Пенсії, перевірки та ковід-сертифікати. Що зміниться у липні для вінничан

Пенсії, перевірки та ковід-сертифікати. Що зміниться у липні для вінничан
Фото ілюстративне, з архіву «20хвилин»
  • У липні збільшився розмір прожиткового мінімуму, що вплинуло на пенсії та інші соцвиплати, які прив’язані до цього показника. 
  • Держпраці та податкова запускають спільні перевірки бізнесу, для подорожей за кордон потрібен буде ковід-сертифікат. Що ще цікавого зміниться для вінничан?

У другій половині року запускають ряд важливих змін, які відчують на собі вінничани. Це і зростання пенсій, і відкриття ринку землі, і «ковід-сертифікати» для вакцинованих та багато іншого.

Пенсії та інші виплати

З 1 липня зріс прожитковий мінімум. Зростання незначне, всього на 4,8%. Однак воно потягнуло за собою інші соцвиплати.

Мінімальна пенсія за віком зросла на 85 грн — з 1769 до 1854 грн. Такі виплати отримують люди, що досягли пенсійного віку, але не мають необхідного страхового стажу. Мінімальний страховий стаж для виходу на пенсію складає 28 років.

Відео дня

На копійки зросла надбавка до пенсії. Якщо пенсіонер продовжує працювати, то за кожен додатковий рік страхового стажу він отримуватиме плюс 18,54 грн до пенсії (до 1 липня — 17,69 грн). А людям, які вийшли на пенсію у 2019-2021 роках, і не отримали перерахунку в червні, в липні мають доплатити додатково по 100 грн.

Ще одна доплата розміром 400 грн для людей, віком від 75 років, мала бути цього місяця. Проте уряд вирішив, що такі виплати почнуть робити з 1 жовтня 2021 року.

Наряду з пенсіями, підвищуються й інші соцвиплати

Перевірки і блокування карток

Держпраці спільно з податковою проведуть інспекції підприємств: будуть шукати неофіційно працевлаштованих робітників.

У поле зору інспекторів потрапляють роботодавці, які мають найвищий ризик використання незадекларованої праці. За інформацією Мінекономіки, такими вважаються, зокрема, компанії, що працюють у сфері торгівлі, сільського господарства, транспорту та організації харчування. Переглянути графік перевірок можна за цим посиланням.

До 6 липня повинна запрацювати нова система блокування рахунків боржників та автоматичного списання коштів.

У Міністерстві юстиції повідомили, що державна виконавча служба тепер зможе отримувати інформацію про всі рахунки боржників в будь-якому з 73 банків України. І якщо суд ухвалить постанову про стягнення коштів та передасть справу на ДВС, то заборгованість буде списуватись автоматично з банківського рахунку боржника. Якщо наявної суми не вистачить, то рахунок буде заблокований до повного виконання рішення суду.

У таким спосіб передбачається швидко стягувати борги з аліментів, за кредитами, штрафи за порушення ПДР тощо.

Тарифи

У липні не зростатимуть тарифи на холодну воду, гарячу воду та опалення. А от Тариф на електроенергію мав збільшитись з 1 липня.

Проте уряд передумав і продовжив дію тарифу для населення — 1,68 грн за кіловат*год. Така ціна буде до 1 серпня 2021 року. Далі Міненерго має запропонувати нові розцінки, що враховуватиме всі питання забезпечення населення електроенергією, зокрема щодо формування тарифів від обсягів споживання.

Незмінною для населення залишається і ціна газу. «Вінницягаз збут» продає блакитне паливо по 7,99 грн за кубометр на місяць. Такий тариф мають споживачі, в яких діє базова річна ціна

Запуск ковід-сертифікатів

Україна завершує підготовку до впровадження ковід-сертифікатів для подорожей за кордон. Їх зможуть отримати люди, які отримали дві дози вакцину проти коронавірусу. Документ відповідатиме вимогам ЄС, про що зазначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Кабміну 30 червня.

Сертифікат можна буде згенерувати в додатку і на порталі «Дія». Наразі ця функція недоступна всім, триває бета-тестування. У подальшому паперовий сертифікат можна буде отримати і у сімейного лікаря. І паперова, і електронна версія документу буде дійсна протягом шести місяців.

У документі будуть вказані персональні дані людини (ПІБ, серія та номер закордонного паспорта) та інформація про лікаря, вакцину (серія, назва, виробник, скільки зроблено доз тощо). Якщо щеплення не було, то в сертифікаті вкажуть результати ПЛР-тесту чи інформацію про те, що людина перехворіла на COVID-19 та має антитіла, повідомляє Ліга.Life

Інформація про те, які країни визнають сертифікати України, буде на covid19.gov.ua.

Кінець мораторію

Від сьогодні набув чинності закон про ринок землі — Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення. Тепер українці - фізичні особи можуть купувати і продавати землі сільгосппризначення. До 2024 року діятиме обмеження — можна придбати до 100 гектарів землі в «одні руки». 

Після 2024 року сільгосп землю дозволять купувати українським юридичним особам і діятиме обмеження до 10 тисяч гектарів.

Іноземці зможуть купувати українську сільгосп землю, якщо це дозволять на всеукраїнському референдумі.

А з 24 липня набуде чинності ще один земельний закон — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель». Дані про ділянки, їхніх користувачів та власників повинні будуть публікувати назагал. Органи місцевої влади повинні визначитись з геопорталом, де будуть розміщені дані: сайт громади, державна кадастрова мапа або інші майданчики.

Вінницька міська рада, нагадаємо, з 1 липня отримала право затверджувати проекти землеустрою на землі під особисте селянське господарство. Це стосується земельних ділянок в межах Вінниці та ще семи приміських сіл, які в складі нашої міської громади. Що робити, якщо проект землеустрою «завис» у Держгеокадастрі — поради адвоката Жанни Грушко.

 

Читайте також:

Нова нормативна грошова оцінка землі. Вплив на податки відчуємо у 2023 році

Спочатку — земля, потім будівництво. План підготовки до будівництва мосту на Тяжилів

Нові ставки податків для Вінниці й приміських сіл почнуть діяти з 2022 року

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up