Як вінничани змагаються з китайцями за… часник? Можна долучатися до незвичного бізнесу

Як вінничани змагаються з китайцями за… часник? Можна долучатися до незвичного бізнесу
Першу продукцію виробили на заводі з переробки часнику у Липовці
  • Технологічна лінія з переробки часнику почала працювати у тестовому режимі у Липовці.
  • Використовують сировину власного виробництва — з місцевого фермерського господарства.
  • Уже шість років тут вирощують часник.
  • На його продажу багато не заробиш, виникла ідея налагодити переробку.
  • Як перемогти китайських конкурентів?

Василь Гудзовський,  заступник керівника ФГ «Агро Майстер», шість років тому взявся за  вирощування часнику, а тепер налагодив його переробку. Як це вдалося зробити і які перспективи такого бізнесу? Кого запрошує долучатися до цієї справи? Про це і не тільки підприємець розповів 20minut.ua.

Кращий смак, запах і більше поживних речовин

Вся країна пропахла запахом китайського часнику. Так образно говорить підприємець. ФГ «Агро Майстер»  довело, що можна не тільки вирощувати власну продукцію, а й переробляти її. І вже продавати не тільки зубчики, а також вироби з нього.

Щоб вийти на ринок, треба спершу позмагатися з китайцями. Їхній часник дешевий навіть з урахуванням доставки на відстань у багато тисяч кілометрів. Як стверджує співрозмовник, у Піднебесній підтримують аграріїв. Вирощений у них часник можна доставляти хоч на край світу, все одно буде вигідно продавати.

Відео дня

ФГ «Агро Майстер» вирішило позмагатися у ціні з китайцями. І їм це частково вдалося. Яким чином?

— Ціна нашої нової продукції співставна з китайською, — говорить Василь Гудзовський. — Більше того, пропонуємо ширший асортимент, ніж у конкурентів. Знаю, що наша харчова промисловість закуповує у китайців переважно порошок з часнику. Ми ж налагодили виробництво пюре і пасти.

За словами співрозмовника, споживач одразу відчує, де порошок, а де паста чи пюре. Це буде відчуватися насамперед на смак і на запах, звичайно.  

Відповідно, відрізняється якість приправлених м’ясних, рибних, хлібобулочних виробів.

Його слова доповнив один з технологів підприємства.  

Каже, у часниковому пюре чи пасті більше поживних речовин, ніж у порошку. Це, крім того, що збережено  гострий смак і аромат свіжості. Сіль додають, аби забезпечити зберігання продукції і її поживні властивості.

Простіше кажучи, порошок дає запах, але не забезпечує продукцію тими речовинами, що містяться у часниковому пюре чи пасті.

Виручив дешевий кредит

Шість років ФГ «Агро Майстер» експериментувало, як добитися кращого врожаю часнику. За цей час висаджували на площах від двох до десяти гектарів. Випробували з десяток сортів. Зупинили вибір на двох з них. Один має назву «Любаша», другий  — «Дюшес». Обидва вітчизняної селекції. Вони найкраще проявляють себе в наших умовах.

Василь Гудзовський пояснює, що часник потребує вологи. Упродовж останніх років її було недостатньо на наших полях, зокрема, біля сіл Козинці і Пеньківка, де орендують землю. Тому похвалитися особливими прибутками не можуть. У деякі роки рахували збитки.

Хоч як бувало гірко, від  такої само гіркої культури все одно не відмовилися. Бо мало хто вирощує часник у промислових масштабах.

Підприємець Гудзовський має досвід роботи на низці консервних заводів. Очолював такі підприємства на Полтавщині, Черкащині. Він добре розумів: на продажу зубчиків багато не заробиш, часник може дати прибуток після переробки і отримання таким чином додаткової продукції.

— Коли став цікавитися переробкою, з’ясувалося, що у нас цим ніхто не займається, — розповідає підприємець. — Не тільки в області, не знайшов такого підприємства загалом у державі. Це додало ентузіазму. Кошти збирали, як кажуть, з миру по нитці. Левову частку склали кредити. Причому, дуже вигідні.

