На Вінниччині планують відновити підготовку військових медиків. Почнуть з Погребища

На Вінниччині планують відновити підготовку військових медиків. Почнуть з Погребища
  • На Вінниччину повернуть військово-медичну підготовку у вузи та в медичні коледжі.
  • Незабаром в медичному коледжі в Погребищі навчатимуть військових медиків.

Війна з росією сформувала нові виклики у підготовці медичних кадрів. З наступного року в медичному коледжі в Погребищі планується розпочати навчання медичних працівників військового спрямування. Кількість місць буде залежати від державного замовлення. 

Навчання проходитиме за схемою: 3 роки — студент, 4-й рік — курсант. Медичний бакалавр — таку спеціальність матимуть випускники закладу.

Відео дня

В рамках робочої поїздки до Погребищенської територіальної громади, начальник обласної військової адміністрації Сергій Борзов разом з керівниками профільних департаментів ОВА ознайомився з навчально-практичною базою Погребищенського медичного фахового коледжу.

«В медичному коледжі у Погребищі навчаються діти з Вінниці, що є для мене показником високої  якості освіти,— зауважив Сергій Борзов. — Студенти живуть у гуртожитку і користуються можливостями потужної навчальної бази  та фахового викладацького колективу, — а це для середнього рівня медичної освіти сьогодні чи не найважливіше».

Начальник  Української військово-медичної  академії, доктор медичних  наук, професор Валерій  Савицький вніс пропозицію про необхідність повернення військово-медичної підготовки у вузи та у медичні коледжі, аби правильно лікувати вогнепальні поранення, травми пов’язані з війною.

«Військова медицина більш жорстка, ніж цивільна: поранений отримує першу допомогу на полі бою, далі проходить по етапах медичної евакуації, де виконується певний обсяг допомоги, — зазначив Валерій Савицький. — Тож лікар, який  приймає на лікування пораненого, чітко розуміє, що йому вже зроблено».

Директор Погребищенського медичного фахового коледжу Олександр Гаврилюк зазначив, що заклад, готовий до співпраці з Українською військово-медичною академією. Він також додав, що матеріально-технічна база і методичне забезпечення навчального закладу сприяє якісній підготовці спеціалістів.

«Ми будемо навчати студентів першого, другого і третього курсу, — сказав Олександр Гаврилюк.— І, можливо, вже на четвертому і п’ятому курсі вони зможуть продовжити підготовку в Українській військово-медичній академії та отримають відповідну кваліфікацію».

Щодо співпраці закладів медичної освіти Вінниччини з Українською військовою академією Сергій Борзов бачить досить перспективною. 

«Війна  робить виклики у  всі сфери життя,— відмітив начальник ОВА.— Медична — одна з перших, яка це відчула. І ми, відповідно, повинні їх вирішувати. Впевнений, що підготовка військових медиків середньої ланки, тобто медичних бакалаврів, є дуже потрібною сьогодні. Вінниччина має для цього відповідну базу».

 

Читайте також:

Цікава фізкультура: переселенець з Лиману проводить веселі уроки в нашому ліцеї

«Гратиму, доки не закінчиться війна». Юна вінницька бандуристка збирає гроші для ЗСУ

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анатолий Гордий

    удивительно   что  не  ликвидировали  реформаторы  супрун  медучилище

keyboard_arrow_up