Де та як отримати паліативну допомогу? Плюс перелік послуг, які мають надаватись безкоштовно

Де та як отримати паліативну допомогу? Плюс перелік послуг, які мають надаватись безкоштовно
Ілюстративне зображення
  • За різними даними паліативної допомоги в Україні щороку потребують від кількох сотень тисяч до 1,5 мільйона пацієнтів. Така допомога має надаватися безкоштовно. Що вона включає? 
  • Все більше медзакладів країни приєднуються до програми, яка, зокрема передбачає надання паліативної допомоги. Які лікарні нашого міста вже приєднались до програми? 

У Вінницькій області діє лише один повноцінний хоспіс info. Його відкрили на базі міської клінічної лікарні №3 у 2016 році. Наразі там розгорнуто 65 ліжок.

— Для того, щоб людину госпіталізували, родичам важкохворого пацієнта потрібно звернутись до сімейного або лікуючого лікаря, який має виписати направлення до нас на стаціонарне лікування, — розповідає головна лікарка міської клінічної лікарні №3 Наталія Шуткевич. — Сьогодні велика кількість людей потребують паліативного догляду. Через це виникає черга з пацієнтів, яким показано отримувати допомогу у хоспісі. Тому ми плануємо збільшити кількість ліжок до 70.

За критеріями ВООЗ на кожен мільйон населення має передбачатись мінімум 100 ліжок для паліативних хворих. Якби хоспіс обслуговував лише Вінницю, то кількість ліжок у нашому місті, каже Наталія Шуткевич, відповідала би нормі. Однак сьогодні медзаклад територіально незалежний. Себто за направленням лікарів до нього можуть госпіталізувати як жителів Вінницької ОТГ, так і Вінницької області і навіть громадян Україні з інших регіонів. З урахуванням цього, місць не вистачає. 

Відео дня

Про збільшення попиту на якісну паліативну медицину говорять і в МОЗ. На сайті відомства повідомляють, що щороку паліативної допомоги потребує приблизно 1,5 мільйона українців. 

Набагато менш вражаючим є минулорічний звіт міжнародного фонду «Відродження». За даними фонду, станом на початок 2019 року паліативної допомоги в Україні потребувало 324 тисячі 113 людей (258 207 дорослих і 65 906 дітей). Вінничан серед них було понад 11 тисяч: 8612 дорослих і 2717 дітей. 

Де у такому разі мають знаходитись ті тисячі вінничан, які потребують знеболення та якісного догляду, якщо місць у єдиному на всю область хоспісі менше сотні? Відповідь на це питання дає, зокрема, тлумачення слів «паліативні хворі»:

«Паліативні хворі — пацієнти усіх вікових груп, які страждають на злоякісні новоутворення у ІІІ-ІV стадії захворювання, ВІЛ-інфекцію/СНІД, вроджені вади розвитку, серцево-судинні, неврологічні, респіраторні, атрофічно-дегенеративні та інші прогресуючі захворювання та посттравматичні стани, що не можуть бути вилікувані сучасними і доступними методами та засобами», — таке визначення дають у МОЗ.

Відтак паліативну допомогу мають надавати не лише в хоспісі, але й, до прикладу, у Клінічному центрі інфекційних хвороб info, адже саме в ньому лікуються люди з ВІЛ-позитивним статусом. 

— Наш заклад був розрахований на надання паліативної допомоги від самого відкриття у 2003 році. У ньому надавали допомогу людям, які мають пожиттєво невиліковну хворобу, а саме ВІЛ-інфекцію/СНІД, — розповідає лікар-інфекціоніст, директор Клінічного центру інфекційних хвороб Ігор Матковський. — У нас передбачено блок з двох палат, це чотири ліжка, для хоспісних пацієнтів. Це люди з четвертою клінічною стадією, вони мають прогнозований термін дожиття. Зазвичай він не перевищує шести місяців.

Інформацію про надання паліативної допомоги можна знайти і на сайтах вінницьких приватних медклінік. Наприклад, в онкологічному центрі Oncohelp Clinic пишуть: «Ми надаємо паліативну допомогу в повному обсязі, у нас є для цього все необхідне, включаючи препарати і технології, які можуть бути недоступні в інших лікарнях».

Проте далеко не всі вінничани мають можливість оплатити своїм близьким паліативний догляд у приватних клініках. На щастя, українці можуть безоплатно отримувати послуги з паліативної допомоги. У цьому році в рамках Програми медичних гарантій тариф на отримання паліативної допомоги збільшили. А відтак Програмою зацікавилась більша кількість медичних закладів, зокрема вінницьких. 

