Найближчими вихідними у Вінниці розпочнеться масова вакцинація населення. Що варто знати

Найближчими вихідними у Вінниці розпочнеться масова вакцинація населення. Що варто знати
Вакцинація у Вінниці. Фото з архіву 20mіnut.ua
  • Впродовж двох наступних днів у нашому місті будуть вакцинувати усіх, хто записався до листа очікування на вакцинацію проти коронавіруса.
  • Поговорили з лікаркою, яка буде щеплювати вінничан про вакцину, міфи, що з нею пов’язані, можливі побічні реакції та запитали її, чи потрібно якось готуватись до ін’єкції. 

Цими вихідними, 12-13 червня, у Вінниці вперше працюватиме Центр масової вакцинації населення. Щеплювати будуть громадян, які записалися до листа очікування через сайт чи додаток «Дія», або контакт-центр МОЗ.

У пресслужбі Вінницької міської ради повідомили, що отримати вакцину зможуть як ті, кого попередньо запросили на щеплення телефонним дзвінком чи повідомленням, так і за іншою чергою усі охочі, яким ще не надійшло запрошення, але які є в листі очікування. 

У центрі масової вакцинації не можна буде обрати, якою саме вакциною щеплюватись. Відомо, що використовуватимуть CoronaVac від китайської біофармацевтичної компанії Sinovac Biotech. Цю вакцину, нагадаємо, ВООЗ схвалила 1 червня. 

Відео дня

«Результати тестування ефективності вакцини показали, що вона запобігла симптоматичному захворюванню у 51% вакцинованих та запобігла тяжкому перебігу COVID-19 та госпіталізації у 100% досліджуваних», — йдеться в пресрелізі Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Щеплення у Вінниці буде проводити спеціальна бригада медиків. Ми поговорили з лікаркою Надією Яценко, яка входить до складу цієї бригади. Попросили її розповісти про вакцину «Коронавак», побічну реакцію, яка може наступити, запитали, чи потрібно готуватись до щеплення і яку кількість вінничан планують вакцинувати. 

CoronaVac відносно нова і маловідома для загалу вакцина, але саме нею ви будете щеплювати. Можете пояснити, чому вінничанам не варто її боятись?

— Взагалі ніякої вакцинин не варто боятись. З «Коронавак» я працюю вже другий місяць і можу сказати, що вона прекрасна. Це інактивована вакцина, себто людині вводиться повністю «вбитий» вірус. Організм реагує на цей вірус і починає виробляти імунітет.

Крім цієї вакцини, в Україні використовували CoviShield і Pfizer. З усіх них CoronaVac є найбільш м’якою — після введення температура піднімається в одиничних випадках. 

Чим «Коронавак» відрізняється від інших вакцин?

— Якщо «Ковішилд» — це векторна info вакцина, а «Пфайзер» — це нова мРНК info вакцина, то перевага «Коронавак» в тому, що вона виготовляється за дуже давніми методами. Як я вже казала, у ній використовується неактивний вірус. Багато людей приходять і просять щеплювати саме цією вакциною. 

Деякі переживають, що щеплення такою вакциною може призвести не до появи імунітету, а навпаки до зараження коронавірусом. Поясніть, чому такого бути не може?

— Від жодної вакцини не можна заразитись коронавірусом. Якщо через кілька днів після вакцинації людина захворіла на COVID-19, це означає, що під час щеплення вона була в продромальному періоді info. Тобто ззовні і фізично виглядала здоровою, але хвороба у неї вже була, просто не проявлялась. Ніяких тестів ані до вакцинації, ані після неї робити не варто. 

Є ще така чутка, що перехворіти краще, ніж вакцинуватись. Мовляв, такий імунітет більш природний. 

— Імунітет, який формується після того, як людина перехворіла, по-перше, триває лише від трьох до шести місяців, по-друге, формується не у всіх людей. У мене є пацієнти, які хворіли двічі підряд. Тобто імунітету у них не виробилось зовсім. А вакцина дає більш стійкий імунітет. 

Які побічні реакції можуть виникнути на вакцину «Коронавак»?

— Може почати боліти голова, піднятись температура, з'явитись ломота в тілі або біль у руці. Це звичні реакції організму, які можуть виникати при введенні будь-яких вакцин. Ніяких інших побічних реакцій не спостерігалось. За протоколом, після щеплення потрібно посидіти півгодини під медичним наглядом.

