Що робити, щоб після 1 липня не втратити землю? Поради адвоката

Що робити, щоб після 1 липня не втратити землю? Поради адвоката
Важлива інформація для тих, у кого розроблені проекти землеустрою на ділянки для ведення особистого селянського господарства, але ще не затверджені / Фото зі стоку
  • Держгеокадастр втратив право затверджувати проекти землеустрою, а ради міст та сіл ще не набули цих повноважень. 
  • У результаті проекти землеустрою на ділянки під особисте селянське господарство, які не затверджені, «зависли у повітрі».
  • Адвокат Жанна Грушко написала поради, що робити, аби не втратити право на земельну ділянку.

З 27 травня набрав чинності закон щодо децентралізації землі №1423-IX, за яким повноваження про розпорядження земельними ділянками під особисте селянське господарство (ОСГ) переходять від Держгеокадастру до сільських, селищних та міських рад. 

Не затверджені проекти землеустрою на ділянки ОСГ «зависли у повітрі», бо кадастр немає повноважень. А ради органів місцевої влади набувають повноважень з 1 липня. Що робити, щоб через цю бюрократію не втратити земельну ділянку? Поради на своїй фейсбук-сторінці дає адвокат Жанна Грушко.

Алгоритм дій

«Держгеокастр має повідомити ради міст й сіл, до яких увійшли відповідні земельні ділянки, про наявність розроблених проектів землеустрою та про відсутність рішення про їх затвердження. Передати відповідну документацію. Натомість, громадянам, які за власний кошт розробили ці проекти і не втратили бажання стати власниками земельних ділянок, рекомендую проконтролювати цей процес», — йдеться у дописі Грушко.

Відео дня

Контроль здійснюється так:

Якщо ж ваш проект землеустрою в Держгеокадастрі, а копії на руках немає, то звертаємо до кадастру з заявою про повернення такого проекту.

«Наразі, у деяких управліннях Держгеокадастру розробили бланки таких заяв, у яких зазначено, що ви просите повернути проекти та відмовляєтесь від розгляду вашої заяви про затвердження, — пише адвокат Жанна Грушко. — Таке формулювання не є свідченням того, що ви відмовляєтесь від земельної ділянки. Проте ви можете написати заяву до Держгеокадастру лише з вимогою «повернути проект землеустрою».

Куди надсилати заяви

«Особи, які отримали дозволи на розроблення проекту землеустрою щодо ділянок державної власності, які відповідно до закону № 1423-ІХ переходять у комунальну власність, а також органи, що їх надали, зобов'язані повідомити про це протягом місяця Вінницьку міську раду з дня набрання чинності цим пунктом (з 27.05.2021). Рішення про затвердження такої документації, що не була затверджена на день набрання чинності цим пунктом, приймає Вінницька міська рада», — повідомляє департамент земельних ресурсів міськради.

Інформацію про наявність дозволу на розробку документації землеустрою необхідно направити на адресу Вінницької міської ради (м. Вінниця, вул. Соборна, 59) або на її електронну пошту: [email protected].

Вінницька міська рада буде розпоряджатись землями Вінниці та приєднаних громад. А це селище міського типу Десна, села Вінницькі Хутори, Гавришівка, Стадниця, Малі та Великі Крушлинці, Писарівка, Щітки.

На сесії міськради, нагадаємо, ухвалили рішення про нові ставки податків для жителів міської громади.

 

Читайте також:

Спочатку — земля, потім будівництво. План підготовки до будівництва мосту на Тяжилів

У Вінниці запустили муніципальний чат-бот СВОЇ. Які сервіси доступні?

Продали земельну ділянку: коли припиняти платити податок

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Нагородили 21-річного воїна, який врятував життя побратимам під час обстрілу «Градами» 20:21 «Продемонстрували майстерність у сфері, що стрімко розвивається». Про конкурс юних програмістів photo_camera 19:58 В Іллінцях через несправну пральну машинку ледь не згоріла квартира 19:04 На Вінниччині зафіксували 57 випадків браконьєрства під час нересту Від читача 20:49 Прагнеш знайти роботу своєї мрії? Відвідай Ярмарок кар‘єри 2024 на стань на крок ближче до професійної реалізації! 18:23 «Де мій лист, Укрпошто?» Два тижні журналіст чекає конверт з Могилів-Подільського 18:17 На Вінниччині судитимуть учасників масштабного підпільного виробництва алкоголю photo_camera 18:02 Мільйони, бізнеси та енергетика: декларації членів медкомісій розкривають несподівані зв'язки 18:00 Де замовити передвеликоднє прибирання: огляд клінінгових компаній та хімчисток Вінниці (партнерський проєкт) 17:23 Оголосили підозру жінці, яка бреше про українських полонених та виправдовує агресію рф 17:07 Захисник з Козятинщини отримав «Золотий Хрест» від Головнокомандувача ЗСУ 16:19 Поліція шукає 16-річну дівчину та 17-річного хлопця 15:55 Вкрала понад 200 тисяч? ОСББ на Лялі Ратушної звинувачує колишню бухгалтерку в махінаціях photo_camera 15:14 На Калинівщині перекинувся легковик. Загинула 20-річна пасажирка 15:00 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 14:21 Двоє чоловіків продавали за $6000 ухилянтам «путівки» до Молдови 13:57 «Почули» після публікації: чоловік, якому без пояснень не дали групу, добився справедливості 13:13 У Вінниці збільшили кількість автобусів на одному маршруті 12:08 Терор України окупантами: 170 атак на фронті, загиблі та поранені серед мирних жителів 11:14 Родом з Калинівки, але жив у Вінниці. На війні загинув військовий Павло Радецький
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up