Василь Гудзовський, заступник керівника ФГ «Агро Майстер», шість років тому взявся за вирощування часнику, а тепер налагодив його переробку. Як це вдалося зробити і які перспективи такого бізнесу? Кого запрошує долучатися до цієї справи? Про це і не тільки підприємець розповів 20minut.ua.
Вся країна пропахла запахом китайського часнику. Так образно говорить підприємець. ФГ «Агро Майстер» довело, що можна не тільки вирощувати власну продукцію, а й переробляти її. І вже продавати не тільки зубчики, а також вироби з нього.
Щоб вийти на ринок, треба спершу позмагатися з китайцями. Їхній часник дешевий навіть з урахуванням доставки на відстань у багато тисяч кілометрів. Як стверджує співрозмовник, у Піднебесній підтримують аграріїв. Вирощений у них часник можна доставляти хоч на край світу, все одно буде вигідно продавати.
ФГ «Агро Майстер» вирішило позмагатися у ціні з китайцями. І їм це частково вдалося. Яким чином?
— Ціна нашої нової продукції співставна з китайською, — говорить Василь Гудзовський. — Більше того, пропонуємо ширший асортимент, ніж у конкурентів. Знаю, що наша харчова промисловість закуповує у китайців переважно порошок з часнику. Ми ж налагодили виробництво пюре і пасти.
За словами співрозмовника, споживач одразу відчує, де порошок, а де паста чи пюре. Це буде відчуватися насамперед на смак і на запах, звичайно.
Відповідно, відрізняється якість приправлених м’ясних, рибних, хлібобулочних виробів.
Його слова доповнив один з технологів підприємства.
Каже, у часниковому пюре чи пасті більше поживних речовин, ніж у порошку. Це, крім того, що збережено гострий смак і аромат свіжості. Сіль додають, аби забезпечити зберігання продукції і її поживні властивості.
Простіше кажучи, порошок дає запах, але не забезпечує продукцію тими речовинами, що містяться у часниковому пюре чи пасті.
Шість років ФГ «Агро Майстер» експериментувало, як добитися кращого врожаю часнику. За цей час висаджували на площах від двох до десяти гектарів. Випробували з десяток сортів. Зупинили вибір на двох з них. Один має назву «Любаша», другий — «Дюшес». Обидва вітчизняної селекції. Вони найкраще проявляють себе в наших умовах.
Василь Гудзовський пояснює, що часник потребує вологи. Упродовж останніх років її було недостатньо на наших полях, зокрема, біля сіл Козинці і Пеньківка, де орендують землю. Тому похвалитися особливими прибутками не можуть. У деякі роки рахували збитки.
Хоч як бувало гірко, від такої само гіркої культури все одно не відмовилися. Бо мало хто вирощує часник у промислових масштабах.
Підприємець Гудзовський має досвід роботи на низці консервних заводів. Очолював такі підприємства на Полтавщині, Черкащині. Він добре розумів: на продажу зубчиків багато не заробиш, часник може дати прибуток після переробки і отримання таким чином додаткової продукції.
— Коли став цікавитися переробкою, з’ясувалося, що у нас цим ніхто не займається, — розповідає підприємець. — Не тільки в області, не знайшов такого підприємства загалом у державі. Це додало ентузіазму. Кошти збирали, як кажуть, з миру по нитці. Левову частку склали кредити. Причому, дуже вигідні.
Співрозмовник каже, що у їхній бізнес-план повірив обласний Фонд підтримки фермерства. Від цієї організації отримали пільговий кредит на п’ять років. Ще оду позичку взяли за державною програмою кредитування 5/7/9. Її надав «Укргазбанк». Трохи підсобив коштами відомий холдинг МХП.
За рахунок таких дешевих кредитів вдалося придбати технологічну лінію і виробити на ній першу продукцію, що стала співставною за ціною з китайською. Так говорить співрозмовник. Якби не дешеві кредити, ціна виробленої продукції була б вища.
— Планували купувати вітчизняне обладнання, але, з’ясувалося, що у нас виготовляють не всі потрібні комплектуючі, — говорить Василь Гудзовський. — Тому приблизно 30% комплектуючих з того ж Китаю, все інше — українського виробника.
Встановили лінію у будівлі колишнього хлібозаводу у Липовці. Взяли приміщення у довгострокову оренду і обладнали під цех з переробки часнику.
Нині лінія працює у тестовому режимі. Виготовили першу продукцію — пасту і пюре. До речі, паст і пюре буде декілька видів. Нині над цим працюють технологи. Крім того, готують зубчики до тривалого зберігання у вакуумних упаковках та для заморожування.
— Маємо партнер нерв у Вінниці, на їхньому обладнанні здійснюється заморожування і вакуумна упаковка, — продовжує розповідь Гудзовський. — У технологічному режимі очищуємо, подрібнюємо зубчики, доставляємо до партнерів, а вони доводять процес до завершення. У замороженому вигляді сировина може зберігатися до двох років. Плануємо налагодити сушіння для подальшої переробки на порошок.
Нині у господарстві ведуть пошук споживачів. Тих, які готові відмовитися від китайської продукції і перейти на вітчизняну. Як стверджує підприємець, це складний процес. До нового виробництва зазвичай ставляться з недовірою.
— Наша область має потужну харчову промисловість, — говорить Гудзовський. — Незважаючи на це, поки що у Вінниці чи області жодне підприємство не відгукнулося на пропозицію про співпрацю. Перших партнерів знайшли за межами регіону.
Співрозмовник наголошує, що продукція має сертифікат якості. Проходить подвійний контроль. Спершу досліджують сировину, а вже потім вироблену з неї продукцію. Роблять це у державній сертифікованій лабораторії.
Проект з переробки часнику підприємець називає соціально орієнтованим. Пояснює це таким чином. Для роботи лінії на повну потужність потрібно дві тисячі тонн сировини. Такою є річна потреба.
Фермерське господарство вирощує 300-400 тонн. Решту планують закуповувати. Тому звертаються до охочих зайнятися цією культурою, щоб долучитися до проекту.
— Готові співпрацювати як з господарствами, так і з індивідуальними власниками землі, — говорить Гудзовський. — Умови співпраці будуть взаємовигідні. Адже обидві сторони зацікавлені у кінцевому результаті.
Закуповуватимуть часник по ціні 30 гривень за кілограм. Кажуть, це дешевше, ніж на ринку. Але підприємство зможе одразу забрати велику кількість продукції.
По чому продають вироблені пасти і пюре? Вартість названої продукції 60 грн./кг. Доречі, її розфасовують у ємкості від одного до 20 літрів. У вакуумних пакетах вага від одного до 3,5 кг.
Куди звертатися
Читайте також:
Важливе за тиждень. Найцікавіші новини від 8 по 15 лютого, які ви могли пропустити
З прапорами та гучними сигналами: як у Вінниці протестували проти нового законопроекту
Клуб жайворонків. Як легко прокидатися вранці та зробити ранній підйом добрим?
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер