Що робити, коли обгорів на сонці? Та ще п'ять інших запитань до дерматолога

Що робити, коли обгорів на сонці? Та ще п'ять інших запитань до дерматолога
фото ілюстративне
  • Літо у цілковитому розпалі, а ви ще не знаєте, як правильно доглядати за шкірою влітку? Ми разом з лікаркою-дерматологинею допоможемо вам розібратися. 

Шкіру потрібно ретельно оберігати, а влітку тим паче, оскільки доведено зв’язок між сонячним опроміненням та підвищенням ризику виникнення раку шкіри. Як говорить статистика, у Вінницькій області за 2020-й від меланоми померли 35 людей. У цьому ж році під час профілактичних оглядів меланому шкіри виявили у понад 43% українців.

Для того, щоб дізнатися, як правильно доглядати за шкірою влітку, коли ми щодень перебуваємо під сонцем, ми звернулися до лікарки-дерматовенеролога медичного центру «Альтамедика» Людмили Майструк. Разом з лікаркою ми розбираємося, як підбирати захист від сонця, як безпечно засмагати та що робити, якщо ж ви все-таки згоріли. 

Чому шкірі потрібен захист від сонця?

— Сонячні промені сприяють зміцненню імунітету з одного боку, а з іншого — в результаті надмірного перебування на сонці може виникати алергічна реакція. Статистика фіксує збільшення кількості випадків алергічної реакції на сонці і, крім того, це може стимулювати появу різноманітних новоутворень шкіри, — розповідає Людмила Майструк. — Тож, щоб до цього не доходило — треба дотримуватися простих правил захисту шкіри влітку. 

Відео дня

Як захищати шкіру від сонця?

— Використання правильного сонцезахисного крему, безперечно, є одним з найефективніших способів захисту від надмірного ультрафіолетового випромінювання. Тому, якщо їдете на відпочинок і маєте перебувати на сонці, то обов'язково користуйтеся сонцезахисними кремами, — продовжує лікарка. — Звісно, в місті час перебування на сонці у більшості людей менший, ніж під час морської відпустки, але пам’ятати про захист треба й у вінницькі будні.

Як підібрати сонцезахисний крем?

— Їх потрібно купувати в аптеці, а не у парфумерних відділах магазинів. І, звісно, будь-який крем, у тому числі сонцезахисний, потрібно попередньо нанести на невелику ділянку шкіри, щоб визначити, чи немає алергічної реакції, — пояснює дерматовенеролог. — Крем не повинний обтяжувати шкіру та відповідати типу шкіри. Тому зовсім не обов'язково вибирати крем з щільною жирною текстурою. Існує ціла безліч варіацій, наприклад, SPF у вигляді спрею, олійки чи молочка. 

За словами лікарки, для щоденного використання достатньо SPF 30, а на відпочинок мінімум SPF 50. 

— Якщо у людини є сонячні дерматити чи непереносність сонячного світла, і такі пацієнти є, то для них є спеціальні сонцезахисні креми, — продовжує Людмила Майструк. — Не менш важливим є те, що сонцезахисний крем наносять не на пляжі, а у приміщенні, десь за 20-30 хвилин до виходу на вулицю. Наносити крем потрібно на всі відкриті ділянки без виключення. Не наносити локально, щоб не було плям. Захист важливо поновлювати кожні дві години.

А як дітям потрібно захищати шкіру? 

— Дітям у першу чергу потрібен сонцезахисний крем. Особливо, маленьким, — каже лікарка. — Є у продажі креми для діток, навіть для немовлят від шести місяців. Але це також потрібно купувати тільки в аптеці. 

Як безпечно засмагати? 

— Краще засмагати не на активному сонці. Тобто, не під прямими сонячними променями, — пояснює спеціалістка. — Навіть, якщо хочеться дуже хорошої засмаги, то все одно треба наносити SPF-захист. Якщо у вас шкіра не схильна до того, щоб згорати, то можна брати SPF 30. 

Також лікарка додає, що засмагати потрібно дозовано. Найкращий час — до 10.00 і після 17.00. Перебувати в пік активності сонячних променів не бажано нікому. 

Як читаємо на сайті Центру громадського здоров'я МОЗ, деяким людям засмагати взагалі заборонено. А саме:

  • людям похилого віку,
  • маленьким дітям,
  • гіпертонікам,
  • алергікам,
  • вагітним,
  • тим, хто страждає від новоутворень, меланом, захворювань ендокринної системи.

«Також у зоні ризику — люди зі світлою шкірою, з великою кількістю родимок на тілі або наявністю чотирьох і більше родимок діаметром від 6 мм; ті, хто в дитинстві кілька разів згорав на сонці, люди, в чиїх сім'ях у одного з прямих родичів була діагностована меланома», — йдеться у публікації. 

Що робити, якщо все ж таки обгоріли на сонці? 

— У жодному разі не мастити шкіру спиртовими розчинами, це додаткове подразнення. Потрібно насамперед змити морську сіль під проточною водою, — пояснює фахівчиня. — Потрібно пити багато води, не їсти гострі й жирні страви. Старатися перейти на легку їжу. Можна сорбенти приймати та протиалергічні препарати. 

Якщо ж говорити про місцевий «порятунок» шкіри від надмірного сонця, то можна використовувати звичайний «Бепантен», щоб заспокоїти шкіру. 

Ще трохи порад про те, як не обпектися на сонці у спекотну погоду, читайте у цьому матеріалі:

 

Читайте також: 

«Деякі вакцини можуть роками захищати від COVID»: про що ще йдеться у новому дослідженні вчених

Електронні лікарняні: як вони працюють і що буде з паперовими бланками?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up