«613 медзакладів подали пропозиції на паліативну допомогу в стаціонарі. Це майже на двісті більше, ніж у минулому році. 486 закладів подали пропозиції на надання мобільної паліативної допомоги. Це вдвічі більше, ніж минулоріч… За надання мобільної паліативної допомоги одному пацієнту заклад отримає 14 066 гривень. Тариф на стаціонарну паліативну допомогу становить 13 129 гривень також за одного пацієнта», — йдеться на сайті НСЗУ.

Ілюстративне зображення

На сайті служби здоров’я бачимо сім вінницьких медзакладів, які мають чинні договори про медичне обслуговування пацієнтів у напрямі паліативна допомога:

  • Вінницька обласна психоневрологічна лікарня імені академіка Ющенка
  • Вінницький обласний спеціалізований клінічний диспансер радіаційного захисту населення
  • Вінницька міська клінічна лікарня №3
  • Вінницький обласний клінічний госпіталь ветеранів війни
  • Вінницька міська клінічна лікарня «Центр матері та дитини»
  • Вінницька міська клінічна лікарні №1
  • Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня

Загалом в області налічується 32 законтрактованих з НСЗУ медзаклади. 

За пакетом стаціонарної паліативної допомоги пацієнт отримує такий перелік безоплатних послуг:

  • Складання плану спостереження пацієнта чи пацієнтки та оцінка стану.
  • Запобігання та лікування хронічного больового синдрому. А також — ефективне знеболення та забезпечення цілодобового доступу до ненаркотичних та наркотичних знеболювальних. Цими препаратами пацієнта мають забезпечити у стаціонарі закладу безоплатно. Купувати їх за власні кошти не потрібно.
  • Також пацієнт отримує лікарське спостереження та цілодобовий медсестринський догляд.
  • Проведення необхідних лабораторних досліджень та інструментальних обстежень. 
  • Симптоматична терапія. Це — фармакотерапевтичні, хірургічні, фізіотерапевтичні та інші методи лікування.
  • Киснева терапія та респіраторна підтримка (за потреби).
  • Харчування в умовах стаціонару, зокрема лікувальне харчування. Купувати пацієнту його не потрібно.
  • Складання плану фізичної та психологічної чи психічної адаптації пацієнта.
  • Послуги фізичної терапії та медичної реабілітації.
  • Навчання членів родин пацієнта навичкам догляду.

У хоспісі на базі Вінницької міської клінічної лікарні №3, після зняття карантинних обмежень, відновлять безкоштовні навчання навичкам догляду за важкохворими.

— Більшість не пов’язаних з медициною людей не знають, як доглядати за своїми важкохворими близькими. Коли вони привозять родичів до хоспісу, ми навчаємо їх годувати, переодягати, перестеляти за хворими ліжко, профілактиці пролежнів тощо, — говорить головна лікарка Наталія Шуткевич. — Коли рідні перестають рухатись, говорити або самостійно ковтати, починається паніка, адже їх стає важко розуміти. Завдяки нашим навчанням, люди знаходять спільну мову з важкохворими родичами.

За пакетом мобільної паліативної допомоги пацієнт отримує такий перелік безоплатних послуг:

  • Складання плану спостереження, оцінка соматичного та психоемоційного стану.
  • Запобігання та лікування хронічного больового синдрому. В тому числі призначення та виписка рецептів на наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори, ненаркотичні знеболювальні препарати та проведення знеболення. Працівники мобільної бригади можуть виписати рецепт на такі речовини. Проте пацієнт купує їх за власні кошти, якщо у місці проживання відсутня відповідна місцева програма з забезпечення пацієнтів такими ліками в амбулаторних умовах.
  • Безоплатним є проведення ряду лабораторних досліджень, а також забір матеріалів для проведення інших аналізів і транспортування їх до лабораторного центру.
  • Пацієнт отримує необхідні інструментальні обстеження, такі як електрокардіографія, за умови наявності відповідного портативного обладнання.
  • За потреби пацієнту забезпечують кисневу підтримку та засоби для мобільності.
     

Читайте також:

Чи безпечні сонцезахисні окуляри з переходів і ринків? Та десять інших питань до офтальмолога

Не можна летіти за станом здоров'я. Кому протипоказані авіаперельоти?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up