«Не пийте крижану воду і не відчиняйте вікна»: поради лікарки, як поводитись під час спеки

«Не пийте крижану воду і не відчиняйте вікна»: поради лікарки, як поводитись під час спеки
  • Засинаємо — навколо ще спекотно, прокидаємося — спекотно вже, щось робимо впродовж дня — взагалі обливаємось потом. Усе це — звичайні явища для літа. 
  • Зараз ця пора року якраз у самому розпалі, а значить саме час розібратись в тому, як нам охолодитися, якщо немає кондиціонера і яких правил дотримуватись, коли навколо занадто гаряче.

Першим, що спадає на думку, коли нам спекотно зазвичай стає: «Зараз би під кондиціонер» або «Піду прийму крижаний душ». На жаль, кондиціонер є не в кожній оселі, а душ з холодною водою може призвести до застудних захворювань і навіть до розширення судин та підвищення артеріального тиску. 

Аби не ризикувати вашим здоров’ям ми не стали вдаватися до порад сумнівного походження з інтернету, а звернулися за рекомендаціями до терапевтині Надії Дяченко. Лікарка розповіла про небезпеку, яку становить спека, як від неї захиститись в домашніх умовах, чого не варто робити при високих температурах, що потрібно їсти і до яких «дзвіночків» від організму треба дослухатись.

Надія Дяченко, терапевтиня медичного центру «Альтамедика»

Відео дня

Як без шкоди для здоров'я і в домашніх умовах можна боротись зі спекою? 

— Пийте багато води. Гідратація є ключовою, коли ваше тіло намагається підтримувати гомеостаз (внутрішній баланс). Охолоджена звичайна вода — це ваш найбезпечніший спосіб для підтримки водного балансу. Старайтеся уникати підсолоджених напоїв, соків. Не пийте каву, оскільки вона діє як сечогінний засіб і може мати зневоднюючий ефект.

Раджу охолоджувати місця магістральних артерій: щиколотки, підколінні зони, зап’ястя, внутрішні поверхні ліктів. Одягайте речі просторі, зручні та з натуральних тканин. Зав’язуйте волосся. Часто приймайте душ. 

Чим для нас небезпечна спека? 

— Тривалий вплив сильної спеки може спричинити тепловий/сонячний удар, непритомність, судоми, порушення мозкового кровообігу, а також посилити вже існуючі хронічні захворювання. Наприклад, захворювання органів дихання, головного мозку та серцево-судинної системи. 

Ці серйозні наслідки для здоров’я, як правило, стосуються більш вразливих груп населення, таких як люди похилого віку, діти та люди з наявними серцево-судинними та респіраторними захворюваннями.

Що під час спеки рекомендовано їсти?

— Вживайте овочеву легко засвоювану їжу. Уникайте жирних продуктів, великої кількості м’яса, бобових. Не їжте багато і великими порціями. Використовуйте охолоджені страви. 

Є люди, які мають шкідливі звички. Наприклад, вживають спиртне. Як алкоголь впливає на організм під час спеки?

— Вживання алкогольних напоїв у спекотну погоду може мати серйозні наслідки. Під час сильної спеки ми більше пітніємо, тому вживання може призвести до втрати рідини через збільшення сечовипускання. Це може призвести до зневоднення. 

На які внутрішні та зовнішні прояви і сигнали організму варто звернути увагу, коли навколо спекотно? 

— Підвищення температури тіла. Змінений психічний стан або поведінка. Збудження, нечітка мова, дратівливість, марення. Зміна вологості шкіри. Під час перегрівання ваша шкіра стане гарячою і сухою на дотик. Також виникає її почервоніння. 

Нудота і блювання. Ваше дихання може стати прискореним і поверхневим. Пришвидшення пульсу. Головний біль. Зниження або підвищення артеріального тиску. Насичений колір сечі та її мала кількість.

Чи небезпечні за спекотної погоди фізичні навантаження?

— Заняття в спекотну погоду створюють додатковий стрес для організму. Як самі тренування, так і висока температура повітря можуть підвищити температуру вашого тіла. Щоб охолодитись, воно надсилає більше крові, щоб вона циркулювала через вашу шкіру. Це залишає менше крові для м’язів, що, в свою чергу, збільшує частоту серцевих скорочень. 

Якщо вологість повітря також висока, ваше тіло стикається з додатковим стресом, оскільки піт не легко випаровується з шкіри. Це підвищує температуру тіла ще вище.

Чого під час спеки не варто робити?

— Не виконувати важку фізичну роботу чи проводити тренування. Не пити крижану воду. Не вживати смаженої і жирної їжі, адже вона може пришвидшити метаболізм та додатково підвищити температуру тіла. Уникати синтетичного одягу. Не пити воду з попередньо розпечених на сонці пластикових пляшок — можуть утворюватися канцерогени. І не відчиняти вікна, адже це може лише погіршити ситуацію, запустивши всередину приміщення ще більш тепліші повітряні маси.

 

Читайте також:

Ключові питання про вакцинацію проти коронавірусу та відповіді на них

Вакцинація, але не проти COVID-19: як дорослим зробити щеплення від інших небезпечних хвороб

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • AK

    А чому не "терапевтесса"? Терапевтка правильно.
  • Olexandr

    реклама альтамедики так щей платна статья. Жах
  • vikvikt vikt

    требо вирыты у святого МОРГуния и ниякый  тэбэ ковыд  не  визьме.

keyboard_arrow_up