Вакцинація, але не проти COVID-19: як дорослим зробити щеплення від інших небезпечних хвороб

Вакцинація, але не проти COVID-19: як дорослим зробити щеплення від інших небезпечних хвороб
  • Пандемія коронавіруса завдала усім нам чимало клопотів. Але не будемо забувати про існування інших захворювань, порятунок від яких також полягає у вакцинуванні.
  • Обговорили з лікаркою чимало важливих питань про щеплення: коли і кому потрібна ревакцинація? Що робити тим, хто не отримав у дитинстві «стандартний набір» вакцин, а тепер хоче? Чи можуть у нашому місті захистити від наслідків укусів змій і тварин зі сказом? Тощо.

Минулого тижня у Вінниці вперше запрацював Центр масової вакцинації населення проти коронавірусу. Бажаючих виявилось близько 750 осіб, серед них був і я, автор цієї публікації. Про те, як і чим там вакцинували, а також, що потрібно зробити, аби вас щепили, я писав кілька детальних матеріалів: 

Видихнувши з полегшенням, бо після щелпення побічних реакцій у мене не було, а попередня дата ревакцинації вже відома, я замислився про наступні важливі питання, пов’язані з вакцинуванням. Адже, крім коронавірусу, навколо нас є чимало інших небезпечних захворювань і вірусів. І убезпечитись від них ми можемо саме завдяки щепленню. 

Наприклад, я задумався, а чи не прийшов час мені зробити ревакцинацію проти дифтерії і правця? Або, що робити тим, кого з якихось причин у дитинстві не щепили проти кору, краснухи чи то пак гепатиту В? Чи можна це виправити, а головне — чи потрібно? 

Відео дня

Ніхто не застрахований від нападу потенційно хворих на сказ тварин чи зустрічей зі зміями. Якщо така трапиться, чи знайдуться у вінницьких лікарнях вакцини/сироватки, які мене врятують? 

Відповіді на усі ці питання я шукав на сайті МОЗ, а також звернувся з ними до заступниці директора Департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОДА Тетяни Бондаренко. Вона не лише курирує роботу Центрів масової вакцинації у Вінниці, але й не забуває про власний календар профілактичних щеплень, завжди вчасно вакцинуючись. 

Дифтерія і правець

Хибно вважати, що щеплюватись потрібно лише у дитячому віці. На жаль, імунітет проти деяких захворювань не зберігається у нас назавжди, тому іноді ми маємо робити ревакцинацію. До таких захворювань відноситься дифтерія info і правець info

На сайті МОЗ пояснюють, що, відповідно до календаря щеплень, я мав отримати шість доз вакцин у дитинстві, а потім, починаючи з 26-ти, я маю ревакцинуватись кожні десять років. Подивитись інформацію про свої щеплення я зміг у «Формі 063-о», що вона закріплена у моїй паперовій медкартці. Там дійсно стоять відмітки про шість вакцинацій. Щоправда остання зроблена, коли мені було не 16 років, а 18. 

Зараз мені 26, за календарем вже час щеплюватись, але десяти років ще не минуло. Питаю лікарку, як мені діяти у такому разі.

— Десять років потрібно додавати до дати останньої вакцинації. Таким чином виходить, що наступне щеплення варто робити, коли вам буде 28. Якщо когось вакцинували не десять, а, скажімо, 12-15 років тому, то також вистачить одного щеплення, не варто робити його два рази, — пояснює Тетяна Бондаренко. — Раніше не існувало електронної системи охорони здоров’я, тому люди, які не мають інформації про роки своєї вакцинації, наприклад, вони загубили медичну картку, а дати щеплення забули, автоматично вважаються невакцинованими. Вони сміливо можуть приходити і вакцинуватись.

Тетяна Бондаренко

Якщо ви хочете ревакцинуватись, то для початку вам потрібно звернутись до свого сімейного лікаря і отримати від нього направлення на щеплення. За словами Тетяни Бондаренко, вакцина у Вінниці є, вінничан нею щеплюють у звичайних кабінетах для планової вакцинації, вона безкоштовна. 

— На щастя, дифтерія у нас була давно, але в країні щороку все одно фіксують кілька її випадків, — продовжує Тетяна. — З правцем ситуація інша: випадки є в кожній області, практично кожного року від нього помирають люди. До цієї хвороби немає специфічного лікування, тому лікується вона важко, раджу вакцинуватись.

