Розвінчують міфи та відповідають на питання: українців навчатимуть онкосвідомості в YouTube

Розвінчують міфи та відповідають на питання: українців навчатимуть онкосвідомості в YouTube
  • Національний інститут раку запускає інформаційний YouTube-проєкт «ОНКОсвідомість».
  • Програма створена для розвʼязання проблем якісного та фахового інформування українців.
«ОНКОсвідомість» — це цикл відеопрограм, в яких провідні фахівці, досвідчені лікарі Державного некомерційного підприємства «Національний інститут раку» надають вичерпні відповіді на часті запитання пацієнтів та їх родичів, розвінчують міфи та дають корисні поради.

Завдяки даному проєкту фахівці планують підвищити онко обізнаність серед населення, а також онконастороженість серед лікарів.

— «ОНКОсвідомість» дозволить розширити межі обізнаності, надавши тисячам українців спеціалізовану інформацію про рак, — підкреслюють в Інституті раку. — У випусках можна отримати вичерпні відповіді не тільки про своєчасну діагностику раку, а й про те, як і коли необхідно її здійснювати, як стабілізувати психічний стан хворого, як обрати свого лікаря та не помилитися в терапії.

Відео дня
v class="video-block">

Ситуація в Україні

В Україні щороку діагностують близько 120 тисяч нових випадків захворювання на рак, а показник смертності становить понад 55 тисяч щорічно.

Впродовж останніх років найчастіше виявляють:

  • рак молочної залози,
  • рак легенів,
  • колоректальний рак,
  • рак передміхурової залози.

Чоловіки ж хворіють на 19% частіше ніж жінки.

Війна погіршує ситуацію

На поточний рік фахівці дають невтішні прогнози. усе через те. що через війну українці не завжди мають можливість вчасно пройти обстеження та розпочати лікування.

Також впливають постійні стреси та неможливість дотримуватися здорового способу життя.

Необізнаність несе небезпеку

В Інституті раку підкреслюють, що однією із причин несвоєчасної діагностики недуги є необізнаність та непоінформованість.

Щодня пацієнти та їх родичі стикаються з відсутністю професійної інформації щодо захворювань на рак, а інтернетом шириться безліч некоректних даних та відвертих міфів. А актуальна інформація щодо сучасних та ефективних методів лікування не завжди є доступною. 

«За даними Національного канцер реєстру колоректальний рак посідає друге місце у структурі захворюваності та смертності в Україні. Щороку вперше виявляють близько 15 тисяч нових випадків. З вперше виявлених пацієнтів одного року не проживає близько 25%, — розповідає Олена Єфіменко, в.о. генеральної директорки ДНП «Національний інститут раку». — Ми маємо говорити з людьми про рак. Відверто, прозоро, постійно, свідомо. Говорити, щоб якісно проінформувати та своєчасно виявити, говорити, щоб підтримати, говорити, щоб допомогти побороти»,

Презентацію проєкту можна подивитися у наступному відео:

Онкологічні захворювання сьогодні торкаються багатьох українських родин. Більшість з тих, хто ніколи не стикався з онкологією вважає рак невиліковною хворобою.

Наша журналістка разом із фахівчинями склали перелік важливих питань і відповідей для тих, хто хоче підтримати людину з онкологією, але не знає як:

До речі, програма медичних гарантій покриває усі види медичної допомоги для пацієнтів з онкологією. Від діагностики до лікування та реабілітації й паліативної допомоги.

Які медичні послуги може отримати людина з підозрою на онкозахворювання та зі встановленим діагнозом? 

Також рекомендуємо ознайомитися з наступними матеріалами:

 

Читайте також:

Рак молочної залози — поширене злоякісне захворювання, яке молодшає. Як і де перевіритись?

«Поболить і саме пройде» — найбільша омана. Як часто і які саме обстеження варто проходити жінкам

Мені діагностували рак! Що робити? (Практичні поради)

У занедбаному стані 37%. В онкоцентрі звертають увагу на часті випадки раку шийки матки

 Хіміотерапія в умовах війни. Подільський онкодиспансер працює в повному обсязі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач12

    Слід зазначити погану роботу МОЗ у сфері використання нових технологій лікування. На жаль, МОЗ використовує тільки протокольні технології лікування, які не дають можливості повністю вилікувати хворих на рак, це не правильно. Нові методи лікування МОЗ не хоче перевіряти та використовувати. Навіщо призначати міністрів не компетентних і які перешкоджають новим розробкам?

keyboard_arrow_up