Річну ціну на газ встановлять з 1 травня. Чого чекати вінничанам?

Річну ціну на газ встановлять з 1 травня. Чого чекати вінничанам?
За планом чиновників, ціна за річним тарифом буде незмінною протягом 12 місяців. Але яким буде розмір цього тарифу? Питання залишається відкритим
  • З травня постачальники мають запропонувати побутовим споживачам так звані базові річні тарифи. Ключова умова — ціна газу не буде змінюватися з 1 травня 2021-го до 30 квітня 2022 року.

  • Проте якою буде річна ціна і чи стане вона вигідною для споживачів? Питання відкрите. Експерт Валентин Землянський називає ще ряд загроз від запровадження такої системи.

Нацкомісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), схвалила проект рішення, за яким для побутових споживачів запроваджують річну ціну на газ. 

Про це йшлося на засіданні комісії 5 березня.

— Прийняття проекту надасть можливість побутовим споживачам купувати природний газ за фіксованою ціною, яка діятиме з 1 травня поточного року до 30 квітня наступного року, — пояснює член Нацкомісії Тетяна Рябуха. — Усі постачальники до 25 квітня повинні будуть оприлюднити цю ціну, яка протягом періоду змінюватися не буде. Це ключове.

Відео дня

Також вона зазначила, що крім річної ціни, газопостачальники зможуть пропонувати споживачам й інші пропозиції: газ з щомісячною ціною, з фіксованою ціною на квартал тощо. Вільна зміна газопостачальника не забороняється.

«Люди повинні мати змогу укладати контракти на газ за фіксованою річною ціною та прогнозувати свої витрати», — говорив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на нараді, 2 березня

— Що таке річний продукт? Це цивілізаційна правильна річ, яка дозволить не шарахатися споживачам щомісяця від ціни газу. Річна ціна буде фіксованою, її змінювати протягом дії річного пакету послуг забороняється, — пояснює голова НКРЕКП Валерій Тарасюк.

Посадовець зазначив, що це рішення є попереднім. Його ще допрацюють на обговоренні з зацікавленими учасниками проекту регулювання. 

— Ми маємо його підготувати протягом місяця, щоб споживачі з 1 травня мали змогу отримати річні ціни на газ, — говорив Тарасюк.

Як надіслати звернення до НКРЕКП — пояснення ось тут.

Можна втратити свій тариф

Проект рішення опублікований на сайті НКРЕКП. У ньому вказані нюанси пропонованої річної ціни газу.

Отже, як зазначали на засіданні НКРЕКП, фіксована ціна діятиме з 1 травня 2021 року до 30 квітня 2022 року. Газопостачальники до 25 квітня мають оприлюднити річні ціни на своїх ресурсах до 25 квітня. 

Річну ціну газу не можна змінювати, поки не закінчиться строк дії річного пакету послуг. Водночас інші пропозиції — газ на місяць, газ з фіксованою ціною на квартал, газ на зиму тощо — можна змінювати та навіть припиняти надання газу за цим пакетом послуг. Газопостачальник повідомляє споживача про зміни умов продажу газу не пізніше, ніж за місяць до цієї зміни.

Ще один цікавий момент — споживач втрачає можливість отримати фіксовану ціну газу на рік, якщо захоче, наприклад, перейти до іншої компанії: 

«У разі зміни споживачем базової річної пропозиції постачальника на іншу комерційну пропозицію цього постачальника або зміни постачальника протягом строку дії однієї базової річної пропозиції (з 01 травня по 30 квітня), такий постачальник не має права повторно постачати споживачу природний газ в рамках базової річної пропозиції у поточному році (з 01 травня по 30 квітня)», — йдеться в проекті рішення НКРЕКП.

Загрози і невирішені питання

Після хвилі тарифних протестів урядовці пообіцяли, що річні ціни на газ будуть у всіх постачальників. Але нинішній проект НКРЕКП має ряд загроз і «підводних каменів» для споживачів, вважає експерт «Української енергетичної асоціації» Валентин Землянський.

— Є ризик того, що діючі договори на поставку можуть автоматично стати річними контрактами. Можливо буде перехідний період, але так чи інакше споживач, який не встигне змінити постачальника буде прив’язаний до діючого контракту, — каже Землянський. — Такий алгоритм може обмежувати право вибору споживача, якому, по суті, буде нав'язана річна ціна і для переходу на щомісячну оплату необхідно буде звертатися до постачальника.

