«Поболить і саме пройде» — найбільша омана. Як часто і які саме обстеження варто проходити жінкам

«Поболить і саме пройде» — найбільша омана. Як часто і які саме обстеження варто проходити жінкам
  • Коли потрібно вперше повести доньку до гінеколога? Як часто і навіщо самій його відвідувати? Чи правда, що гормони краще контролювати і як піклуватися про своє репродуктивне здоров'я? 
  • Поговорили з лікаркою-гінекологинею про скринінг жіночого здоров’я і те, чому він важливий.
Редакція 20minut.ua розпочинає проєкт «Жіночі питання». Це цикл публікацій про жіноче здоров'я. Тут ми говоритимемо про скринінг організму і статеві питання, розбиремось у методах контрацепції, не оминемо увагою менструацію та піднімемо чимало інших важливих для жінок тем. Зазвичай, жінки все ще соромляться обговорювати деякі з цих питань вголос. Тож у цьому проєкті ми запитаємо все, що вас цікавило — замість вас.

Першу публікацію цієї серії ми присвячуємо темі перевірки жіночого здоров’я. Розібратися із тим, які обстеження потрібно проходити жінкам, щоб не хвилюватися за самопочуття, нам допомагала лікарка медичного центру «Інномед», акушерка-гінекологиня вищої категорії, докторка медичних наук Олена Ночвина. 

Чимало наших читачок мають доньок, тому пропоную вам розпочати розмову з того, коли вперше потрібно відвести дитину до гінеколога?

— Перші огляди гінеколога починаються, коли дівчата ще вчаться в школі. Загалом потрібно приходити до гінеколога, коли починається менструація. Якщо дівчина вже живе статевим життям, але досі не була у гінеколога, також обов'язково потрібно звернутися.

Відео дня

Це допоможе дівчині більше дізналася про менструальний цикл і зміни в її організмі. До прикладу, лікар розкаже, що перший рік менструації можуть бути не регулярними, а якщо надалі вони не врегулюються, то це вже може свідчити про проблеми. Це консультація, де дівчинка отримає відповіді на всі найважливіші питання з приводу жіночого здоров’я. 

Мабуть, всі жінки знайомі з поняттям «плановий огляд у гінеколога». Давайте, розберемось, навіщо ці огляди потрібні та як часто вони мають проводитися?

—  Останній в себе включає: зовнішній огляд, збір анамнеза, прощупування молочних залоз, обстеження в дзеркалах, цитологічний мазок шийки матки, вагінальний огляд і УЗД. 

При щорічному профогляді обов'язковий мазок на виявлення патологій. Це є скринінговим аналізом патології шийки матки. Такі патології — це найпоширеніші захворювання внутрішніх статевих органів у жінок.

Це можуть бути передракові стани, які ми скринуємо за допомогою таких оглядів і виявляємо жінок, які потребують подальшого лікування. Скринінг шийки матки також потребує аналізу на папіломовірусну інфекцію, яка є причиною виникнення раку шийки матки.

Якщо скринінг виявляє передракові патологічні стани, їх можна легко лікувати і, тим самим, запобігти розвитку онкології. Скринінг може також виявити рак на ранній стадії з високою ймовірністю лікування.

Гаразд, а, окрім щорічного візиту до гінеколога, які ще обстеження треба проходити жінці, щоб тримати під контролем здоров'я? Можливо, гормони варто контролювати задля впевненості? 

— Як я вже зазначила раніше, при профогляді бажано робити УЗД, оскільки не всі патології можна визначити візуально. Якщо у вас немає жодних скарг, нормальний менструальний цикл, немає виділень з сосків та немає патологій, тоді щорічний огляд не включає здачу гормонів.

Якщо з'являються скарги, то в залежності від них, ми назначаємо гормональні аналізи. Для жінок старших 50-ти років є певний перелік аналізів, які потрібно здавати. 

Загалом старші жінки мають більш прискіпливо проходити обстеження. Профогляди для жінок старшого віку, тобто понад 40 років, включають додатково мамографію раз на два роки. Після 50-ти років — один раз на рік мамографію, скринінг на рак кишечника (колоноскопія) та скринінг на цукровий діабет.

«Поболить і перестане», «Ой, воно само пройде» або «Мене ж нічого не турбує», — усе це час від часу можна почути від жінок. Часто жінки думають, що якщо нічого не турбує, то, чому я маю ходити до гінеколога чи проходити будь-які обстеження? Чи є в цьому логіка?

— У той же час стан поступово погіршується і з'являються клінічні симптоми вже тоді, коли ми можемо й не допомогти. Тому для профілактики деяких патологічних станів потрібно проходити обстеження регулярно.

Рак шийки матки може з'явитися й у 25 років, до прикладу. Але це захворювання можна профілактувати. Є вакцини проти папіломавірусу. Ідеально ними щеплювати дівчат, які не почали жити статевим життям. 

Профілактикою є також здоровий спосіб життя і постійний статевий партнер, щорічні огляди, бар’єрна контрацепція при відсутності постійного партнера. Найголовніше — жінкам та дівчатам не потрібно соромитися. Приходити на щорічні прийоми і говорити про те, що турбує. 


Читайте також:

Які аналізи та дослідження треба робити щороку? Склали для вас чек-лист

Де й за скільки у Вінниці можна здати аналізи крові та сечі? Перевірили приватні лабораторії

Як не згоріти на сонці? Та ще п'ять інших запитань до дерматолога

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up