Співрозмовник каже, що у їхній бізнес-план повірив обласний Фонд підтримки фермерства. Від цієї організації отримали пільговий кредит на п’ять років. Ще оду позичку взяли  за державною програмою кредитування 5/7/9. Її надав «Укргазбанк». Трохи підсобив коштами відомий холдинг МХП.

За рахунок таких дешевих кредитів вдалося придбати технологічну лінію і виробити на ній першу продукцію, що стала співставною за ціною з китайською. Так говорить співрозмовник. Якби не дешеві кредити, ціна виробленої продукції була б вища.

— Планували купувати вітчизняне обладнання, але, з’ясувалося, що у нас виготовляють не всі потрібні комплектуючі, — говорить Василь Гудзовський. — Тому приблизно 30% комплектуючих з того ж Китаю, все інше — українського виробника.

Встановили лінію у будівлі колишнього хлібозаводу у Липовці. Взяли приміщення у довгострокову оренду і обладнали під цех з переробки часнику.

Перші споживачі не у Вінниці 

Нині лінія працює у тестовому режимі. Виготовили першу продукцію — пасту і пюре. До речі, паст і пюре буде декілька видів. Нині над цим працюють технологи. Крім того, готують зубчики до тривалого зберігання у вакуумних упаковках та для заморожування.

— Маємо партнер нерв у Вінниці, на їхньому обладнанні здійснюється заморожування і вакуумна упаковка,  — продовжує розповідь Гудзовський. — У технологічному режимі очищуємо, подрібнюємо зубчики, доставляємо до партнерів, а вони доводять процес до завершення. У замороженому вигляді сировина може зберігатися до двох років. Плануємо налагодити сушіння для подальшої переробки на порошок.

Нині у господарстві ведуть пошук споживачів. Тих, які готові відмовитися від китайської продукції і перейти на вітчизняну. Як стверджує підприємець, це складний процес. До нового виробництва зазвичай ставляться з недовірою.

— Наша область має потужну харчову промисловість, — говорить Гудзовський. — Незважаючи на це, поки що у Вінниці чи області жодне підприємство не відгукнулося на пропозицію про співпрацю. Перших партнерів знайшли за межами регіону.

Співрозмовник наголошує, що продукція має сертифікат якості. Проходить подвійний контроль. Спершу досліджують сировину, а вже потім вироблену з неї продукцію. Роблять це у державній сертифікованій лабораторії.

Потрібно 2000 тонн сировини

Проект з переробки часнику підприємець називає соціально орієнтованим. Пояснює це таким чином. Для роботи лінії на повну потужність потрібно дві тисячі тонн сировини. Такою є річна потреба.

Фермерське господарство вирощує 300-400 тонн. Решту планують закуповувати. Тому звертаються до охочих зайнятися цією культурою, щоб долучитися до проекту.

— Готові співпрацювати як з господарствами, так і з індивідуальними власниками землі, — говорить Гудзовський. — Умови співпраці будуть взаємовигідні. Адже обидві сторони зацікавлені у кінцевому результаті.

За що купують, по чому продають?

Закуповуватимуть часник по ціні 30 гривень за кілограм. Кажуть, це дешевше, ніж на ринку. Але підприємство зможе одразу забрати велику кількість продукції.

По чому продають вироблені пасти і пюре? Вартість названої продукції 60 грн./кг. Доречі, її розфасовують у ємкості від одного до 20 літрів. У вакуумних пакетах вага від одного до 3,5 кг.

Куди звертатися

  • Адреса підприємства: місто Липовець, вулиця Героїв Майдану, 70-А
  • Телефон керівника проекту: Гудзовський Василь Миколайович – 098-94-59-21


Читайте також: 

Важливе за тиждень. Найцікавіші новини від 8 по 15 лютого, які ви могли пропустити

З прапорами та гучними сигналами: як у Вінниці протестували проти нового законопроекту

Клуб жайворонків. Як легко прокидатися вранці та зробити ранній підйом добрим?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Daily

    в лютому картопля  молода  з єгипта  40 гривень ! з херсона  в травні 60 це к слову про конкуренцію.
  • Ihor Ivanovich

    Судячи з того, що фасовка лише велика то на роздріб не орієнтуєтесь? Одразу на експорт?
  • Akbmc1337

    красавцы.удачи!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up