Кому не можна вакцинуватись?

— Протипоказами є анафілаксія info та психічні захворювання.

Чи потрібно якось готуватись до вакцинації?

— Ні. Лише майте гарний настрій і бажання. 

Чи має якесь значення рівень антитіл IgG info в організмі?

— До вакцинації це не має ніякого значення. 

Скільки орієнтовно людей зможуть провакцинуватися цими вихідними?

— Не можу відповісти на це питання. Вакцинація триватиме по кілька годин в суботу та неділю. Ми спробуємо провакцинувати за цей час максимальну кількість. Тут варто враховувати не лише темпи самого щеплення, але й ідентифікацію пацієнтів: впевнитися, що людина є в листі очікування, а потім внести відомості про її вакцинацію до комп'ютера. 

Нагадаємо, що Центр вакцинації від COVID-19 працюватиме 12 та 13 червня з 10.00 до 14.00. Він розташується за адресою: вулиця Соборна, 68, Вінницька торгово-промислова палата «Експоцентр» (Будівля кінотеатру імені Коцюбинського). Усім хто планує отримати вакцину, при собі обов’язково необхідно мати паспорт громадянина України.

На інфографіці нижче можна дізнатись, як записатись в чергу на вакцинацію:

Читайте також:

Чи безпечні сонцезахисні окуляри з переходів і ринків? Та десять інших питань до офтальмолога

Де та як отримати паліативну допомогу? Плюс перелік послуг, які мають надаватись безкоштовно

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (20)
  • Tatiana Timofeeva

    Де знаходиться цей центр?

    Tatiana Timofeeva reply Tatiana Timofeeva

    Світлана Кохан дякую

    Світлана Кохан reply Tatiana Timofeeva

    Tatiana Timofeeva експоцентр ( кінотеатр Коцюбинського), соборна, завтра будуть працювати з 10 до 14. Сьогодні привилась.
  • Олена Поляниця

    Хіба ще залишилися такі, хто не хворів? Це і дає найкращий захист.

    Alla Bilienko reply Олена Поляниця

    Олена Поляниця не даёт

    Tatiana Timofeeva reply Олена Поляниця

    Олена Поляниця залишилися і багато
  • Ириша Винницкая

    Ідіть нах
  • Dmitriy Vinnickiy

    Хто вакцинувався, незабудьте підійди до найближчої вишки 5G отримати нові оновлення чіпу)))))))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:04 На Вінниччині зафіксували 57 випадків браконьєрства під час нересту 18:23 «Де мій лист, Укрпошто?» Два тижні журналіст чекає конверт з Могилів-Подільського 18:17 На Вінниччині судитимуть учасників масштабного підпільного виробництва алкоголю photo_camera 18:02 Мільйони, бізнеси та енергетика: декларації членів медкомісій розкривають несподівані зв'язки Від читача 16:27 Розкажи бабусі про очищення судин 18:00 Де замовити передвеликоднє прибирання: огляд клінінгових компаній та хімчисток Вінниці (партнерський проєкт) 17:23 Оголосили підозру жінці, яка бреше про українських полонених та виправдовує агресію рф 17:07 Захисник з Козятинщини отримав «Золотий Хрест» від Головнокомандувача ЗСУ 16:19 Поліція шукає 16-річну дівчину та 17-річного хлопця 15:55 Вкрала понад 200 тисяч? ОСББ на Лялі Ратушної звинувачує колишню бухгалтерку в махінаціях photo_camera 15:14 На Калинівщині перекинувся легковик. Загинула 20-річна пасажирка 15:00 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 14:21 Двоє чоловіків продавали за $6000 ухилянтам «путівки» до Молдови 13:57 «Почули» після публікації: чоловік, якому без пояснень не дали групу, добився справедливості 13:13 У Вінниці збільшили кількість автобусів на одному маршруті 12:08 Терор України окупантами: 170 атак на фронті, загиблі та поранені серед мирних жителів 11:14 Родом з Калинівки, але жив у Вінниці. На війні загинув військовий Павло Радецький 10:15 Рецепт паски з сирною начинкою від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:11 У Вінниці майже 40 вулиць без води та світла: адреси та причини відключень 09:15 Вінничанка Валентина Порицька понад півсторіччя працює на одному місці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up