Де й за скільки у Вінниці можна здати аналізи крові та сечі? Перевірили приватні лабораторії

Де й за скільки у Вінниці можна здати аналізи крові та сечі? Перевірили приватні лабораторії
  • Не витрачаючи купу грошей (хіба що 5-10 грн благодійного внеску), можна дослідити кров та сечу за направленням сімейного лікаря.
  • Але до лікаря потрібно попасти на прийом, також існує запис на аналізи й часом очікування займає дні і тижні.
  • Якщо не горить, то все добре. Але хворим, як правило, горить, тому альтернативою виступають лабораторні центри Вінниці.

На сайті top20.ua є перелік діагностичних центрів та лабораторій, де вінничани можуть здати всі можливі аналізи. Ми зателефонували в заклади, які на слуху, щоби дізнатись, скільки коштує здати загальний аналіз сечі та крові, що найбільш поширені серед пацієнтів.

Майже в кожній лабораторії сказали, що записуватись на аналізи не потрібно, існує жива черга. Здавати аналізи найкраще з 8.00 до 12.00, тоді й результат буде протягом робочого дня. Якщо здавати аналізи після обіду, то результати будуть на наступний день.

Є лабораторії, які пропонують послугу термінового виконання аналізів. Тобто все, що ви не знали про свою кров чи сечу, можна дізнатися за чотири години з моменту надходження матеріалу в лабораторію, але за умови подвійної оплати.

Відео дня

До речі, ціни на аналізи різняться в межах + /- 50 грн, тож дивіться результат нашої перевірки послуг і їх вартості та обирайте, де вам зручніше і вигідніше.

Invitro, независимая лаборатория

  • вул. Зодчих, 18
    (080) 030 22 00

Загальний аналіз крові — 185 грн
Загальний аналіз сечі — 120 грн

Меділабс

  • вул. Матроса Кішки 10Г
    (067) 430 64 02

Загальний аналіз крові — 160 грн
Загальний аналіз сечі — 130 грн

Сінево

  • вул. Пирогова, 39
    (044) 205 00 20

Загальний аналіз крові — 170 грн 
Загальний анализ сечі — 140 грн

Мед лаб

  • Вул. Маяковського, 141
    (068) 166 87 78

Загальний аналіз крові — 120 грн
Загальний аналіз сечі — 100 грн

Альтамедика

  • вул. Литвиненко, 40
    (068) 840 30 30

Загальний аналіз крові — 150 грн
Загальний аналіз сечі — 100 грн

Мед Ок

  • вул. Миколи Ващука, 20б
    (080) 033 05 93

Загальний аналіз крові — 205
Загальний аналіз сечі — 120

Інномед

  • Вул. Хмельницьке шосе, 96г
    (0432) 508 050

Загальний аналіз крові — 220
Загальний аналіз сечі — 140

Навіщо здавати аналізи?

За словами лікаря-педіатра Андрія Шиманського важливо наголосити, що загальний аналіз сечі й загальний аналіз крові, як і будь-які інші аналізи чи інструментальні методи дослідження — це додаткові методи обстеження. Самостійно вони не мають визначеної цінності.

— Тому що, у першу чергу, коли ми говоримо про діагноз, ми говоримо про клінічний огляд, — говорить лікар. — Коли ми говоримо про аналіз, ми говоримо про те, що ми хочемо там знайти.

Досить часто, коли мова йде про дітей, батьки самі призначають своїм дітям аналізи й хочуть, щоби по загальному аналізу крові чи сечі лікар поставив діагноз.

Але діагноз по аналізам поставити не можна, хоча вони мають досить важливе значення, щоб запідозрити певну проблему.

Що розкаже аналіз сечі?

— В аналізі сечі основними показниками є білок сечі, наявність лейкоцитів та еритроцитів, показники наявності цукру, — розповідає Андрій Шиманський. — По цьому аналізу ми можемо запідозрити бактеріальну інфекцію сечовидільної системи, ураження нирок, наявність високих цукрів і інші більш рідкісні патологічні стани.

Як правило, всі ці хвороби мають симптоми, тому якщо дитину нічого не турбує, постійно ходити і здавати аналіз сечі, немає потреби.

Але лікар наголошує про те, що дуже важливо особливо для маленьких діток. А саме, якщо є температура й немає явних ознак вірусного захворювання, тобто немає нежиті річкою, кашлю, є лише температура, то здати аналіз сечі в перші дні потрібно обов’язково.

