Скільки дітям можна солодкого та як вберегти шлунок школяра. Розповідає лікар-гастроентеролог

Скільки дітям можна солодкого та як вберегти шлунок школяра. Розповідає лікар-гастроентеролог
  • Чому шкідливі «Снікерси» та солоні горішки, які перекуси збирати дитині в школу та скільки мандаринів можна з’їсти за раз.
  • Про це 20minut.ua розповіла Людмила Кондратюк, завідувач консультативного відділення поліклініки Вінницької обласної дитячої лікарні, педіатр вищої категорії.

Дитина пішла в школу і в неї змінився режим харчування. Якщо до цього додати зміну поведінкових та емоційних факторів, це може спричинити додаткові навантаження на дитячий організм. Як результат — функціональні розлади шлунку або інші захворювання кишково-шлункового тракту.

За словами Людмили Кондратюк, лікаря педіатра вищої категорії з майже 40-річним стажем, за минулий рік з проблемами шлунково-кишкового тракту до поліклінічного відділення Вінницької обласної дитячої лікарні звернулись 5097 дітей. Дехто з них в кабінеті гастроентеролога вже не вперше.

Тому про здоров’я дитини варто подбати до того, як у неї з’являться проблеми. Тим більше, що для цього досить дотримуватись досить нескладних правил.

Відео дня

Ніякої «сухом’ятки»

Почувши формулювання «здорове харчування», у багатьох дорослих та дітей псується настрій. Насправді ж, нічого страшного і несмачного у цьому немає. Ще з часів популярної в радянському союзі «дієти № 5», правильним для малечі вважається приготування страв на пару. Тому у вінницьких школах їжу готують у пароконвектоматах.

— Дитина меншого віку, до 3-4 класу, має харчуватись п’ять разів на день. Це повноцінне гаряче харчування на сніданок, обід та вечерю. Також мають бути ще два перекуси, приблизно об 11 та 17 годині, — розповідає лікарка. — Дітей старшого віку необхідно годувати не менше чотирьох разів на день.

Якщо дитина не харчується в школі — вона має брати перекус з собою. Бажано, щоб перші страви були без м’ясних бульйонів та зажарок. На друге можна брати овочеве або картопляне пюре чи кашу з паровою котлетою

Існує також і спеціалізоване, вже приготоване харчування, але коштує воно недешево. І годують ним дітей, які вже мали якісь проблеми з травленням.

— Я завжди заперечую проти того, щоб діти перекушували сухими бутербродами чи взагалі снеками. Це недопустиме харчування для дитини будь-якого віку. Але якщо вже збираєте бутерброди, то вони мають бути з якісними паштетами, або молочними ковбасами вищого ґатунку. І їсти їх обов’язково потрібно з чаєм чи з компотом. Тобто, ні в якому разі це не має бути «сухом’ятка».

Обмежте солодощі

Більшість дітей дуже полюбляють солодке. Часом здається, що була б їх воля — всі сніданки, обіди та вечері складалися б виключно з тістечок, морозива і цукерок.

З дитинства ми звикли до того, що є багато солодкого — шкідливо для здоров’я. Однак надмірне обмеження солодощів також має певні побічні ефекти.

— Кожній дитині солодке потрібно і воно обов’язково має бути в раціоні. Солодке — це енергетичне депо для печінки, мозку та м’язів, — розповідає Людмила Кондратюк.

Але важливо обирати такі солодощі, які не шкодять дитячому організму. Краще, якщо це буде натуральне варення, мед, пастила, зефір, мармелад, але без барвників.

— Не бажано використовувати комбіновані солодощі, такі як «Снікерс», «Марс» та «Баунті». Вони гірше перетравлюються, більше навантажують підшлункову та шлунково-кишковий тракт, — розповідає Людмила Кондратюк. — Що стосується шоколаду, то, звичайно, найкраще — це чорний шоколад з вмістом какао вище 75 %. Невеличка смужка шоколаду після обіду дитині не зашкодить. Але не давайте шоколад на голодний шлунок і обмежте молочні та білі шоколади.

Чим пізніше дитина звикне до солодощів, тим краще. Від цього залежить здоров’я зубів, налагодження обмінних процесів та набір зайвої ваги, якщо почати зловживати солодощами. Що стосується солодкої води, то про неї лікарі взагалі радять забути.

— Проти солодкої води заперечують всі лікарі. Практично всі сучасні води йдуть з концентраторами та стабілізаторами. Тому ми не рекомендуємо їх взагалі. Краще компоти та чаї, — каже Людмила Кондратюк.

Які цукерки найкращі?

Відмовтесь від чіпсів та горішків

Школярів або й зовсім малюків зараз можна зустріти з пачками сухариків, горішків, насіння та чіпсів. Для їх купівлі діти відкладають гроші зі сніданків, випрошують у батьків та родичів. Лікарі радять виключити цей продукт з дитячого раціону.

— Це взагалі не дитяча їжа. Про неї потрібно забути й не згадувати, — каже Людмила Кондратюк. — Це можна хіба здоровій, дорослій людині, у якої немає ніяких проблем зі шлунково-кишковим трактом.

