У Вінниці запрацював Центр масової вакцинації. Розповідаємо, як ми робили там щеплення

У Вінниці запрацював Центр масової вакцинації. Розповідаємо, як ми робили там щеплення
Журналіст 20minut.ua під час вакцинування
  • Впродовж цих вихідних у нашому місті усі бажаючі можуть вакцинуватись проти COVID-19.
  • У перший день до Центру прийшли кілька сотень містян. Серед них був і наш журналіст.
  • З власного досвіду розповідаємо, що на вас чекає, якщо підете робити щеплення.

Напередодні відкриття Центру ми розповідали, що 12 і 13 червня у вінницькому «Експоцентрі» проводитимуть масову вакцинацію населення. Зробити щеплення вакциною CoronaVac можуть усі, хто записався до листа очікування. 

Отримати відповіді на найбільш поширені питання про цю вакцину, а також дізнатись про умови, завдяки яким допускають до масового щеплення, можна у нашому попередньому матеріалі:

У цьому матеріалі ми покроково розкажемо, як виглядає шлях пересічного вінничанина до отримання вакцини. 

Відео дня

Крок 1. Попередній запис

Перш за все потрібно записатись до листа очікування на вакцинацію. Зробити це можна всього в кілька дотиків на сайті чи додатку Дія», або зателефонувавши до контакт-центру МОЗ. Ось потрібний для цього номер: 0800602019. Чекати після цього дзвінка чи SMS-повідомлення з запрошенням на вакцинацію не обов’язково. 

Берете паспорт громадянина України і приходите до Центру у робочі години. Наразі відомо про роботу 13 червня з 10.00 до 14.00. Адреса: вулиця Соборна, 68.

Скільки часу: 2-3 хвилин

Крок 2. «Жива» черга

Пояснювати тут особливо немає чого. Приходите до центрального входу в кінотеатр імені Коцюбинського і займаєте чергу. Коли ми туди приїхали, десь о 12.20, то черга на вулиці налічувала близько двох десятків людей. Просувається вона досить швидко.

Скільки часу: 10-15 хвилин

Крок 3. Вхід у приміщення

Перед тим, як вас пропустять всередину, ви маєте пред’явити працівнику на вході внутрішній паспорт і дозволити йому виміряти температуру. 

Скільки часу: 30 секунд

Крок 4. Інформована згода

У холі приміщення знаходиться близько п’ятнадцяти столів і стільців. На кожному є інформаційні буклети про вакцинацію, ручки і папірці з назвою «Інформована згода». 

За столами бажаючі вакцинуватись заповнюють цю згоду. У ній ви вказуєте ПІБ, дату народження, адресу проживання та мобільний телефон. Також там є кілька питань, що на них потрібно відповісти Так/Ні. Наприклад, чи хворієте ви на ВІЛ/СНІД, чи спостерігались у вас ускладнення після попередніх вакцин, чи маєте ви хронічні захворювання тощо. Дата і підпис.

Зазвичай є кілька вільних столиків. Тому в черзі до них стояти нам не довелось. У разі виникнення питань по інформованій згоді, ви можете поставити їх працівникам Центру, які обов’язково будуть десь неподалік. Іноді вони самі підходять і питають, чи все вам зрозуміло. 

Скільки часу: 5-7 хвилин

Крок 5. Реєстрація

Загалом тут передбачено чотири реєстраційних. У черзі до них ми простояли близько трьох-чотирьох хвилин. Це при тому, що нас попросили пропустити літню жінку, якій важко було стояти. Коли звільнявся якийсь з реєстраційних столів, працівник Центру просив займати вільні місця. Ми сіли за стіл №3. 

У нас уточнили дані, які ми вказували раніше і попросили назвати ім’я та прізвище сімейного лікаря, з яким укладена декларація. Після цього на нашій інформованій згоді поставили відмітку — 3 (три).

Скільки часу: 2-3 хвилини

Крок 6. Оглядова

У кожній оглядовій сидить сімейна лікарка, яка також робить певні позначки в нашій інформованій згоді і в своїх журналах, тут же, у разі необхідності, проводиться огляд лікарем. Нашу лікарку звали Вікторією Шарамко. Ми запитали її, що вона думає про вакцину «Коронавак».

— Батьки живуть в іншій області, у них «Коронавак» з’явилась раніше, тому вони вже вакциновані. До нас вона прийшла лише нещодавно, тому я чекаю вихідних, щоб вакцинуватись нею, — розповідає лікарка. — Вибрала цю вакцину, по-перше, через те, що вона добре переноситься, по-друге, вона виготовляється з неактивного вірусу, що є її перевагою.

