Підтримка для вінницького бізнесу. Від яких податків можуть звільнити

Підтримка для вінницького бізнесу. Від яких податків можуть звільнити
Заходи підтримки почнуть діяти, якщо на це дадуть «добро» депутати міської ради. Орієнтовно, сесія міськради має відбутися 26 лютого, а запуск оновленої Антикризової програми — з 1 березня
  • ФОПи першої групи можуть не платити єдиний податок до травня 2021 року. Це право отримали через закон, схвалений у Верховній Раді.
  • Зі свого боку, вінницька мерія планує ще чотири заходи підтримки бізнесу, який постраждав від січневого локдауна. 
  • Розповідаємо про нюанси податкових пільг та компенсацій і коли бізнес може їх отримати.

Виконком вінницької міськради 11 лютого ухвалив рішення про затвердження Антикризової підтримки громади на 2021 рік. І в цій програмі є п’ять заходів, які спрямовані на допомогу підприємцям. Більшість з них почне діяти у березні.

Щоб пільги запрацювали з цієї весни — рішення має ще затвердити депутатський корпус Вінницької міськради.

На сесії міської ради 26 лютого депутати схвалили запровадження Антикризової підтримки громади на 2021 рік. Вінницькі підприємці вже можуть скористатися пільгами, які прописані далі в тексті.

Звільнення від податків

Перший крок підтримки підприємництва — звільнення від сплати єдиного податку для ФОПів першої групи. По суті, це діє з січня 2021 року: є складовою антикризової підтримки, за яку голосували нардепи у Верховній Раді.

Відео дня

— Йдеться саме про звільнення від податку на період січень-травень 2021, а не про його відтермінування, — пояснює заступник міського голови Андрій Очеретний.

Мікро-бізнес, а це, наприклад, майстерні з пошиття, ремонту взуття, підприємці з ринків тощо, може не платити єдиний податок «за себе». На найманих працівників податкова пільга не діє, отож доведеться за них платити єдиний соцвнесок, податок на доходи фізосіб та військовий збір. 

Щоб підприємці першої групи змогли отримати звільнення від сплати єдиного податку, доведеться звертатися до податкової служби.

Якщо міська рада схвалить, то в березні можна буде отримати нульові податки на оренду комунального майна і земельні сервітути. Нульова ставка діятиме один місяць — січень 2021 року.

— Звільнення від сплати оренди комунальних приміщень та звільнення від сплати за договорами земельних сервітутів нараховуються тим підприємцям, які не могли використовувати нерухомість в період січневого локдауна, — говорить заступник міського голови Андрій Очеретний. — Щоб її отримати потрібно заповнити акт (по оренді — примірник є у департаменті комунального майна, по сервітуту — в департаменті земельних ресурсів) і зробити фото підтвердження. Пакет документів подаємо у «Прозорому офісі».

Рішення про призначення пільги має розглянути тимчасова комісія при виконкомі та схвалити на сесії міської ради. Далі підприємець підписує додаткову угоду, де прописується з мерією ця пільга та звільняється від сплати за січень. Якщо за січень ці платежі сплачені, то вони «перекидаються» як оплата за наступні місяці.

Компенсації

За створення нових робочих місць вінницький бізнес може отримати гроші з міського бюджету.

— Продовжуємо програму з компенсації частини ЄСВ. Підприємці створюють нові робочі місця і можуть отримати 1320 гривень за кожного нового працівника щомісяця, до 2021 кінця року, — розказує заступник міського голови Андрій Очеретний.

Щоб взяти участь в цій програмі, потрібно звернутися до департаменту економіки та інвестицій та в обласне управління Державної податкової служби, де потрібно надати згоду на обробку персональних даних. 

Чиновники зафіксують, скільки підприємець платив ЄСВ за кожного працевлаштованого робітника в попередній період і скільки зараз, після того, як створено нове робоче місце. Раз на три місяці перевірятимуть, чи не звільняють працівників.

— Якщо, для прикладу, людина працевлаштувала 10 людей в цьому році, і податкова підтверджує, що за цих людей сплачується ЄСВ, то підприємець буде отримувати компенсації за всіх цих людей щоквартально (раз на 3 місяці - авт.). Обмеження в цій програмі є: у підприємця немає бути податкових боргів (ЄСВ, ПДФО, військовий збір) за попередні періоди, — розповідає заступник міського голови.

Обов'язковою вимогою надання такої пільги є офіційна зарплата не нижче мінімальної.