Снеки та чипси мають підвищену концентрованість сольових додатків і всіляких обсмажувальних жирів, тому шкідливі для організму.

— Така їжа може пошкодити дитині шлунково-кишковий тракт, — каже лікарка. — Якщо дитина буде їсти чіпси на голодний шлунок, вона 100 % матиме гастрит. Тому, якщо батьки не впевнені, що дитина не витратить кишенькові гроші на їжу в шкільній столовій, — краще їх не давати. Часом замість каші з котлетою діти купують Пепсі та чіпси, або фастфуд.

Купуйте солодкі фрукти

Найкращі фрукти для організму дитини ті, які ростуть в радіусі 300 кілометрів. Так еволюційно склалось, що організм краще пристосований до їжі, яка росте на територіях, де він розвивався.

— Ми, звичайно, звикли, що в Україні найбільш поширені яблука, — розповідає лікарка. — Але якщо дитина з проблемами шлунку на голодних шлунок з’їсть яблуко з жорсткою шкіркою, то у неї може виникнути загострення.

За словами лікаря, універсальний варіант для таких дітей — банан. Його навіть не потрібно мити, що значно покращує гігієну.

Що стосується цитрусових — краще обирати солодші сорти. І давати їх дітям після їжі. Але у невеликій кількості, бо вони можуть стати алергеном.

— Не бажано на голодний шлунок давати дітям апельсини та мандарини, бо кислота може пошкоджувати слизову оболонку шлунку, — пояснює лікарка

Не примушуйте дитину їсти

Інколи діти відмовляються їсти якісь страви чи продукти. Це абсолютно нормально. Не треба примушувати дитину та ламати її психологічно.

— Бабусі панікують, що в них худенькі внуки. Я завжди кажу таким батькам, що поговорю з ними, коли дитині буде 12–13 років, і в неї почнеться пубертатний період. Тоді у них настільки покращується апетит, що їх потрібно відганяти від холодильника.

До кожної дитини потрібно знайти свій підхід. Якщо ваша дитина не любить банани — підберіть ті фрукти, які їй подобаються.

— З віком смаки змінюються, можливо пізніше дитині захочеться того, що зараз їй зовсім не подобається. Смаки дуже змінюють, як і апетит. Але якщо насильно заставляти дитину їсти те, чого вона не хоче — це може сформувати харчову відразу. У такий спосіб дитині можна відбити бажання їсти якісь продукти чи страви на все життя.

Як зрозуміти, що в дитини з’явились проблеми з травленням?


Читайте також:

Скільки дітям можна «сидіти» в телефоні і як зберегти зір школяра? Розповідає лікар-офтальмолог

Історії вінничан, які допомагали своїм близьким переживати важкі хвороби

Хей, докта: десять вінницьких лікарів, про яких варто знати

Відбілити зуби і вижити: стоматолог розповіла про користь і шкоду відбілювання

Порада дня: вінницька лікарка розповіла про післясвяткові гастрити
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Світлана Балдинюк

    Людмила Миколаївна ви умнічка, дай бог вам здоров'я і довголіття. Привіт від Лілії Балдинюк.
  • Мальовнича Світлана

    Оооо!!! Були ми в цеї пані ((( Її саму потрібно до гастроентеролога.  Її професіоналізм показує зовнішній вигляд. Хамка ! Дев'ята година ранку, а талончиків "немає" і людей біля кабінету немає. Просили подивитись до дитини. Та де там ? Сидіть чекайте, в 13:00 буде приймати інший гастроентеролог. Це хвора  дитина стільки висидить ? СВОЛОЧ !!!! У каридорах немає чим дихати. Духота, жара. Самій погано робиться. І якби нормальним тоном ? Як до собак. Бог судья таким "лікарям" .
  • Humennyi Oleh

    Недавно читав статтю одного поважного в світі гастроентеролога. Так він на рахунок фруктів висказав зовсім протилежне твердження ніж у нашої пані. Вона каже що цитрусові і інші потрібно їсти після основної їжі. Тому що кислота і на голодний шлунок...бла бла бла.
    Він же запевняє що фрукти потрібно перед їжею вживати, тому що вони швидше засвоюються і попадають в кишківник. І якщо їсти їх після, то вони попадають на "подушку" з їжі яка повільно перетравлюється. І під дією кислот і ферментів починається бродіння. Звідси і всі проблеми.
    Все логічно і в нього і в неї. Але кому вірити??? Коли голодний і з'їсти фрукти , то через короткий термін часу знову з'являється відчуття голоду. З'їси кашу чи просто хліба чи булочку - на довше хватить... Так що думка закордонного мені більше довподоби

    Maryna Yukhnevych-Kushpela reply Humennyi Oleh

    Humennyi Oleh Думаю фрукти краще їсти як перекус між основними прийомами їжі, буде золота середина)
  • Наталия Дубровская

    ХТО на державному рівні   ВІДПОВІДАЄ  ЗА БЕЗПЕКУ харчових  продуктів для дітей???!!!!!              ТОТАЛЬНА БЕЗВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ЗДОРОВ'Я  МАЙБУТНЬОГО НАЦІЇ !!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:06 Без води та світла. Де у Вінниці 19 березня відключають послуги photo_camera 10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up