати і спів сталять їх з отриманими у лабораторії Могилева. Про це сказав заступник міського лови Михайло Слободянюк.  За його словами, нова лабораторія обслуговуватиме мешканців південного регіону області.

Раніше зразки відібраних матеріалів направляли на дослідження до Вінниці. Як пояснив пан Михайло, він особисто чекав результату протягом трьох днів. Тепер їх матимуть уже наступного дня.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анатолий Гордий

    украина социальная страна  нет денег на сабаров
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики 16:41 «Головне в житті сісти в правильний вагон». В Іванові вручили СміхоОСКАР і згадували Олега Чорногуза 16:02 Вінницькі спортсмени здобули сім медалей на чемпіонаті Європи 15:30 Шоколадна паска з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 15:03 У Вінниці суд відправив під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 14:43 Пам'ять Дениса Бабія «Трейна» вшанували чемпіонатом України і юнацьким турніром photo_camera 14:40 Куди вступити після 9 класу: огляд навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 14:04 Вінниця передала військовим дрони та тепловізори
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up