Компенсації готові виплачувати щоквартально. За кожне нове робоче місце дають 1320 гривень на місяць, а компенсація для здешевлення кредиту дорівнює 50% від розміру ПДФО та ЄП

До того ж міська влада продовжує раніше запроваджену програму здешевлення кредитів для малого і середнього бізнесу, які брали у банках для розширення або відновлення діяльності.

— Компенсація буде дорівнювати 50% ПДФО і єдиного податку за квартал. На це ми передбачаємо п'ять мільйонів гривень з бюджету громади. Будемо компенсовувати ті позики, які були взяті для розвитку бізнесу: наприклад, закупівля нового енергоощадного обладнання, — пояснює Андрій Очеретний.

Кредити, які були взяті для виплати зарплат працівникам, для рефінансування позик, взятих раніше, та інші споживчі кредити, не підпадають під дію муніципальної програми. Прочитати про сам Порядок здешевлення кредитів можна за цим посиланням.

Хто ще має міську підтримку

Антикризова програма діє не тільки для бізнесу. Є заходи підтримки медиків та вінничан, що заробляють менше 2000 гривень на місяць. З січня до 500 гривень щомісяця отримують жителі Вінниці й приміських сіл, які є частиною Вінницької міської тергромади.

На муніципальну доплату можуть розраховувати:

  • непрацюючі пенсіонери, які мають пенсію до 2000 гривень;
  • непрацюючі, що отримують державну соцдопомогу та не мають права на пенсію;
  • люди з інвалідністю;
  • непрацюючі, що мають інвалідність з дитинства;
  • люди, що доглядають за важкохворою дитиною.

За нинішньою редакцією цього рішення, виплати нараховуватимуть за перший квартал 2021 року — до березня включно. Про нюанси програми читайте за цим посиланням.

Медичні заклади Вінниці отримують свою підтримку: за гроші місцевого бюджету поповнюють тримісячний запас ліків, деззасобів та засобів індивідуального захисту; медпрацівники, які працюють з «ковідними» пацієнтами, отримують муніципальні надбавки — до 15 тисяч гривень на руки щомісяця.

Раніше, нагадаємо, розповіли про нові правила і податки, які діють для ФОПів з 2021-го року.


Читайте також:

Як вінничани змагаються з китайцями за… часник? Можна долучитися до незвичного бізнесу

«Анфас Коцюбинського нагадує мені пончик», — переселенець, який відкрив у Вінниці майстерню пончиків

«Ідеш в один бік і не знаєш, що тебе чекає». Історія заробітчанки з Польщі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:35 Митці об'єдналися для створення картини на підтримку ЗСУ та встановили рекорд photo_camera 17:15 Не беріть у руки! На Вінниччині розкладають принади з вакциною проти сказу для диких тварин 16:03 Дах не ремонтував, але взяв за це майже 300 тисяч: директору товариства загрожує тюрма photo_camera 15:45 «Мені так добре серед цих мовчазних людей». Жінка прибирає чужі поховання, але не могилу мами play_circle_filled photo_camera Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 15:18 VinSmart Центр запрошує дітей на творчі майстеркласи до Великодня 14:17 Три учениці здобули перемогу на Міжнародному конкурсі з української мови photo_camera 13:13 Спорт і підтримка ЗСУ. У центральному парку провели забіг з благодійною метою photo_camera 12:10 Вчора внаслідок обстрілів окупантів загинули та постраждали мирні жителі 11:32 На благодійному забігу у Вінниці збирали кошти на квадракоптер 11:02 У Вінниці 20 вулиць без води та світла: адреси та причини відключень 10:01 Сьогодні — Чистий четвер. Про суть четвертого дня Страсного тижня та молитви 10:00 ТОП-50 німецьких фраз і слів: емоції, почуття, сім'я, захоплення (новини компаній) 09:45 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 09:11 Вінниця сьогодні прощається із 26-річним військовим Артуром Доміновим 09:11 На «зебрі» по Пирогова збили дівчину. Утворилася тягнучка 08:28 Сьогодні вітаємо Зою та Романа. Історія та прикмети 2 травня 21:01 Нагородили 21-річного воїна, який врятував життя побратимам під час обстрілу «Градами» 20:21 «Продемонстрували майстерність у сфері, що стрімко розвивається». Про конкурс юних програмістів photo_camera 19:58 В Іллінцях через несправну пральну машинку ледь не згоріла квартира
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up