«Деякі вакцини можуть роками захищати від COVID»: про що ще йдеться у новому дослідженні вчених

«Деякі вакцини можуть роками захищати від COVID»: про що ще йдеться у новому дослідженні вчених
фото з архіву редакції
  • Після вакцинації організм може протистояти коронавірусу роками, — про це йдеться у свіжому дослідженні імунологів з США. 
  • Розповідаємо, що ще дізналися з цього дослідження, і говоримо про це з вінницьким лікарем-інфекціоністом. 

Дослідження про те, наскільки довго вакцини захищатимуть нас від коронавірусу, опублікували у журналі Nature. У ньому йдеться, як передає The New York Times, що вакцини Pfizer і Moderna викликають реакцію імунної системи, яка може «відбиватися» від коронавірусу довгі роки.

Це дослідження підкріплює докази того, що більшості людей, імунізованих вакцинами мРНК info, може не знадобитися скоро знову вакцинуватися. Проте при умові, що вірус та його штами не надто розвиватимуться за рамки початкової форми вірусу.

«Це хороший знак того, наскільки міцний наш імунітет від цієї вакцини», — сказав Алі Еллебеді, імунолог з Вашингтонського університету в Сент-Луїсі, який очолював дослідження. 

Відео дня

Як читаємо у матеріалі, у травні Еллебеді та його колеги повідомили, що імунні клітини, які розпізнають вірус, затримувались у кістковому мозку щонайменше вісім місяців після зараження COVID-19. 

«Інша команда виявила, що В-клітини пам'яті продовжують дозрівати і зміцнюватися щонайменше рік після зараження. Ці висновки свідчать про те, що імунітет може триматися роки, а можливо і все життя, у людей, які були інфіковані та згодом щеплені», — йдеться у дослідженні.  

Доктор Еллебеді та його колеги знайшли 41 особу, які були імунізовані двома дозами вакцини Pfizer-BioNTech. У 14 з цих людей команда витягла зразки з лімфатичних вузлів через три, чотири, п’ять, сім та 15 тижнів після першої дози. Чому зразки лімфатичних вузлів? Бо після вакцинації або хвороби у лімфовузлах з'являються зародкові центри, в яких В-лімфоцити вчаться розпізнавати вірус і боротися з ним. 

І от, що виявила команда доктора Еллебеді: «Через 15 тижнів після першої дози вакцини зародковий центр все ще був дуже активним у всіх 14 учасників. Кількість клітин пам'яті, які розпізнавали коронавірус і боролися з ним, не зменшилася», — йдеться у матеріалі. 

«Той факт, що реакції тривали майже чотири місяці після вакцинації — це дуже, дуже хороший знак», — сказала доктор Еллебеді.

Не можна пропускати другу дозу

Як читаємо продовження цього дослідження, більше одного із десяти американців пропустили свою другу дозу вакцини проти коронавірусу. Як повідомляє CNN, лише 88% тих, хто отримав одну дозу вакцини та мав прийти зробити другий укол, насправді закінчили серію з двома дозами. 

Це викликає занепокоєння у фахівців, оскільки в США закріплюється більш інфекційний штам «Дельта». Експерти попереджають, що варіант «Дельта» може незабаром стати домінантним штамом у США.

«Оскільки цей вірус мутував, існують його інші версії, від них ми можемо врятуватися маючи певний імунний захист, який ми отримуємо від вакцини», — сказав CNN американський генеральний хірург доктор Вівек Мерті. Він посилався на дослідження, які говорять, що дві дози вакцини Pfizer забезпечують захист на 88% у порівнянні з захистом лише на 33% після одного уколу.

«Головне — зробити щеплення. Прийміть обидві дози», — сказав Мерті.

«Ще зарано остаточно робити висновки»

Ігор Матковський, лікар-інфекціоніст, директор комунального підприємства Вінницької обласної Ради «Клінічний Центр інфекційних хвороб»: 

Якщо говорити щодо стійкості імунітету після сьогоднішніх щеплень, і будь-то Pfizer чи AstraZeneca, я думаю, що остаточних даних ще немає. І їх так швидко не може бути. Чому? Бо потрібно дійсно кількарічний термін, щоб оцінити збереження захисту після кожної вакцини. Тим паче на сьогодні є вже інформація щодо комбінування вакцин. Наприклад, перша доза AstraZeneca, а друга — Pfizer. У світі досліджуються різні комбінації щодо ефективності і відповідно щодо тривалості імунітету після вакцинації. 

Я би казав, що на нині, враховуючи не дуже великий набраний досвід, ще зарано остаточно робити висновки. Звичайно, якісь проміжні висновки роботи обов'язково потрібно, щоб рухатися далі і принаймні заглибленіше вивчати різні комбінації вакцин, режими вакцинування. Зарано говорити щодо кількарічного імунітету проти коронавірусу. Звісно, це був би ідеальний варіант розвитку подій. 

Проте дуже важливо говорити про пропуск другої дози. Бо, якщо ми пропускаємо другу дозу, то ми не формуємо захист від коронавірусу. Він на якийсь нетривалий час, напевне, буде. А потім, все одно, через кілька місяців будемо починати з нуля робити щеплення, не дивлячись на те, людина хворіла чи ні. Насправді і ще вивчається така комбінація. Щодо того, що людина вже перенесла захворювання і далі, як воно комбінується з вакциною? 

Нашій клініці станом на сьогодні вдалося вивчити: імунітет після щеплення кращий у тих людей, які вже перехворіли на коронавірус у середній або середньо-важкій формі. Це єдине, що ми можемо сказати точніше, бо лабораторія нам це підтверджує. 

Як відбувається вакцинація в нас? 

Кампанія з вакцинації проти коронавірусу стартувала у Вінницькій області наприкінці лютого. Першим препаратом, яким щеплювали українців, був індійський CoviShield. Попри іншу назву, він аналогічний до британської вакцини AstraZeneca. 

Пізніше до України завезли мРНК-вакцину Pfizer і китайську CoronaVac. Наразі у Центрах масової вакцинації, які відкривають у Вінниці на вихідних, вакцинують всіх лише CoronaVac. 

Від початку кампанії в Україні проведено усього 2 229 165 щеплень. Отримали дві дози — 435 166. Це згідно з інформацією МОЗ. 

У Вінницькій області першу дозу отримали — 84 160 людей, другу — 33 139. 

Вам також може бути цікаво прочитати наші попередні публікації на тему вакцинації: 

Також нагадаємо, як відбувається процес запису на вакцинацію. Журналісти 20minut.ua на власному досвіді перевіряли, що це швидкий та зручний процес. 

 

Читайте також: 

Електронні лікарняні: як вони працюють і що буде з паперовими бланками?

Пенсії, перевірки та ковід-сертифікати. Що зміниться у липні для вінничан

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up