Тарифи, пенсії та пільги. Що зміниться у березні для вінничан?

Тарифи, пенсії та пільги. Що зміниться у березні для вінничан?
До кінця березня діятимуть фіксовані ціни на газ і світло. Пенсії, які почнуть виплачувати з 4 березня, зросли в середньому на 308 гривень / Фото Наталії Корпан
  • Перший місяць весни не багатий на новації. Частина з них вже почала працювати, а вплив інших відчуємо під кінець березня.
  • Розповідаємо, які тарифи підняли, на скільки зросли пенсії та якими пільгами можуть скористатися вінничани.

Склали список змін, які відчують вінничани у березні. Про них варто знати, бо деякі почали працювати вже з першого числа.

Тарифи

Складно сказати, що вінничан турбує більше, ніж тарифи. Але поки масштабних змін не анонсували. Так, до 31 березня діятиме державне регулювання ціни на газ: верхня межа вартості блакитного палива 6,99 грн за м3. Дешевше продавати можна. 

Також до кінця березня діятиме фіксована вартість електрики — 1,68 грн за кВт*год. Отож, з 1 квітня мають відновити ринок газу з вільними цінами і влада повинна вирішити, скільки побутові споживачі будуть платити за електрику.

Відео дня

До кінця опалювального сезону не зростатимуть тарифи на централізоване тепло і гарячу воду, про що місцева влада домовилася з урядом. Ціна холодної води, яка зросла з 1 січня цього року, також в березні не зміниться.

Однак вже змінили тариф на вивезення сміття. У «Ековіні» повідомляють, що з 1 березня вінничани, які проживають в багатоповерхівках, сплачуватимуть за послугу 26,85 гривень на одного мешканця в місяць. Попередній тариф діяв з 2018 року.

Пенсії

За рішенням уряду з 1 березня пенсії підвищать в середньому на 308 гривень, але не менше ніж на 100 гривень. 

Індексація стосується пенсіонерів за віком, у зв’язку з інвалідністю, в зв’язку з втратою годувальника, за вислугою років (медпрацівники і вчителі зі стажем від 30 років).

Також визначили, що березневе підвищення пенсій не буде у держслужбовців, наукових працівників, помічників нардепів, отримувачів спецпенсій або довічного утримання (судді, прокурори) і тим, кому виплату вперше призначили у 2019 – 2021 році.

У вінницькому управлінні Пенсійного фонду повідомляють, що люди, які мають повний страховий стаж — 35 років чоловіки, 30 років жінки — будуть отримувати пенсію не менше, ніж 2 200 гривень. Виплата проіндексованих пенсій розпочнеться з 4 березня, через рахунки в банках або на поштові відділення.

Місцеві пільги

Під кінець лютого розширили програму підтримки учасників АТО / ООС. З березня члени родин загиблих (померлих) ветеранів війни АТО/ООС можуть скористатися пільговою стоматологічною допомогою. Йдеться про ортопедичну стоматпослугу на суму до 15 тисяч гривень, які замість пацієнта буде платити місцевий бюджет. 

Очікується, що ця пільга почне працювати вже на наступному тижні: на виконкомі міської ради 4 березня мають затвердити порядок надання безкоштовної стоматологічної послуги. Тому незабаром опублікуємо алгоритм дій, як отримати цю допомогу.

Ще у березні почав діяти економічний блок Антикризової підтримки громади на 2021 рік. Її запровадили, щоб допомогти вінничанам пережити карантин. І є декілька заходів для допомоги вінницькому бізнесу.

ФОПи першої групи можуть отримати звільнення від сплати єдиного податку на січень-травень 2020 року. Підприємцям, які мали зупинити свою роботу під час січневого локдауна, готові призначити нульові податки на оренду комунального майна і земельні сервітути. Пільги нарахують за січень 2021 року.