Експерт звертає увагу, що річна ціна на газ буде діяти з 1 травня. Верхня межа для продажу газу населенню, яку зафіксував уряд на рівні 6,99 грн за куб, припиняє діяти 31 березня. Яким буде тариф з 1 по 30 квітня — питання відкрите.

— Немає відповіді, що буде відбуватися з 1 по 30 квітня. На сьогодні ціна на газ варіюється в межах 8 гривень за кубометр. Отже, після фіксованих Урядом 6,99 грн/м³, споживачі отримають підвищення в квітні до 8 гривень, якщо не буде пролонговано чинну постанову Кабміну, що обмежує ціну, — каже Валентин Землянський.

Водночас експерт з «Української енергетичної асоціації» вказує, що у проекті постанови НКРЕКП немає механізму формування ціни газу по річному контракту. А це будуть великі обсяги газу, які постачальники мають купувати собі у збиток: найдешевший газ влітку, а продавати населенню за фіксованою ціною зобов’язують вже з 1 травня.

— Чи готовий уряд підтримати гравців ринку, створивши умови для пільгового кредитування для закупівель газу в літній період? Чи буде організована взаємодія між гравцями і АТ«Укртрансгаз» для забезпечення резерву в ПСГ для закачування даного газу? І як будуть компенсовані збитки постачальникам за поставки газу населенню в лютому-березні поточного року за ціною 6.99 грн./м³? Для успішного вирішення ситуації потрібно швидко знайти відповіді на ці питання, — резюмує Валентин Землянський.

Річні тарифи на газ, нагадаємо, були і в 2020-му році. Після запуску ринку газу держава відпустила ціни для населення у «вільне плавання», а постачальники стали пропонувати купити газ на 6-12 місяців з незмінним щомісячним тарифом.

Щоправда, як було видно з останніх пропозицій, половина газопостачальників продають обсяги газу за умови 100% передоплати. Тобто, якщо ви хочете отримати 10 тисяч кубів газу на рік за ціною 5,99 грн за куб, то доведеться одразу викласти майже 60 тисяч гривень.

 

Читайте також:

Тарифи, пенсії та пільги. Що зміниться у березні для вінничан?

Перевірте газові лічильники, щоб не платити тричі за температурні коефіцієнти

Встановили мінімальну межу. Доставку за газ стали рахувати по-новому

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • fank franko

    Шановні.Зверніть Увагу,що всі продавці газу, це товариства з обмеженою відповідальністю! Вони несуть відповідальність по своїм зобов'язанням тільки в межах свого статутного фонду.А почасти розмір цього фонду не перевищує 20-50  тисяч гривень.Ви можете заплатити ,а підприємство збанкротує.Хто виступить гарантом цих підприємств?Хто вам поверне гроші або газ.Чомусь ці питання обходять стороною,або замовчують.От і думайте.
  • Наталья Горошко

    Ждать очередной жопы. И винничане в этом плане ничем не отличаются от остальных граждан.

    Vik Vet reply Наталья Горошко

    да нет полтавчане более боевые против остального наполнителя
  • Микола Залевський

  • Людмила Любчик

    Такого знущання над простим народом нема в жодній країні світу,щоб була така крихітна пенсія,як наприклад,у мене за 40 років стажу,2100 і ні копійки з 2019 року не підняли,а газ,кажуть,купи на рік,за ,що?Хто порадить,мені 61 рік,я змушена йти на роботу,бо як жити ?

    Володимир Кушта reply Людмила Любчик

    Зате без Порошенка...

    Vik Vet reply Володимир Кушта

    а чо тебе чото попадало от него это все его заслуги

    Наталья Горошко reply Володимир Кушта

    Парашенко точно такой же кровавый упырь. Да, без него и слава богу.

    Vik Vet reply Людмила Любчик

    вы есть явропа а в явропа пенсионый возрост пониже я думаю а здесь где я пенсиный возраст начинается с 62и 6 месяцев для всех и здесь так бастуют как у вас роботют так что дерзайте вы это заслужили а вообще бандера прыйде и порядок наведе так как это не порядок вам ище и песию платят бандеровцы это так не оставят да и зачем вам этот смердючий газ как говория великий президент ющенко

    Ols Kat reply Людмила Любчик

    не купуйте газ
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден Від читача 18:58 смс для Анечки 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up