Рак молочної залози — поширене злоякісне захворювання, яке молодшає. Як і де перевіритись?

Рак молочної залози — поширене злоякісне захворювання, яке молодшає. Як і де перевіритись?
Фото: ілюстративне
  • Жовтень — місяць боротьби з раком молочної залози, найбільш поширеним видом злоякісного захворювання, яке молодшає.
  • Медики наголошують, що запорукою успішного лікування раку молочної залози є вчасне виявлення хвороби на ранніх стадіях розвитку і негайний початок лікування.

У Вінницькій області смертність від онкологічних захворювань посідає друге місце. Щодня від раку помирає вісім мешканців області. У 2021 році діагноз рак почули 4600 мешканців регіону. 

Серед найбільш поширених видів злоякісних захворювань — є рак молочної залози. Це найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок. Щороку понад півмільйона жінок у всьому світі помирає через цю недугу. 

Хто в зоні ризику

Найвищі показники захворюваності на рак молочної залози — серед українок віком понад 60 років, хоча вже з 30 років істотно частішають випадки захворювання. Однак хворіють на рак грудей не лише жінки, а й чоловіки.

Відео дня

Молочна залоза — це об’єкт краси і молодості, найважливіший материнський інструмент, а також джерело здоров’я кожної жінки. Тому не дивно, що зрештою мамологію виділили в окрему галузь медицини, де переплелися такі дисципліни як акушерство і гінекологія, онкологія, ендокринологія та хірургія. 

За статистикою, на рак молочної залози хворіє одна жінка з тисячі. Це дуже високий показник — рак МЗ навіть вважають найбільш розповсюдженою «жіночою» онкологією. При цьому, окрім злоякісних новоутворень, молочні залози вражають доброякісні пухлини, запальні і дисгормональні патології. Тому лікар-мамолог  це незамінний спеціаліст, якого обов’язково має відвідувати кожна жінка.

— Рак молочної залози досі на першому місці серед онкологічних хвороб у жінок, розповідає лікар-онкохірург та мамолог клініки «Онкохелп» Анастасія Грибанова. —  Рівень захворюваності за останні 50 років виріс аж в чотири рази. Стрес, зниження імунітету і генетичний фактор — найзначніші чинники розвитку таких пухлин.

Діагностика

Для запобігання раку молочної залози важливо раз на рік необхідно проходити огляди лікаря-мамолога, а жінкам старше 40 років — мамографічне обстеження.

— Мамолога слід відвідувати з 18 років. Один раз на рік (якщо жінка здорова) з 18 до 40 років виконується УЗД, — говорить лікар Грибанова. — З 40 років основний вид обстеження — мамографія один раз на рік. Хочу лише зазначити, що обидва методи діагности спрямовані на постановку діагнозу і є допоміжними один для одного. Захворювання молочної залози дійсно «молодіє», Зараз ми діагностуємо злоякісні новоутворення і в зовсім молодих дівчат. Тому краще попереджувати і вчасно діагностувати цю патологію.

Основні методи діагностики:

  • пальпація молочних залоз і лімфатичних вузлів;
  • УЗД молочних залоз і лімфатичних вузлів;
  • мамографія (починаючи з 40 років);
  • біопсія пухлини з наступним гістологічним та імуногістохімічним дослідженням та визначенням наявності мутацій BRCA1 або BRCA;
  • цитологічне дослідження секрету молочних залоз (в разі наявності виділень з соска).

У проміжках часу між візитами до лікаря та діагностичним обстеженням кожна жінка з 20 років має один раз на місяць (7-10 день менструального циклу) оглядати і обстежувати свої молочні залози. Самообстеження не замінює візитів до лікаря, але допоможе жінці краще знати своє тіло і раніше виявити перші малопомітні зміни в структурі молочних залоз.

— Починати самообстеження молочних залоз необхідно з 18-20-річного віку і продовжувати протягом всього життя жінки. Кожна має вміти себе оглядати — в першу чергу — щоб розуміти структуру власної молочної залози, — каже  лікар-онкохірург та мамолог. — Огляд проводиться щомісячно після закінчення менструації з 5 до 12 день менструального циклу. Бажано — щомісяця в один і той самий день циклу. Для цього необхідно стати перед дзеркалом в добре освітленій кімнаті. Також можна проводити самообстеження в душі, коли пальці легше ковзають по залозі, і робити це у двох положеннях: стоячи та лежачи. Якщо вас щось насторожує під час огляду — важливо відразу звернутися до лікаря.

Будь-які патологічні зміни, які стосуються грудей, мають спонукати до консультації. Зміни можуть бути видимими або відчуватись жінкою.

За даними лікарів пацієнти часто звертаються, коли хвороба вже запущена. Рак виліковний за умови його виявлення на І стадії — у 95% жінок, на ІІ стадії — у 80%, на ІІІ стадії — у 50% жінок. 

Симптоми, що дозволяють запідозрити рак молочної залози: 

  • зміна шкіри або втягнення шкіри молочної залози;
  • виразка, зміна кольору соска або молочної залози;
  • потовщення соска або шкіри грудей;
  • виділення із соска, крім грудного молока;
  • біль у соску або втягнення соска;
  • зменшення однієї з молочних залоз у розмірі;
  • поява пухлини (збільшених лімфовузлів) в паховій області. 

Наявність перерахованих вище симптомів також може бути ознаками менш серйозних станів, які не є злоякісними (інфекція або кіста). Важливо, щоб будь-які зміни молочної залози були перевірені лікарем негайно.

Якщо турбує один або декілька з перерахованих вище симптомів, необхідно звернутися до кваліфікованого мамолога, який призначить обстеження і встановить правильний діагноз.

Проект «Рання діагностика раку рятує життя»

В жовтні по всьому світі проходять акції та інформаційні кампанії, покликані привернути увагу до проблеми діагностики і лікування раку молочної залози. Оскільки саме це захворювання є найбільш поширеним видом серед злоякісних пухлин, сайт 20хвилин/RIA започаткував проект «Рання діагностика раку молочної залози рятує життя».

Завітавши у жовтні до вінницьких компаній, партнерів проекту, вінничанки мають можливість отримати безкоштовну консультацію мамолога та зробити УЗД молочних залоз в клініці «Онкохелп».

 

Читайте також:

Ставлять бійців на ноги. «Народний бренд» про підприємство «Ортопедсервісцентр», яке підтримує ЗСУ

На Вінниччині планують відновити підготовку військових медиків. Почнуть з Погребища

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Annushka Ch

    Завітавши у жовтні до вінницьких компаній, партнерів проекту, вінничанки мають можливість отримати безкоштовну консультацію мамолога та зробити УЗД молочних залоз в клініці «Онкохелп».
  • Читач32

    Частна клініка та безкоштовно це не сумісні речі😔

    Annushka Ch reply Читач32

    Це Ваша думка, але вона хибна в цьому випадку.
  • Читач32

    Безкоштовна тільки консультаціЯ лікаря, а УЗД коштує 300 грн

keyboard_arrow_up