— Тому що при огляді дитини, яка температурить без якихось проявів, можна перевірити всі органи — легені, вуха, горло, але в нирки ми можемо заглянути тільки за допомогою аналізу сечі, — говорить лікар. — Якщо в нас немає явних ознак вірусної інфекції, обов’язково потрібно виключити запалення сечовидільної системи. Зараз це зробити досить просто, є тест-смужки (подібні використовують для визначення ацетону), вони дають змогу за 13-ма показниками оцінити аналіз сечі.

Що показує аналіз крові?

— Найбільш важливий компонент аналізу крові — це наявність еритроцитів і гемоглобіну, — говорить лікар. — Ці показники виключають наявність анемії, й ми можемо контролювати це загальним аналізом крові. Усі діти в 9 місяців повинні здати загальний аналіз крові, для того, щоб ми могли виключити наявність анемії, тобто дефіциту заліза.

У більш старшому віці, за словами лікаря, можна оцінювати інші показники: лейкоцити, тромбоцити. Звісно, якщо не дай Бог є якісь небезпечні захворювання, ураження крові, усе це лікар побачить за відповідними змінами в аналізі крові.

— Але те, що найчастіше очікують побачити батьки, це відповідь чи є бактерія чи ні, чи потрібно давати антибіотик чи ні, — говорить Андрій Шиманський. — І ось саме тут основна проблема. Тому що в аналізі крові ми цю відповідь знайти не можемо. Якщо є дуже агресивні зміни, ми можемо запідозрити, що є ризик запального процесу. Але це знову ж таки не показ до лікування. Тому що в дитини може бути отит з абсолютним нормальним аналізом крові, а також може бути ротавірус із дуже страшним аналізом крові. І тактики лікування тут абсолютно різні, при отиті потрібно приймати антибіотик, при ротавирусі — ні.

Тому, коли батьки, як тільки дитина затемпературила, біжать здавати аналіз крові й до лікаря, щоб той розшифрував результати лабораторних досліджень — ця тактика абсолютно невірна, це лише непотрібне травмування дитини.

— Так само в аналізі крові ми не знайдемо відповідь, чи можна робити дитині щеплення чи ні, тому якщо ви здавали аналізи перед кожною вакцинацією, це була абсолютно марна справа, — говорить Андрій Шиманський.

Лікар каже, якщо дитину нічого не турбує, і немає також факторів ризику, то й аналізів робити не треба. Адже в дитини може бути купа хвороб: ендокринних, травми, вади серця, ураження шлунку й так далі, які ніяким чином не відобразяться в аналізі крові й сечі.

Дорослим пацієнтам варто задуматись

— Якщо дітям без зайвих потреб здавати аналізи не потрібно, то відносно дорослих пацієнтів, справа трохи інша, — говорить лікар. — По-перше, їх не так шкода, як дітей. По-друге, як правило чим доросліша людина, тим більше хронічних захворювань вона може мати. І здавати раз на рік аналізи — це досить важливо. Але варто починати з консультації лікаря.

Якщо в дорослого є тиск, то здавати раз на рік аналіз сечі для того, щоб виявити ранні зміни ураження нирок — абсолютно доречно. 

Якщо в дорослого є ризик онко, то здавати аналіз крові, щоб виявити якусь початкову анемію теж доречно. Але плюс до того, якщо це жінка — має бути огляд гінеколога, у чоловіків — дослідження на рак простати й так далі.

Тобто в комплексі для дорослого — це обгрунтовано, але це має бути не ізольовано, а в структурі повноцінного обстеження.


Читайте також:

Скільки потрібно грошей, щоб вилікувати Омікрон в домашніх умовах?

Навіщо укладати декларацію, якщо додзвонитись до сімейного лікаря неможливо?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Людмила Загороднюк

    Ну і де тут написано, шо в заголовку
  • Natalia Oleynik

    Аналізи в державному закладі здати можливо але державні лікарні не всі аналізи роблять тому що препарати для аналізу дорогі і їх потрібно закупити
  • Natalia Oleynik

    В державних лікарнях старе обладнання а в приватних клініках найновіше
  • Оксана Васьковська

    Ціни на банальні аналізи ульотні

keyboard_arrow_up