Крім того, на сайті МОЗ йдеться, що люди, які в дитинстві взагалі не вакцинувалися, або невідомо, вакциновані вони чи ні, мають отримати як мінімум три дози вакцини АДП-М. Спочатку першу дозу, через місяць — другу, через шість місяців після другої — третю.

Кір, краснуха і паротит

Усі ми знаємо, що вакцина КПК (кір info, паротит info, краснуха info) вводиться лише двічі: в рік і в шість років. Вакцина захищає нас від перелічених захворювань на усе життя. 

У своїй медичній картці я знайшов дати проведення таких щеплень. Проте є чимало тих, хто потрібних відміток про вакцинацію не має. Це означає, що при контакті з цими інфекціями, люди легко можуть заразитись. На щастя, вакцинуватись можна й у дорослому віці.

МОЗ гарантує безкоштовне вакцинування КПК дітям і дорослим із груп ризику: медики, освітяни, військові та інші. Решта дорослих мають самостійно купувати вакцину. В інтернеті цінники на таку вакцину стартують від 250 гривень і вище. Перед придбанням обов'язково потрібно проконсультуватись зі своїм лікарем. 

— У період спалаху кору, Міністерство охорони здоров’я давало доручення вакцинувати дорослих безкоштовно. Зараз спалаху немає, тому усі бажаючі вакцинуватись, мають купувати вакцину власним коштом, — розповідає лікарка Тетяна Бондаренко. — Спочатку потрібно взяти направлення у сімейного лікаря і вже потім звернутись в мережу аптек для придбання, безпосередньо саме щеплення проводиться у медичних закладах. 

У разі, якщо ви не певні в тому, що маєте імунітет до КПК, дізнатись це вам допоможуть лабораторні аналізи. Направлення на них, каже Тетяна, також дає лікар, вони визначають наявність у вашому організмі імуноглобулінів «джи» (IgG), себто антитіл до перелічених захворювань. 

Крім того, якщо ви випадково зробите повторне вакцинування КПК, за словами лікарки, негативних наслідків для вашого здоров’я це не матиме. 

Гепатит В

Як пишуть у МОЗ, імунізація проти гепатиту B info захищає людину від небезпечних наслідків вірусної інфекції — цирозу і раку печінки. Доведено, що хронічний гепатит В — невиліковний. Заглядаю в свою «Форму 063-о». На жаль, у рядку для внесення відомостей про щеплення проти цього захворювання — порожньо. 

Читаю далі, що таке щеплення рекомендоване усім дорослим, яким не провели його у дитинстві. Якщо я захочу вакцинуватись проти гепатиту В, мені потрібно спочатку звернутися до своєї сімейної лікарки, вона мене обстежить, визначить схему вакцинації і дозування препарату, а потім я піду до аптеки, де за власні кошти маю придбати вакцину. Зберігати препарат, каже Тетяна, я маю в холоді до самого його введення в медзакладі. 

Інші вакцини

Чи можливо таке, що в дитинстві нам не зробили щеплення проти кашлюка, туберкульозу, поліомієліту чи то пак ХІБ-інфекції info? Тетяна Бондаренко каже, що так. Але чи потрібно у такому разі робити їх у дорослому віці? 

— Щеплення проти туберкульозу робиться лише один раз, у дитинстві, і більше ніколи не повторюється. Поліомієліт та кашлюк — кілька разів, але до певного віку. Вакцина проти ХІБ-інфекції взагалі нова, тому більшість дорослих ніколи з нею навіть не стикались, ба більше дорослим вона не потрібна, — пояснює лікарка. — Висновок наступний: якщо вам робили ці вакцини в дитинстві, то добре, а як ні, то робити їх вже не потрібно. 

Профілактика сказу

«Сказ — гостра особливо небезпечна вірусна інфекційна хвороба, що, без проведення щеплення, призводить до смерті». — цього має бути достатньо, аби цей розділ привернув вашу увагу. І не дарма. Як виявилось, для Вінницької області це питання досить актуальне. 