Разом з цим, діють місцеві програми компенсації. За кожне нове робоче місце підприємцям готові платити щомісяця по 1320 гривень з бюджету. А ще продовжили дію раніше запровадженої програми здешевлення кредитів для малого і середнього бізнесу, які брали у банках для розширення або відновлення діяльності. Компенсація буде дорівнювати 50% ПДФО і єдиного податку за квартал. Будуть компенсовувати ті позики, які були взяті для розвитку бізнесу: наприклад, закупівля нового енергоощадного обладнання. Подробиці — ось тут. cutt.ly/elZE0qD

Доступна іпотека

З 1 березня запрацювала державна програма «Доступна іпотека 7%». Її головна фішка — ставка 7% річних, яка діятиме на строк виплати позики до 20 років.

Які ще умови? Максимальна сума іпотечного кредиту не може перевищувати 2 млн грн, максимальний термін виплат — 20 років, мінімальний власний внесок позичальника — 15%.

У Фонді розвитку підприємництва заявили, що на цю іпотечну програму витратять 300 мільйонів гривень в 2021 році. Проте взяти такий кредит у будь-якого банку не вийде, наразі до програми уряду доєдналися 7 банків: «ОТП Банк», «ПриватБанк»,  банк «Глобус», «Мегабанк», «Кредобанк», «Ощадбанк», «Укргазбанк».

Запровадили електронний запис на вакцинацію

Під кінець лютого в Україні почалася вакцинація від коронавірусу. Препаратом Covishield, який роблять у Індії за ліцензією AstraZeneca, зараз щеплюють медиків, що опікуються ковідними пацієнтами. Вакцинація тільки набирає обертів: станом на 28 лютого, на Вінниччині щеплення отримали 80 медиків. Через декілька тижнів їм мають ввести другу дозу вакцини.

А з 1 березня можна записатися у електронну чергу на отримання щеплення від ковіду. Для цього запустили новий розділ порталу «Дія» — Запис до листа очікування вакцинації. Ще записують в чергу на вакцинацію роблять сімейні лікарі. Але зробити укол в найближчий час не вийде — щеплення від ковіду роблять по етапах Національного плану вакцинації:

  • Перший етап: вакцинація медиків, які працюють із коронавірусними пацієнтами, людей у будинках для літніх і працівників таких закладів (приблизно 367 тисяч людей).
  • Другий етап: вакцинація решти медиків, людей похилого віку та працівників соціальних служб (приблизно 2,5 мільйона людей).
  • Третій етап: вакцинація людей віком від 65 років, вчителів і працівників правоохоронних органів та рятувальників (приблизно 7,2 мільйона людей).
  • Четвертий етап: вакцинація людей віком від 60 років, дорослих із супутніми хворобами та людей з інших груп ризику (приблизно 11 мільйонів людей).
  • П'ятий етап: вакцинація інших категорій населення, які не входять до зазначених вище пріоритетних груп (приблизно 13 мільйонів людей).

Вінничани-чорнобильці, нагадаємо, отримають виплати до річниці аварії на ЧАЕС.

 

Читайте також:

Перевірте газові лічильники, щоб не платити тричі за температурні коефіцієнти

Чому у Вінниці ростуть ціни на продукти? Думки вінничан та економістів

Зміни в субсидіях-2021: кому дадуть, а в кого заберуть?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Олег Корольчук

    У нас нет,наполняют бюджет
  • Саша Ницевич

    В мене маленьке питання , якщо підрахувати кількість людей яких мають вакцинувати(округлено 34 млн ) та звірити з кількістю населення станом на  2019 рік(округлено 42млн) де поділось 8 млн?

    Ols Kat reply Саша Ницевич

    На заробiтки подались, та так там i залишились

    Саша Ницевич reply Саша Ницевич

    Чи їх не мають вакцинувати взагалі?
  • Юрий Бочков

    хоч один олігарх став бідніший за цей рік а з народу знімають останню шкуру
  • Vik Vet

    а думаю что этими тарифами и другими улучшениями должны пользоваться учасники майдана защитники украины а также сучуствующие им так как это их завоевания а не давать им льготы за то что они натворили

    Vik Vet reply Vik Vet

    о дебилам не нравится а они ведь заслужили большего
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up