Вікторія Шарамко, сімейна лікарка

Скільки часу: 2-3 хвилин

Крок 7. Вакцинація

Вакцинують у чотирьох кабінках. Оскільки на реєстрації у нас був третій стіл, то і тут нам потрібно в кабінку під номером три. Перед нами стояло кілька людей. Одним із них був Мелетій.

— Сам я ще не хворів, але в наслідки коронавіруса вірю. Тому прийшов сюди, щоб від нього захиститись, — розповідає Мелетій. — Знайомі сказали, що саме ця вакцина викликає найменше побічних ефектів, мені це сподобалось. 

Мелетій вакцинується

У кабінці для щеплень ми пробули недовго. Сьогодні ми стали 99, кому медсестра, яка тут працює, ввела «Коронавак». Дівчина відкоркувала флакон з вакциною, розпакувала шприц, попросила розслабити руку і ввела рідину. Потім приклала спиртову серветку і побажала гарного дня. 

Скільки часу: 5-7 хвилин

Крок 8. Меднагляд

Після вакцинації впродовж півгодини усі мають знаходитись під наглядом медиків. Для цього тут розставлені 30 стільців. Більшість людей спілкуються між собою, діляться в соціальних мережах світлинами з вакцинації або читають книги. Час від часу до вакцинованих підходять медичні працівниці і запитують, як хто себе почуває. За час, який ми провели там, ніхто з присутніх на самопочуття не скаржився. 

Скільки часу: 30 хвилин

Крок 9. Повернення до справ

Якщо ви добре себе почуваєте, то можете повертатись до своїх справ. Серед побічних реакцій, наголошують медики, можуть початись головні болі, піднятись температура, з'явитись ломота в тілі або біль у руці. Боятись цього не варто, адже це звичні реакції організму, які можуть виникати при введенні будь-яких вакцин. На момент публікації цього матеріалу, журналіст відчув лише незначний біль в місці введення «Коронавак». 

Крок 10. Очікування ревакцинації

За словами заступниці директора департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОДА Тетяни Бондаренко, інформація про вакцинацію буде занесена в електронну систему охорони здоров’я. Вже звідти сімейні лікарі дізнаються, хто з їх пацієнтів вакцинований і коли їх кликати на ревакцинацію. Зателефонувати мають через 28 днів після введення першої дози. У нашому випадку це, орієнтовно, 9 липня.

Тетяна Бондаренко

Читайте також:

Склали рейтинг сімейних лікарів Вінниці. До кого ще можна записатись?

Вінницьку лікарню Пирогова включили до закладів, яким дозволена трансплантація

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Вера Бащук

    Пока не пр нуждают ....
  • Alex Tumanov

    Написано все кто хочет...никого не принуждают причем тут ферма😁
  • Вера Бащук

    Ніби худобу на фермі ... Без перевірки  чи нема в людини алергії , чи якісь не узгодження за станом здоров`я ....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:23 «Де мій лист, Укрпошто?» Два тижні журналіст чекає конверт з Могилів-Подільського 18:17 На Вінниччині судитимуть учасників масштабного підпільного виробництва алкоголю photo_camera 18:02 Мільйони, бізнеси та енергетика: декларації членів медкомісій розкривають несподівані зв'язки 18:00 Де замовити передвеликоднє прибирання: огляд клінінгових компаній та хімчисток Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 16:27 Розкажи бабусі про очищення судин 17:23 Оголосили підозру жінці, яка бреше про українських полонених та виправдовує агресію рф 17:07 Захисник з Козятинщини отримав «Золотий Хрест» від Головнокомандувача ЗСУ 16:19 Поліція шукає 16-річну дівчину та 17-річного хлопця 15:55 Вкрала понад 200 тисяч? ОСББ на Лялі Ратушної звинувачує колишню бухгалтерку в махінаціях photo_camera 15:14 На Калинівщині перекинувся легковик. Загинула 20-річна пасажирка 15:00 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 14:21 Двоє чоловіків продавали за $6000 ухилянтам «путівки» до Молдови 13:57 «Почули» після публікації: чоловік, якому без пояснень не дали групу, добився справедливості 13:13 У Вінниці збільшили кількість автобусів на одному маршруті 12:08 Терор України окупантами: 170 атак на фронті, загиблі та поранені серед мирних жителів 11:14 Родом з Калинівки, але жив у Вінниці. На війні загинув військовий Павло Радецький 10:15 Рецепт паски з сирною начинкою від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:11 У Вінниці майже 40 вулиць без води та світла: адреси та причини відключень 09:15 Сьогодні — Велика середа. Про суть третього дня Страсного тижня і головні правила 09:15 Вінничанка Валентина Порицька понад півсторіччя працює на одному місці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up