— У нас постійно фіксують випадки укусів диких і свійських тварин, у яких потім діагностують сказ, — розповідає Тетяна Бондаренко. — Якщо вас вкусив, наприклад, знайомий вам собака, то це одне. Можна обробити рану і поспостерігати за твариною десять днів, не вакцинуючись одразу. Якщо мова про дику тварину, починається екстрена вакцинація. 

Тетяна говорить, що часи, коли в живіт робили сорок ін’єкцій давно минули. Тепер, у разі необхідності введення вакцини, уколів роблять набагато менше. Їх кількість залежатиме від висновків лікаря, який буде обстежувати місце укуса.

— Така вакцина закуповується за державні кошти і щороку МОЗ розподіляє її по різних областях. На цей рік ми отримали від міністерства близько тисячі доз, — продовжує лікарка. — Такої кількості вистачає, але не завжди. Бувають періоди, коли до медзакладів звертається дуже багато людей. Тому і самі медзаклади мають направляти на придбання вакцин певну частину свого бюджету. Для пацієнтів така вакцина повністю безкоштовна. 

У разі укусу варто звернутися не до сімейної лікарки, а до травматолога або хірурга, які територіально знаходяться до вас ближче. Саме вони призначають лікування у таких випадках. 

Сироватка проти зміїних укусів

В Україні можна зустріти три види гадюк, вужів, полозів та інших плазунів. Отруєні з них лише гадюки. До смерті укус цієї змії призводить надзвичайно рідко, проте й приємного у ньому немає нічого. Більше про наших змій раджу почитати на сайті МОЗ. 

Не всі з нас герпетологи, тому навіть з близької відстані відрізнити гадюку від вужа чи полоза, ми можемо не завжди. Що говорити про випадки, якщо хтось з них нас вкусить: паніка і думка «я зараз помру» — стануть першим, що з нами відбудеться. Другим буде бажання, як у пригодницьких фільмах, відсмоктати отруту (цього робити у МОЗ не радять). І  вже потім до нас може прийти здоровий глузд: зателефонувати на швидку і задатись питанням, а чи є у нас взагалі сироватка проти укусів отруйних змій?

— Так, є! І її можна взяти у будь-який час доби, — заспокоює Тетяна Бондаренко. — Перш за все, людині, яку вкусили, потрібно дістатись до медзакладу, а вже туди машиною «швидкої» привезуть вакцину. Сироватка зберігається на екстреній медичній допомозі, просто так бригади медиків її з собою не возять. 

Тетяна розповідає, що у Вінницькій області щороку фіксують по 3-4 випадки, коли людям вводять таку сироватку. Зрозуміти, вкусила отруйна змія або ні, неможливо, тому вакцинують усіх, хто звертається зі скаргами на зміїний укус. Така вакцина безкоштовна. 

Вакцина проти коронавірусу

Завершу цей текст повідомленням, що цими вихідними у Вінниці також буде працювати Центр масової вакцинації населення. Можливо, їх буде вже три. 

Перший діятиме на попередній локації: приміщення кінотеатру імені Коцюбинського. Два інших планують облаштувати на Замості та Вишеньці. Про узгоджені адреси ми повідомимо пізніше. 

Вакцинуватимуть вінничан препаратом CoronaVac від китайської біофармацевтичної компанії Sinovac Biotech. Щеплення безкоштовне. 

Для загального розвитку

Ось так виглядає затверджений МОЗ України календар профілактичних щеплень:

 

Читайте також:

Де та як отримати паліативну допомогу? Плюс перелік послуг, які мають надаватись безкоштовно

Чи безпечні сонцезахисні окуляри з переходів і ринків? Та десять інших питань до офтальмолога

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ajbolit _66

    На жаль не все так "радужно" і однозначно". Декілька років назад оформляв дитину на стаціонар у лікарню і став свідком як медсестра збирала згоду у персонала на щеплення ( не знаю від чого, точно не від ковіду - це було десь у 2018). На моє здивування більшість медсестер і лікарів писало відмову від щеплення. На моє   запитання "чому" на мене подивились як на "нерозумного" і сказали "а Ви що самі не розумієте?"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:14 На фронті вчора відбулося 61 бойове зіткнення. «Найгарячіше» на Новопавлівському напрямку photo_camera 11:06 Без води та світла. Де у Вінниці 19 березня відключають послуги photo_camera 10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up