Електронні лікарняні: як вони працюють і що буде з паперовими бланками?

Електронні лікарняні: як вони працюють і що буде з паперовими бланками?
  • Лікарі більше не будуть заповнювати жодних бланків, щоб засвідчити непрацездатність людини.
  • Всю інформацію вноситимуть у електронний реєстр, а в ньому пацієнт і роботодавець може у будь-який момент переглянути лікарняний. 
  • Чи повністю зникнуть паперові лікарняні? Як відтепер буде відбуватися оформлення листка непрацездатності? Та які особливості у цього процесу? 

Лікарняні — найпопулярніша довідка в Україні. Їх оформлював, ймовірно, кожен з нас. Як кажуть у МОЗ, щороку їх отримують 5,5 млн українців і за ними виплачують понад 18 мільярдів гривень. Чи всі вони виплачуються чесно? Це відкрите питання, але електронні лікарняні мають це змінити. А насамперед е-лікарняні запроваджують, щоб зменшити бюрократію та «паперовий режим» у медзакладах. 

Запустили е-лікарняні в Україні 10 червня, проте наразі триває тестування системи, навчатимуть лікарів працювати з е-реєстром. Пілот триватиме до 31 серпня (наказ МОЗ №1066). Вже з першого вересня всі лікарняні листки мають бути електронними.

Як це працює?

Лікарняний формуватиметься на підставі медичних записів, які лікар записує в медичну інформаційну систему (МІС). Лікарняний буде доступний в електронних кабінетах пацієнта та його роботодавця. Ці кабінети розміщені на порталах Пенсійного фонду у розділі «Листки непрацездатності». 

Відео дня

Ми звернулися у Пенсійний фонд у Вінницькій області, щоб дізнатися детальніше, як це працює наразі, і як буде працювати повноцінно у вересні. 

— Лікар, який має ліцензію, щоб видавати лікарняні, формує медичний висновок. Цей медичний висновок формується в електронному вигляді. Після того, на підставі цього висновку створюють електронний лікарняний. Цей лікарняний через власний кабінет на електронному ресурсі може бачити, як працівник і роботодавець, — розповідає начальниця головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Олена Корчака.

Як пояснює фахівчиня, працівник не зобов'язаний передавати керівнику лікарняний, бо останній може просто зайти в електронний кабінет і побачити документ. 

— Я наведу приклад зі свого досвіду. Наш фонд працює на теренах всієї Вінницької області, й мені складає велику задачу забезпечити доставлення лікарняних листів в центральний офіс. Уявіть, наскільки полегшує життя роботодавцю отримати лікарняний лист працівника просто у своєму кабінеті, — каже Олена Корчака. —  Наступним етапом йде те, що роботодавець в електронному вигляді формує розрахунок, і подає його на розрахування Фонду соціального страхування. 

За словами Корчаки, станом на перше липня в країні сформовано трохи більше тисячі е-лікарняних. А у Вінницькій області — 86. Як каже начальниця фонду, хоч і запрацює все у вересні, але тестування цього процесу проводили ще у минулих роках.

— У лікарняний вносять такі основні дані: де працює людина, номер медичного висновку, дата початку і закінчення лікарняного та що саме призвело до непрацездатності, — каже Корчака. — Працівник може відстежувати процес оформлення листа. Наразі ж, коли людина оформлює лікарняний, то обходить кілька кабінетів і витрачає чимало часу. А ще я, як громадянка, хочу вірити, що контроль на оформлення лікарняних листків буде значно вищим. 

Олена Корчака розповіла, що дані електронного лікарняного доступні виключно за захищеними носіями. Будь-кому не можна переглянути, що там за лікарняний лист виписаний на конкретну особу, це не загальнодоступна інформація. Каже, цей реєстр цілком захищений.

Які переваги у цих лікарняних?

Про плюси запровадження електронних лікарняних детальніше розповів Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров на спільному брифінгу Мінцифри, МОЗ та Мінсоцполітики. 

— Е-лікарняні — це важливий крок до режиму без паперів. Які переваги? Для лікарів — це менше заповнення документів. Взагалі нічого не потрібно заповнювати на папері. Все робиться онлайн. Це займає 30 секунд - хвилину, — каже Михайло Федоров. — Для пацієнта — це також зручність, не потрібно правильно називати компанію, де ти працюєш, до прикладу. Немає зайвих походів в лікарню, тільки один раз можна прийти. Якщо хвороба протікає не згідно з планом лікування, то не потрібно ще раз приходити в лікарню, щоб продовжити лікарняний. Під час пандемії це дуже важливо, ми таким чином обмежуємо контакти людей з іншими.  

За його словами, переваги для бізнесу теж є, бо до запровадження бізнес акумулював у себе лікарняні, потім контактував окремо з Соцфондом, і вже тоді передавав ці папери. Тепер це все автоматично. 

— Це комфортно, сучасно та антикорупційно. Сьогодні в інтернеті можна знайти підроблені лікарняні, приносити до роботодавця й отримати виплати. Але електронні лікарняні оберігають від схожих ситуацій, — підсумував Федоров. 

Що буде з паперовими бланками? За словами Олега Ляшка на цьому брифінгу, до вересня можна буде працювати і з електронним лікарняним, і з паперовим. Далі — лише електронні. 

Які е-лікарняні видаватимуть?

Як зазначають в НСЗУ,  конфіденційну інформацію про пацієнтів, на кшталт діагнозу, у лікарняний не додаватимуть. Буде вказаний лише мінімум, щоб визначити непрацездатність.

Такі листки непрацездатності даватимуть для десяти категорій медвисновків:

  • хвороба або травма;
  • догляд за хворою дитиною;
  • догляд за хворим родичем;
  • догляд за дитиною у разі хвороби людини, яка цю дитину доглядає;
  • карантин;
  • обсервація, самоізоляція під час дії карантину, пов’язаного з пандемією коронавірусу;
  • переведення людини на легшу роботу;
  • лікування в санаторно-курортному закладі;
  • ортопедичне протезування;
  • вагітність та пологи.

 

Читайте також: 

«Не пийте крижану воду і не відчиняйте вікна»: поради лікарки, як поводитись під час спеки

«Ми не ревакцинуємо залишками»: як у Вінниці отримують другу дозу препаратів проти COVID-19

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Marina Soroka

    Лікарняні вже півроку не видають - просто вилучили з поліклінік. Тільки лист непрацездатності. Фактично вкрали в людей кошти. І це стосується не тільки тих, хто хворів на корону. Знаю людину з онкозахворюванням, що не отримала ні копіки за місяць непрацездатності. Лише довідку.
  • Олег Каськов

    Фахівчиня??? А журналістиня є?
  • Читач18

    Вже чотири місяці видають довідки про тимчасову працездатність. Чому ніхто не дасть чіткої відповіді на питання " Коли будуть паперові листи непрацездатності та обмін довідок?"  Всі про це мовчать. Ніби не має проблеми.
  • Саньтьяго Мендес

    что сделало правительство ЗЕ! - правильно, уже не выплачивается полгода ни один больничный. Хитрая уловка - не давать бланки больничных без которых соцстрах не выплачивает ничего. Урода выбрали.

keyboard_arrow_up